“H Λαμία από φυλακισμένη, μπορεί να γίνει η πόλη που θέλουμε, η πόλη που ονειρευόμαστε. Χρειάζεται σχέδιο, λίγα λόγια και πολλή δουλειά. Δεν ωφελεί να κάθεσαι στην καρέκλα της εξουσίας σαν πασάς. Πρέπει να είσαι στην πιάτσα, να περπατάς στον δήμο, να γυρίζεις στα χωριά, να βλέπεις τι χρειάζεται, τι γίνεται και πως προχωράει”, δήλωσε σήμερα στον LamiaPolis 87.7 o υποψήφιος δήμαρχος Λαμιέων Πανουργιάς Παπαϊωάννου.
Αναφερόμενος στις φωτιές που άφησαν πίσω τους 1000 στρέμματα καμένης γης αναρωτήθηκε, για ποιο λόγο δεν υπάρχει ενημέρωση για το αν αξιοποιήθηκαν για την Λαμία κάποια χρήματα από τα 25 εκατομύρια που είχε ανακοινώσει ότι δόθηκαν στην Τ.Α ο τότε υπουργός Στέλιος Πέτσας, συμπληρώνοντας ότι χρειάζεται, έγκυρα μέριμνα και πρόληψη για να μην φτάνουμε στις φωτιές.
Είναι καθήκον της αυτοδιοίκησης να θωρακίζει την πόλη. Κάποιοι θα πρέπει να αφήσουν τις φωτογραφίες και επιτέλους να αφυπνιστούν είπε χαρακτηριστικά ο Πανουργιάς Παπαϊωάννου.
Αναφορικά με το ψηφοδέλτιο που παρουσίασε, τόνισε ότι επέλεξε να ανακοινώσει έναν μεγάλο αριθμό υποψηφίων για να τους προφυλάξει από το μπούλιγκ καθώς όπως σημείωσε, κάποιοι δέχθηκαν πιέσεις με πολλούς τρόπους, για να μην κατεβούν στις εκλογές.
Τέλος απαντώντας στο ερώτημα αν επεδίωξε κομματικό χρίσμα τόνισε “ Σεβόμαστε τα κόμματα αλλά η αυτοδιοίκηση πρέπει να ενώνει. Το χρίσμα μας το έδωσαν οι δημότες της Λαμίας…”.
Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη του.
Αρχικά ο κ. Παπαϊωάννου τοποθετήθηκε για το χτίσιμο του νέου ΠΑΣ Λαμία στην Ολλανδίας: “Το ταξίδι στην Ολλανδία ήταν κάτω από πίεση γιατί ήταν να φύγουμε το απόγευμα της Τετάρτης. Προέκυψε το θέμα με τις φωτιές και αναχωρήσαμε την Πέμπτη. Εκεί είναι τελείως διαφορετικά ο αθλητισμός για να λέμε την αλήθεια. Και όταν εννοώ αθλητισμός εννοώ και το ποδόσφαιρο. Άλλο επίπεδο. Ήταν μεγάλη εμπειρία για την ομάδα. Μια προετοιμασία ήταν. Το ρόστερ έχει κλείσει κατά 90% θα γίνουν 2 – 3 προσθαφαιρέσεις στην ομάδα. Έγινε ένα φιλικό. Γιατί τα φιλικά γίνονται για να δεις την ομάδα σου, πού είναι εντάξει. Πήρε ο προπονητής την αγωνιστική γεύση που έπρεπε να πάρει. Μας έκαναν εντύπωση οι υποδομές, σε μεγάλο βαθμό. Εχει ένα πάρα πολύ ωραίο προπονητικό κέντρο, γήπεδο, γυμναστήρια. Είναι οργανωμένα δεν έχει καμία σχέση με τις επαρχιακές πόλεις στην χώρα μας”.
Αναφορικά με τα μεταγραφικά σημείωσε: “Ο Καρλίτος ήταν κάτι που μας απασχολούσε εδώ και 10 μέρες. Όταν βγαίνει κάτι ΄τι εύκολα πριν είναι έτοιμο, καμιά φορά καίγεται. Υπάρχουν ομάδες που αγωνίζονται με τους ίδιους στόχους για παίκτες. Το θέμα Καρλίτος το πήραμε πάνω μας δύο άτομα. Εγώ βοηθάω με την εμπειρία μου. Ήθελα να βοηθήσω γιατί χρειαζόμαστε παίκτες με εμπειρία και ποιότητα. Έβαλα το χεράκι μου. Κινηθήκαμε λίγο γρήγορα και χωρίς δημοσιότητα καταφέραμε αυτό που θέλαμε.
Αν θα γίνει αντίστοιχη μεταγραφή θα το δούμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε και περίσσευμα παίκτες. Τώρα έχουμε κάποια παιδιά που τους έχουμε πει μήπως μπορέσουν και βρουν μία ομάδα, είμαστε σε συζήτηση. Να γυρίσω σε αυτό που έλεγα προηγουμένως όταν μία ομάδα πηγαίνει εξωτερικό, αποκτάει φίλους, μέσα στο κέντρο φώναζαν κάποιοι Λαμία – Λαμία και πολλοί στα καταστήματα μας ζητούσαν να βγάλουμε φωτογραφίες. Η Ολλανδία αγαπάει τον αθλητισμό ίσως περισσότερο από ότι εμείς εδώ. Φύγαμε με καύσωνα και ψάχναμε μπουφάν. Μας τραβούσαν να βγουν φωτογραφίες. Αποκτάει όνομα η ομάδα. Και στο Αλκμάαρ και στη γύρω περιοχή είχαν όλοι να λένε για την ομάδα και την τιμή που κάναμε και πήγαμε εκεί για προετοιμασία, κάναμε φίλους, γνωστούς και μας περιμένουν και του χρόνου”.
Σε ότι αφορά τις φωτιές που κατέκαψαν περισσότερα από 1000 στρέμματα γης στην Λαμία την προηγούμενη εβδομάδα και τι μπορεί να γίνει αναφορικά με το κομμάτι της πρόληψης σημείωσε:
“Φωτιές είχαμε παντού στην Ελλάδα και θα έχουμε και έτσι όπως πάει η κλιματική αλλαγή τα επόμενα χρόνια θα δυσκολεύουν πιο πολύ. Οι φωτιές φέρνουν καταστροφές και κάποιες φορές θρηνούμε κόσμο. Η πρόληψη είναι το πιο σοβαρό θέμα. Η πιο σοβαρή θεραπεία στην αρρώστια είναι όταν έχεις κάνει σωστή πρόληψη. Πριν λίγο καιρό ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι δόθηκαν 25 εκ. Πήρε χρήματα ο Δήμος Λαμιέων; Υποβλήθηκαν στο δασαρχείο μελέτες για αντιπυρικές ζώνες; Απαντήσεις δεν παίρνουμε. Οι δημότες κινδυνεύουν, κινδυνεύουν οι περιουσίες τους οι ζωές του και βγαίνουν στα κάγκελα γιατί δεν ενημερώνονται.
Δεν είναι το θέμα να βγάζουμε φωτογραφίες και να εμποδίζουμε τους πυροσβέστες. Εγώ πήγα σε δύο μέρη και είδα ότι τρέχουνε όλοι για μία φωτογραφία, με το αρνί στην πλάτη. Ντρέπομαι κάποια πράγματα να τα αναφέρουμε. Καμπανάκι κινδύνου αυτό που έζησε η πόλη μας. Και καλύτερη οργάνωση από την τοπική αυτοδιοίκηση. Με τη δουλειά που κάνω λέω κάντε αντιπυρική ζώνη. Έπρεπε να έχουν ληφθεί κάποια μέτρα, αλλά είναι υποχρέωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, να λαμβάνει μέτρα, ειδικά σε περιοχή που υπάρχουν σπίτια, είναι υποχρέωση όσων ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Σίγουρα πρέπει να αφυπνιστούν κάποιοι, να ξυπνήσουν, να αφήσουν τις φωτογραφίες και να ασχοληθούν με αυτά που μας επιλέγει ο κόσμος να κάνουμε. Καλή η φωτογραφία αλλά μέχρι ένα σημείο. Και όχι να παίρνουμε τα μαγαζιά σβάρνα να πάμε να φωτογραφηθούμε. Εγώ είμαι κατά. Θα πάμε θα ακούσουμε τα προβλήματά τους, κάπου κάπου μια φωτογραφία να βγάλουμε, αλλά μην το παραξηλ΄΄ώσουμε. Είναι σαν να τους δουλεύουμε. μακριά από εμένα όλα αυτά. Θα φωτογραφηθούν άραγε όλοι αυτοί μπροστά σε λουκέτα σε μαγαζιά που είναι κλειστά;
Σχετικά με την πρόληψη συμπλήρωσε συν τις άλλοις: “Να υπάρχει πρόληψη όσο γίνεται και στο βαθμό που γίνεται. Αλλά τουλάχιστον στις κατοικημένες περιοχές, μπορούσε να γίνει μία αντιπυρική, κάποια έργα. Δεν ήταν τυχαία η επίσκεψή μου στο αεροδρόμιο της Λαμίας, στην μονάδα με τα πετζετέλ. Πόσο εξυπηρετεί αυτή η μονάδα και πόσες φωτιές έχουν προλάβει το γνωρίζετε. Φανταστείτε ότι πριν από λίγα χρόνια είχαν ένα θέμα πλημμύρας και παραλίγο να φύγει αυτή η μονάδα, βοηθήσαμε όλοι με κοντέινερ και άλλα. Είχα πάει εκεί πριν από κάποιες μέρες. Έχει μεγάλη σημασία η μονάδα για αυτή τη Λαμία”.
Αναφορικά με την παρουσίαση των 295 υποψηφίων τους περισσότερους από όσους έχει παρουσιάσει ως τώρα μια παράταξη για τον δήμο Λαμιέων, αν έχει κλείσει το ψηφοδέλτιο και τι περιμένουμε ακόμη σημείωσε:
Ανακοινώσαμε τόσους πολλούς για να μην προλαβαίνουν να “τρώνε” το μπούλινγκ. “Τρώνε” μπούλινγκ όπως σας το λέω οι δικοί μου οι υποψήφιοι. Αυτό λαμβάνουμε. Αυτό κυκλοφορεί. Παρουσιάσαμε πολλούς γιατί κάποιοι νομίζουν ότι έχοντας τη δημοτική εξουσία μπορούν να κάνουν τα πάντα. Σε κάποιο βαθμό συμβαίνουν αυτά. Έχουμε γυρίσει κάποια χρόνια πίσω. Για το ψηφοδέλτιο, σίγουρα για να κάνεις επιλογή ατόμων είναι δύσκολο, είναι πολύ μεγάλο το ψηφοδέλτιο με το νέο νόμο, δεν ξέρω αν χρειάζονταν τόσοι πολλοί υποψήφιοι. Είναι λίγο τραβηγμένο. Θα μπορούσε ένα ψηφοδέλτιο να έχει και λιγότερους υποψηφίους. Εμείς προσπαθούμε να ανανεώσουμε το ψηφοδέλτιο σε ένα βαθμό, αλλά χρειάζεται και εμπειρία. Καλοί και οι νέοι τους θέλουμε αλλά χρειάζεται και έμπειρα άτομα και όλοι μαζί θα καταφέρουμε να πάμε το Δήμο μπροστά. Σε λίγες μέρες θα ανακοινωθούν και κάποιοι ακόμη. Ενδιαφέρεται κόσμος να συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο. Θέλουμε ένα δυνατό ψηφοδέλτιο, με όλα τα επαγγέλματα, με νεολαία και επιστήμονες. Θέλουμε μικτό ψηφοδέλτιο. Δεν θέλουμε να αποκλείουμε κανέναν. Και ΑμεΑ έχουμε και προσπαθούμε να έχουμε ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο.
Όσο για το αν επιδιώκει χρίσμα από συγκεκριμένο κόμμα είπε: “Όχι δεν επιδιώκω χρίσμα, ούτε στήριξη. Το χρίσμα και την στήριξη τη δίνει ο λαός της πόλης μας και εμένα μου έχει δώσει την στήριξη για να κατεβώ. Οι πολίτες ήταν το έναυσμα για να ασχοληθώ με την πολιτική, γιατί δεν είναι τα πράγματα όπως θα θέλαμε στην πόλη, ούτε δείχνουν να πηγαίνουν όπως θα θέλαμε να πηγαίνουν. Αλλιώς ονειρευόμαστε όλοι την Λαμία το 2030. Οι πολίτες ήταν αυτοί που με έκαναν να ασχοληθώ με την αυτοδιοίκηση και αυτοί που έδωσαν το χρίσμα και τη στήριξη.
Ειδικά του πρώτου βαθμού η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει ανάγκη να ασχολείται με την πολιτική, η περιφέρεια είναι πιο πολιτικοποιημένη. Σεβόμαστε τα κόμματα, να κάνουν τη δουλειά τους, κρατάνε τα ηνία της χώρας, αλλά πιστεύω στην τοπική αυτοδιοίκηση και στους δήμους ο κόσμος πρέπει να είναι ενωμένος για το καλό της τοπικής κοινωνίας. Δεν μπορούμε να κατεβαίνουμε για δήμους με μπλε, πράσινες ή κόκκινες σημαίες. Να κοιτάμε ότι καλύτερο για τους δημότες και την πόλη”.
Σε ότι έχει να κάνει με τον λόγο που αποφάσισε να κατέβει στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είπε: “Αν γυρίσω το χρόνο πίσω, ούτε καν είχε περάσει από το μυαλό μου αυτό, αλλά όταν υπήρχε μια τοπική αυτοδιοίκηση που δεν υπήρχε και δεν θέλω να το οξύνω, αλλά αν γυρίσεις τον χρόνο πίσω, πριν δηλώσω ότι κατεβαίνω εγώ θα μου πείτε πόσους βλέπατε έξω από το δήμο, πόσα βλέπατε να γίνονται στην πόλη;
Καθόμουν σε μια καφετέρια πήγαινα σε κάποια σημεία και μου έλεγε ο κόσμος τι κάνουμε ρε πρόεδρε όλα ρημάζουν. Αν δεν κάνεις κάτι εσύ δεν πάμε πουθενά. Με παρότρυνε ο κόσμος. Απλός ο κόσμος. Πριν από 1μιση χρόνο οι πόρτες του δήμου ήταν κλειστές. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν ενδιαφερόταν για τους πολίτες, για τίποτα. Όταν ανακοίνωσα ότι θα κατέβω εγώ. Αρχισαν λίγο σιγά σιγά να κουνιούνται και να ψάχνονται, πάλι με λάθος τρόπο.
Πρέπει η Λαμία να αλλάξει πρόσωπο και να πάει σε άλλο επίπεδο. Πρέπει οποιοσδήποτε ασχολείται με τα κοινά να το αγαπάει αυτό που κάνει και όχι για να το κάνει για άλλους λόγους και άλλους σκοπούς. Απλά και ταπεινά. Ούτε για καρέκλες ψάχνω, ούτε για μισθούς ψάχνω. Θέλω να βοηθήσω με τα παιδιά που θα επιλέξουν οι πολίτες, γιατί αυτοί επιλέγουν. Από αυτούς μακάρι να τους επέλεγαν όλους. Και των άλλων η γνώμη θα υπάρχει βέβαια αλλά και η ενημέρωση, γιατί όλοι αγαπάνε την πόλη και μέσα από ένα σύνολο ιδεών βγάζεις κάτι καλό. Η Λαμία είναι φυλακισμένη. Δεν μπορεί να αναπτυχθεί. Είναι καθηλωμένη η πόλη. Έχει πέσει η ψυχολογία των πολιτών. Πρέπει να επανέλθει η πόλη, να πάει μπροστά. Αξίζουμε καλύτερα. Είναι συγκοινωνιακός κόμβος, έχει θάλασσα κοντά, έχει βουνά, έχει τον Ε65 δεν λείπει τίποτα από τη Λαμία. Δεν πρέπει να καθόμαστε στις καρέκλες και να νομίζουμε ότι είμαστε πασάδες.
Σε σχετικό ερώτημα ακροατών του Lamia Polis 87.7 ο Πανουργιάς Παπαϊωάννου σημείωσε για το αν θα υπάρχει πλατφόρμα συζ΄ήτησης, παραπόνων και προτάσεων αν εκλεγεί δήμαρχος: “Φυσικά και θα υπάρχει και κάθε πολίτης θα μπορεί να λέει τη γνώμη του και το παράπονό του, γιατί αν δεν ακούμε τον πολίτη, αν δεν ενημερωνόμαστε, δεν πάμε πουθενά.
Το λέω και το τονίζω. Δεν είμαι άτομο του γραφείου ή της καρέκλας. Καλό είναι και το γραφείο, αλλά δεν είσαι στην πιάτσα να βλέπεις πού πονάει η πόλη, αν δεν πάρεις το αυτοκίνητο και μόνος σου να πας να δεις τι γίνεται. Γιατί καμιά φορά θα σου μεταφέρουν τελείως διαφορετικές εικόνες στο γραφείο. Μπορεί η Λαμία να αλλάξει, μπορεί να γίνει η Λαμία που ονειρευόμαστε. Χρειάζεται δουλειά. Αν αυτό το καταλάβουμε, κάτι θα αλλάξει”.