Σε όλο τον κόσμο, επιστήμονες λένε ότι είναι σήμερα πιο δύσκολο από ποτέ να εκτιμηθεί η επίδραση της ΑΙ και των fake news στις εκλογές. Στην Ευρώπη μόνο, εννέα χώρες κατεβαίνουν φέτος σε εθνικές εκλογές.
Το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε χώρες όπου οργανώνονται φέτος εκλογές και επιστήμονες και κυβερνήσεις προσπαθούν να προλάβουν καμπάνιες παραπληροφόρησης και ψηφιακά τρολ.
Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας προειδοποίηση πολύ πρόσφατα, ότι ακόμη και οι ευρωεκλογές κινδυνεύουν φέτος από deepfake εικόνες και fake news που παράγονται από εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης.
Οι δημιουργοί τους ονομάζονται fakers, trollers. Και σίγουρα είναι οι δύο μορφές διαδικτυακών προσωπικοτήτων που “τρομάζουν” τις Κυβερνήσεις. Στην Ινδονησία λέγονται buzzers, στις Φιλιππίνες τρολ και στη Μαλαισία “κυβερνοστρατιώτες”.
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με ερευνητές, οι φετινές εκλογές ίσως θα είναι χειρότερες σε επίπεδο κυβερνοεπιθέσεων και fake news από ότι το 2000 και κατά τη διάρκεια των εκλογών που έφεραν τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.