Τα Fake News θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως η “ασθένεια” του διαδικτύου τον 21ο αιώνα. Μία “ασθένεια” που συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα στην κανονική ροή των πραγμάτων αλλά και στην εγκυρότητα των όσων διαβάζουμε καθημερινά μέσα από τα social media και γενικότερα στο διαδίκτυο.
Μάλιστα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η παραπληρόφορηση είναι ο Νο1 κίνδυνος που αντιμετωπίζει η κοινωνία τα επόμενα δύο χρόνια. Και δεν είναι μόνο αυτό. Οι βασικές εκλογές που θα διεξαχθούν φέτος στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και πολλά άλλα έθνη, αναμένεται να αντιμετωπίσουν μία πολιτική παραπληροφόρηση.
Χωρίς αμφιβολία, πολλοί είναι εκείνοι που μοιράζονται πολιτικές ειδήσεις στο διαδίκτυο και ορισμένες από αυτές, αναπόφευκτα είναι ψευδείς. Άλλωστε οι ψεύτικες πολιτικές ειδήσεις είναι συνηθισμένες στην εποχή της υπερπληροφόρησης.
Σύμφωνα με το The Conversation, το 20% των ανθρώπων αναφέρει ότι μοιράστηκε μια ιστορία που αργότερα ανακάλυψε ότι ήταν αναληθής.
Έρευνα αποκάλυψε ότι μερικοί άνθρωποι μοιράστηκαν ψεύτικες ιστορίες επειδή θεώρησαν ότι ήταν αστείες (ένας είπε επειδή θεώρησε ότι ήταν «γελοία», για παράδειγμα). Άλλοι μοιράστηκαν την παραπληροφόρηση ειδικά για να τονίσουν ότι ήταν ψευδής. Άλλοι ελαχιστοποίησαν το κακό που έκαναν λέγοντας ότι δεν ήταν τόσο σοβαρό αν μοιράζονταν ψεύτικες ειδήσεις.