Κι όμως, το Κοινοβούλιο της Φλόριντα ενέκρινε νομοσχέδιο που απαγορεύει στα παιδιά κάτω των 16 ετών να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μια αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία.
Στην Αμερική η συζήτηση για την επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στους νέους δεν έχρι σταματήσει και οι Αρχές επικρίνουν όλο και πιο έντοντα τους γίγαντες του διαδικτύου, κατηγορώντας κυρίως τη Meta, ότι βλάπτει την ψυχική και σωματική υγεία των νέων.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να εμποδίζουν τα παιδιά κάτω των 16 ετών να αποκτούν λογαριασμό στις πλατφόρμες τους, ενώ θα πρέπει να κλείσουν τους υπάρχοντες λογαριασμούς που ανήκουν σε άτομα της παραπάνω ηλικίας.
Είναι γνωστό πως τα περισσότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (με εξαίρεση δύο), έχουν ορίσει τα 13 έτη ως κατώτατη ηλικία για τους χρήστους τους. Αυτό που ακόμη δεν είναι σίγουρο, είναι το πόσο εύκολο είναι να παρακαμφθεί αυτός ο όρος.
“Μιλάμε για επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν εθιστικές λειτουργίες για να χειραγωγούν μαζικά τα παιδιά μας”, δήλωσε η Ρεπουμπλικανή γερουσιάστρια Έριν Γκραλ που κατέθεσε το νομοσχέδιο.
Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει είναι αν τελικά ένα τέτοιο νομοσχέδιο, θα το υιοθετούσε και η Ευρώπη. Εξάλλου, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει συζητηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αρνητική επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στους νέους. Ακόμη ένα τέτοιο μέτρο δεν έχει “πέσει στο τραπέζι”, ωστόσο δεν αποκλείεται να δούμε μία τέτοια συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει μία αρνητική τάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιδιαίτερα στο Tik Tok, σε σχέση με τους νέους.