Breaking News :

Σακχαρώδης Διαβήτης και Ταξίδια: Συμβουλές και οδηγίες

Άρθρο από την Ενδοκρινολόγο-Διαβητολόγο, κα Οδύσσεια Κωνστάντουρα.

Οι ασθενείς, υπό θεραπεία με ινσουλίνη πρέπει να έχουν μαζί τους τη συσκευή μέτρησης γλυκόζης και να την ελέγχουν τακτικά διότι η ακινησία κατά τη διάρκεια πολύωρων ταξιδιών ή η διαταραχή στις συνήθειες των γευμάτων μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Επίσης η συνεχής άσκηση όπως είναι το περπάτημα που συνοδεύει συνήθως ένα ταξίδι, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Τα άτομα που με διαβήτη θα πρέπει να έχουν μαζί τους την ιατρική βεβαίωση από το θεράποντα ιατρό ή την ταυτότητα ασθενούς με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τον τύπο του διαβήτη καθώς και την αντίστοιχη αγωγή του.

Ακόμα θα πρέπει να έχουν όλα απαραίτητα αναλώσιμα (στυλό ινσουλίνης, ταινίες, σκαρφιστήρες) καθώς και μερικά φακελάκια ζάχαρης ή ταμπλέτες σε περίπτωση υπογλυκαιμίας.

Συστήνεται επίσης να αποθηκεύουν τα φάρμακά τους σε δύο διαφορετικές αποσκευές ώστε σε περίπτωση απώλειας της μίας να έχουν την άλλη με τα φάρμακά τους.

Στο αεροπλάνο ή τρένο δεν χρειάζεται να παραγγέλνουν ειδικό φαγητό καθώς μπορούν να τρώνε ότι και οι υπόλοιποι επιβάτες.

Εάν τους ταλαιπωρούν οι μετακινήσεις (ναυτία ή τάση για έμετο) πρέπει να ζητήσουν από τον ιατρό τους να τους συνταγογραφήσει αντιεμετικά φάρμακα. Σε περίπτωση εμέτου ο οργανισμός ενδέχεται να αφυδατωθεί με κίνδυνο την εμφάνιση υπογλυκαιμίας.

Σακχαρώδης Διαβήτης και Ταξίδια – Συμβουλές και οδηγίες. Άρθρο από την Ενδοκρινολόγο-Διαβητολόγο, κα Οδύσσεια Κωνστάντουρα.

Πρόβλημα στη διαφορά ώρας στον τόπο προορισμού
Πριν ταξιδέψουν στο εξωτερικό τα άτομα με διαβήτη πρέπει να συμβουλευτούν το θεράποντα ιατρό τους. Εάν δεν υπάρχει σημαντική διαφορά ώρας τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Για προορισμούς όμως όπως η Ασία όπου η μέρα διαρκεί λιγότερο, ενδέχεται να χρειάζονται λιγότερη ινσουλίνη και λιγότερα αντιδιαβητικά χάπια.

Σε περίπτωση που ταξιδεύουν σε αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να ενημερωθούν εγκαίρως από το γραφείο ταξιδιωτικής ιατρικής του ΚΕΕΛΠΝΟ για τα απαραίτητα εμβόλια.

Φύλαξη Ινσουλίνης

Η σωστή φύλαξη των φαρμάκων είναι πολύ σημαντική. Η ινσουλίνη φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου για ένα μήνα. Επομένως όταν το ταξίδι είναι σε περιοχές με ήπιο κλίμα δεν χρειάζεται να μπει στο ψυγείο. Αρκεί να μην εκτίθεται σε ακραίες θερμοκρασίες καθώς κινδυνεύει εξίσου να καταστραφεί. Σε περιοχές με θερμό κλίμα η ινσουλίνη πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό μέρος όπως το ψυγείο. Εδώ να σημειωθεί ότι σε ακραίες θερμοκρασίες επηρεάζεται και η απορρόφηση της ινσουλίνης καθώς σε περιοχές με θερμό κλίμα η απορρόφηση είναι ταχύτερη ενώ στο ψυχρό κλίμα είναι βραδύτερη.
Επίσης δεν θα πρέπει να φυλάσσεται στους χώρους των αποσκευών των λεωφορείων ή αεροπλάνων λόγω του ότι οι χώροι δεν κλιματίζονται. Τέλος η ινσουλίνη δεν πρέπει να εκτίθεται σε ακτίνες Χ (π.χ σε ελέγχους αεροδρομίων) οπότε τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να αφήνουν τους υπεύθυνους ασφαλείας να ελέγξουν την τσάντα τους.

Latest

Λαμία: Με 1,75 εκατ. ευρώ αλλάζει όψη η Βόρεια Είσοδος – Νέα έργα υποδομής και αισθητικής αναβάθμισης (Φώτο)

Ο Δήμαρχος Λαμιέων, Πανουργιάς Παπαϊωάννου, επισκέφθηκε σήμερα, Πέμπτη 8...

Λαμία: Με 1,75 εκατ. ευρώ αλλάζει όψη η Βόρεια Είσοδος – Νέα έργα υποδομής και αισθητικής αναβάθμισης (Φώτο)

Ο Δήμαρχος Λαμιέων, Πανουργιάς Παπαϊωάννου, επισκέφθηκε σήμερα, Πέμπτη 8 Μαΐου, το εργοτάξιο στη βόρεια είσοδο της πόλης, όπου ξεκίνησαν εργασίες σημαντικής και σύνθετης παρέμβασης...

Στερεά Ελλάδα: Το σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας παρουσίασε ο Υφυπουργός Ε. Τουρνάς -Μισθωμένα εναέρια μέσα και Drones στη μάχη της αντιπυρικής περιόδου

Ευρεία σύσκεψη υπό τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά, για την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας,με την συμμετοχή...

Εννέα μήνες αιχμάλωτος στην Ουκρανία: Ο αγώνας του πατέρα του Λαμιώτη Αλέξανδρου Τσιλίκα – ΒΙΝΤΕΟ

Συνέντευξη στον Lamia Polis 87.7 και στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων παραχώρησε ο Κώστας Τσιλίκας, πατέρας του Λαμιώτη αιχμαλώτου πολέμου Αλέξανδρου Τσιλίκα, που εδώ και...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ