Το φαγητό στο διάστημα έχει τη φήμη ότι δεν είναι ιδιαίτερα γευστικό, και τώρα μια νέα έρευνα ίσως να έχει βρει τον λόγο. Όσοι αστροναύτες έχουν ταξιδέψει στο διάστημα συχνά αναφέρουν ότι οι γεύσεις των τροφίμων εκεί είναι αμυδρές και άτονες, σε σύγκριση με το πώς τις θυμούνται στη Γη. Μέχρι πρόσφατα, οι ερευνητές υπέθεταν ότι αυτό οφειλόταν κυρίως στις αλλαγές στην πίεση και την υγρασία του περιβάλλοντος, καθώς και στις επιπτώσεις της μικροβαρύτητας στην αίσθηση της γεύσης.
Όμως, μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα προτείνει μια διαφορετική εξήγηση. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η παρατεταμένη παραμονή σε συνθήκες μικροβαρύτητας μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος και των υγρών στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των ιγμορείων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αστροναύτες να αισθάνονται συχνά ένα είδος “διαστημικής μύτης”, όπου η συσσώρευση υγρών προκαλεί παρόμοια συμπτώματα με αυτά που βιώνουμε όταν έχουμε κρυολόγημα στη Γη.
Η “διαστημική μύτη” μειώνει την ικανότητα των αστροναυτών να μυρίζουν σωστά τα τρόφιμα, κάτι που επηρεάζει δραστικά και την αντίληψη της γεύσης. Το πρόβλημα εντείνεται από την έλλειψη φρέσκου αέρα και τη μονότονη ατμόσφαιρα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που μπορεί να κάνει τα τρόφιμα να φαίνονται ακόμα πιο άνοστα.
Οι διατροφολόγοι της NASA και άλλων διαστημικών οργανισμών προσπαθούν εδώ και χρόνια να βελτιώσουν την ποιότητα και την ποικιλία του φαγητού που καταναλώνουν οι αστροναύτες. Τα τρόφιμα που στέλνονται στο διάστημα υποβάλλονται σε ειδική επεξεργασία για να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και να μην αλλοιωθούν. Ωστόσο, αυτές οι μέθοδοι, όπως η αφυδάτωση και η κονσερβοποίηση, επηρεάζουν επίσης την υφή και τη γεύση των τροφίμων.
Οι νέες έρευνες δίνουν όμως ελπίδα ότι μελλοντικά μπορεί να βελτιωθεί η διατροφή στο διάστημα. Αναζητούνται λύσεις, όπως η καλλιέργεια φρέσκων φρούτων και λαχανικών στο διάστημα, κάτι που θα μπορούσε να προσφέρει πιο γευστικές και θρεπτικές επιλογές στους αστροναύτες. Επιπλέον, οι διατροφολόγοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσθέσουν πιο έντονα καρυκεύματα στα τρόφιμα, προκειμένου να ενισχύσουν τη γεύση τους παρά τις δυσκολίες που επιφέρει η μικροβαρύτητα.
Αν και η βελτίωση της διατροφής στο διάστημα αποτελεί πρόκληση, η κατανόηση του πώς η μικροβαρύτητα επηρεάζει την ανθρώπινη φυσιολογία είναι το κλειδί για τη δημιουργία γευστικών και θρεπτικών γευμάτων για τους μελλοντικούς εξερευνητές του διαστήματος.