Breaking News :

«Έβρασε» η Φθιώτιδα – Μια ανάσα από τους 45 βαθμούς η θερμοκρασία – Η Τραγάνα η πιο θερμή περιοχή της χώρας

Ο καύσωνας προελαύνει στη χώρα μας και σύμφωνα με το Meteo η θερμοκρασία...

Το μέσο προσδόκιμο ζωής προβλέπεται να αυξηθεί 5 χρόνια έως το 2050

Σε παγκόσμιο επίπεδο το μέσο προσδόκιμο ζωής αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,9 έτη στους άνδρες και κατά 4,2 έτη στις γυναίκες μέχρι το 2050, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό The Lancet.

Η αύξηση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη στις χώρες, όπου το προσδόκιμο ζωής είναι χαμηλότερο, συμβάλλοντας στη σύγκλιση της αύξησης του προσδόκιμου ζωής σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές, αναφέρουν ερευνητές του αμερικανικού ερευνητικού Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας.

Περισσότεροι άνθρωποι θα ζουν περισσότερο,

αλλά με λιγότερα χρόνια καλής υγείας

Η τάση αυτή οφείλεται σε κυρίως σε μέτρα δημόσιας υγείας που έχουν βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης σε καρδιαγγειακά νοσήματα, Covid-19 και μια σειρά από μεταδοτικές ασθένειες σε μητέρες και νεογνά.

Το προσδόκιμο ζωής προβλέπεται να αυξηθεί από 73,6 έτη το 2022 σε 78,1 έτη το 2050. Το παγκόσμιο προσδόκιμο υγιούς ζωής, δηλαδή ο μέσος αριθμός ετών που μπορεί ένα άτομο να ζήσει με καλή υγεία, αναμένεται να αυξηθεί από 64,8 έτη το 2022 σε 67,4 έτη το 2050.

Αλλάζει το φορτίο των ασθενειών

Η έκθεση επίσης διαπιστώνει ότι η συνεχιζόμενη μετατόπιση της επιβάρυνσης από μεταδοτικές ασθένειες σε μη μεταδοτικές, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και ο διαβήτης, καθώς και η έκθεση σε παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τις ασθένειες αυτές, όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα και η κακή διατροφή, θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην επιβάρυνση από ασθένειες στην επόμενη γενιά.

Καθώς το φορτίο των ασθενειών συνεχίζει να μετατοπίζεται στις ασθένειες αυτές, αναμένεται ότι περισσότεροι άνθρωποι θα ζουν περισσότερο, αλλά με λιγότερα χρόνια καλής υγείας.

Μάλιστα, σε άλλη μελέτη παραγόντων κινδύνου, που δημοσιεύεται επίσης στο «The Lancet», διαπιστώνεται ότι ο συνολικός αριθμός των χαμένων ετών λόγω κακής υγείας και πρόωρου θανάτου (DALY), που αποδίδονται σε μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου έχει αυξηθεί κατά 50% από το 2000.

Οι ερευνητές μελέτησαν και εναλλακτικά σενάρια, εάν διάφορες παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία θα μπορούσαν να εξαλείψουν την έκθεση σε βασικές ομάδες παραγόντων κινδύνου.

Οι προβλεπόμενες επιπτώσεις είναι ισχυρότερες στο σενάριο βελτιωμένων κινδύνων που σχετίζονται με παράγοντες συμπεριφοράς και τρόπου ζωής, με μείωση κατά 13,3% των χαμένων χρόνων λόγω κακής υγείας και πρόωρου θανάτου το 2050, σε σχέση με το σενάριο αναφοράς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Latest

«Έβρασε» η Φθιώτιδα – Μια ανάσα από τους 45 βαθμούς η θερμοκρασία – Η Τραγάνα η πιο θερμή περιοχή της χώρας

Ο καύσωνας προελαύνει στη χώρα μας και σύμφωνα με το Meteo η θερμοκρασία...

Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ στη Φθιώτιδα: Οι Δικηγόροι Γ. Δούμας και Δ. Κατσούρας παίρνουν θέση για τις 13 καταδίκες

Μετά την ετυμηγορία του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, που έκρινε...

Μάκης Ράντζας: Από τη Γούρα στη Λαμία με Ποιότητα, Μεράκι και Οικογενειακή Παράδοση

Από το 1992, ο Μάκης Ράντζας έχει χτίσει με συνέπεια και εργατικότητα ένα όνομα που δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Γούρα,...

Καλοκαίρι στη Λαμία: Καύσωνας, Ακρίβεια και Ανεμιστήρες – Η Καθημερινότητα των Πολιτών (VID)

Η Λαμία, μία από τις πιο θερμές πόλεις της χώρας τα τελευταία 24ωρα και πιθανά τις επόμενες, ζει έντονα τον παρατεταμένο καύσωνα, με τις...

«Έβρασε» η Φθιώτιδα – Μια ανάσα από τους 45 βαθμούς η θερμοκρασία – Η Τραγάνα η πιο θερμή περιοχή της χώρας

Ο καύσωνας προελαύνει στη χώρα μας και σύμφωνα με το Meteo η θερμοκρασία την Τρίτη 22 Ιουλίου έφτασε μια ανάσα από τους 45 βαθμούς Κελσίου και συγκεκριμένα του...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ