Η κατάσταση με το DeepFake γίνεται όλο και χειρότερη με τους διάσημους πλέον να μπαίνουν στο “στόχαστρο” και να βλέπουν στα sites ψεύτικες ιδιωτικές στιγμές τους να γίνονται πρώτο θέμα.
Όπως είναι φυσικό, η κατακραυγή της κοινής γνώμης με το hashtag #ProtectTaylorSwift έγινε trend στα social media, ενώ και το Κογκρέσο των ΗΠΑ συνεδρίασε για να ψηφίσει νέους νόμους που θα ποινικοποιούν τη δημιουργία deepfakes.
Μπορεί να έχουν ήδη αφαιρεθεί από τα social media αρκετά posts τέτοιου είδους, ωστόσο μία deepfake φωτογραφία, πριν “κατέβει” από το διαδίκτυο μετρούσε ήδη 47 εκατομμύρια views.
Πώς δημιουργούνται τα DeepFakes;
Φυσικά πρόκειται για προϊόν με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, που παράγει ψευδείς εικόνες ή ακόμα και video κάποιου, χωρίς τη συναίνεσή του. Μία μελέτη μάλιστα έδειξε πως υπάρχει 550% αύξηση στη δημιουργία deepfakes αό το 2019.
Αξίζει να σημειωθεί πως στις Ηνωμένες Πολιτείς δεν υπάρχουν ομοσπονδιακοί νόμοι κατά της δημιουργίας ή του διαμοιρασμού DeepFake περιεχομένου, ενώ πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο διαμοιρασμός deepfake πορνογραφίας έγινε παράνομος.
Η Taylor Swift δεν έχει μιλήσει ακόμα δημόσια για το θέμα.