Σε μία αποκάλυψη προχώρησε ο βρετανικός Guardian για τον δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Η ιστορική εφημερίδα του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέφερε πως ο Τόνι Μπλερ σκεφτόταν τον μακροπρόθεσμο δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, αλλά με αντάλλαγμα για τη στήριξη στην υποψηφιότητα της Βρετανίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.
«Είκοσι χρόνια προτού ο Ρίσι Σούνακ ακυρώσει μια συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για το ιδιοκτησιακό ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, η Ελλάδα πίεζε τον τότε πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, για μακροπρόθεσμο δάνειο, παρακάμπτοντας το ζήτημα της ιδιοκτησίας», αναφέρει ο Guardian.
Στη συνέχεια διαβάζουμε στο άρθρο:
Το ελληνικό σχέδιο «επανένωσης» ήταν να τοποθετηθούν στο μουσείο της Ακρόπολης – “με θέα τον Ιερό Βράχο από τον οποίο προέρχονταν” – εγκαίρως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, σύμφωνα με πρόταση που δόθηκε στον κ. Μπλερ από τον τότε Έλληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη σε συνάντησή τους τον Οκτώβριο του 2002.
Η θέση της κυβέρνησης της Βρετανίας ήταν ότι το θέμα αφορούσε αποκλειστικά τους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου. Και η τότε υπουργός Πολιτισμού, Τέσα Τζόουελ, είχε συμβουλεύσει τον Μπλερ ότι οποιοδήποτε δάνειο θα ήταν σε “μακροπρόθεσμη, πράγματι μόνιμη” βάση.
Όμως, με το Λονδίνο να σκέφτεται να υποβάλει προσφορά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και την Ελλάδα να έχει αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το 2003 και να είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η σύμβουλος πολιτικής πολιτισμού του Μπλερ, Σάρα Χάντερ, του έγραψε τον Απρίλιο του 2003 ότι υπήρχαν “καλοί λόγοι για να αλλάξει στάση” και να “ενθαρρύνει” ιδιωτικά και δημόσια το Βρετανικό Μουσείο να βρει μια “διευκόλυνση” (σ.σ. accommodation η λέξη που χρησιμοποιεί ο Guardian).