Breaking News :

Υπογραφή επιχειρησιακής συμφωνίας μεταξύ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και ΕΦΕΠΑΕ

Στην υπογραφή Επιχειρησιακής Συμφωνίας για το Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα...

Στη Λαμία το Σάββατο (21/9) ο Παύλος Γερουλάνος

Στη Φθιώτιδα και συγκεκριμένα στην πόλη της Λαμίας θα...

Ιστορικό βήμα για την παγκόσμια κοινότητα: Η πρώτη επίσημη συνθήκη για την ΑΙ είναι γεγονός!

Η παγκόσμια κοινότητα έκανε ένα ιστορικό βήμα προς την κατεύθυνση της υπεύθυνης και ασφαλούς ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης (AI), με την υπογραφή της πρώτης διεθνούς συνθήκης για την AI, η οποία είναι νομικά δεσμευτική. Η συνθήκη αυτή αποτελεί ορόσημο για την εποχή της ψηφιακής επανάστασης, καθώς θέτει τις βάσεις για την παγκόσμια ρύθμιση και εποπτεία των τεχνολογιών AI, προστατεύοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα.

Η πρώτη διεθνής συνθήκη για την AI είναι γεγονός

Η συνθήκη, η οποία υπογράφηκε από αντιπροσώπους περισσότερων από 100 κρατών σε μια κορυφαία διεθνή σύνοδο, θέτει σαφείς κανόνες και κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη, χρήση και διάδοση της τεχνητής νοημοσύνης. Ειδικότερα, εστιάζει στη διασφάλιση ότι οι τεχνολογίες AI χρησιμοποιούνται με τρόπο που να ωφελεί την ανθρωπότητα, αποτρέποντας ταυτόχρονα τη δημιουργία και χρήση εφαρμογών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη ή να καταστρατηγήσουν τα δικαιώματα των πολιτών.

Μεταξύ των κύριων διατάξεων της συνθήκης είναι η απαγόρευση της χρήσης AI για την ανάπτυξη αυτόνομων οπλικών συστημάτων χωρίς ανθρώπινη εποπτεία, η οποία αποτέλεσε ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα στις διαπραγματεύσεις. Επιπλέον, η συνθήκη επιβάλλει αυστηρούς ελέγχους στις εφαρμογές AI που σχετίζονται με την παρακολούθηση και τη μαζική συλλογή δεδομένων, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της ιδιωτικής ζωής των ατόμων.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο της συνθήκης είναι η δημιουργία ενός διεθνούς οργανισμού για την εποπτεία της τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος θα έχει την ευθύνη για την εφαρμογή των διατάξεων της συνθήκης και τη διασφάλιση της συμμόρφωσης των κρατών-μελών. Ο οργανισμός αυτός θα λειτουργεί ως ρυθμιστική αρχή, παρέχοντας καθοδήγηση, αξιολογώντας τους κινδύνους και επιβάλλοντας κυρώσεις σε περιπτώσεις παραβίασης των κανόνων.

Η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες για την πρόοδο της ανθρωπότητας, αλλά ταυτόχρονα ενέχει σημαντικούς κινδύνους. Η νομικά δεσμευτική αυτή συνθήκη αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα για την επίτευξη μιας ισορροπίας μεταξύ της καινοτομίας και της ασφάλειας, διασφαλίζοντας ότι η τεχνολογία θα αναπτυχθεί με υπευθυνότητα και διαφάνεια.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι η συνθήκη αυτή θα αποτελέσει το πρότυπο για μελλοντικές ρυθμιστικές πρωτοβουλίες σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς τα κράτη θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από την ραγδαία εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης. Η υπογραφή της πρώτης αυτής συνθήκης αποδεικνύει ότι η διεθνής κοινότητα είναι αποφασισμένη να αναλάβει δράση για να διασφαλίσει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αναπτυχθεί με τρόπο που θα ωφελήσει το σύνολο της ανθρωπότητας.

Latest

Υπογραφή επιχειρησιακής συμφωνίας μεταξύ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και ΕΦΕΠΑΕ

Στην υπογραφή Επιχειρησιακής Συμφωνίας για το Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα...

Στη Λαμία το Σάββατο (21/9) ο Παύλος Γερουλάνος

Στη Φθιώτιδα και συγκεκριμένα στην πόλη της Λαμίας θα...

Χρήστος Σταϊκούρας: Ολοκληρώθηκαν οι επισκευές αναβάθμισης στο Δημοτικό Σχολείο Λουτρών Υπάτης

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών Χρήστου...

Δύο ζώδια βλέπουν παντού εχθρούς: Είναι πιο δύσπιστα και καχύποπτα απέναντι στις προθέσεις των άλλων

Το μεσημέρι, η Σελήνη θα περάσει στον Ταύρο, λίγο πριν φύγει όμως από τον Κριό, θα κάνει τετράγωνο με τον Πλούτωνα στον Αιγόκερω, όψη...

Υπογραφή επιχειρησιακής συμφωνίας μεταξύ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και ΕΦΕΠΑΕ

Στην υπογραφή Επιχειρησιακής Συμφωνίας για το Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2021-2027», προχώρησαν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και ο Γραμματέας του ΕΦΕΠΑΕ και Πρόεδρος...

Στη Λαμία το Σάββατο (21/9) ο Παύλος Γερουλάνος

Στη Φθιώτιδα και συγκεκριμένα στην πόλη της Λαμίας θα βρεθεί το απόγευμα του Σαββάτου, ο Υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος. Ο ίδιος συνεχίζει την...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ