Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δημιούργησε ένα πρωτότυπο και έξυπνο νέο εργαλείο, το οποίο θα “πέσει στη μάχη” της φωτιάς.
Το σύστημα τηλεμετρίας “Maestro”, υποστηρίζει την πρόβλεψη κινδύνου φωτιάς σε δασικές εκτάσεις, με βάση μετρήσεις των καιρικών συνθηκών, οι οποίες συλλέγονται από κόμβους, που έχουν τοποθετηθεί σε δασικές περιοχές.
Υπάρχει όμως ένα πλεονέκτημα που το κάνει μοναδικό. Σε σχέση με τα συστήματα από τα οποία η πολιτική προστασία αντλεί πληροφορία για την έκδοση των χαρτών πρόβλεψης κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, παρέχει σε πραγματικό χρόνο γεωγραφικά εντοπισμένη πληροφορία μέσα από το δάσος, ενώ σε περίπτωση πυρκαγιάς, οι κόμβοι λειτουργούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με πολύ πιο συχνές προβλέψεις πυρκαγιάς.
Έτσι, θα είναι πιο αποτελεσματική η διαχείριση των δυνάμεων πυρόσβεσης και του πληθυσμού.
Το νέο σύστημα “Maestro” αναπτύχθηκε από το Εργαστήριο Δικτύων και Συστημάτων Επικοινωνιών και τον Τομέα Λογισμικού, Υλικού και Θεμελιώσεων του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ και το Εργαστήριο Υλωρικής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ σε συνεργασία με την εταιρεία Pragma IoT.
Η πρώτη εφαρμογή θα γίνει στο Αγρόκτημα του ΑΠΘ τις επόμενες εβδομάδες, όπου μετά από σχετική άδεια θα προκληθεί ελεγχόμενη φωτιά, ώστε να μελετηθεί η ευαισθησία των αισθητήρων.