Η Σελήνη, το κοντινότερο ουράνιο σώμα στη Γη, εξακολουθεί να εκπλήσσει τους επιστήμονες, αποκαλύπτοντας νέα δεδομένα για το γεωλογικό της παρελθόν. Νέες ανακαλύψεις υποδηλώνουν ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Σελήνη δεν έληξε πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, όπως πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα, αλλά είναι πολύ πιο πρόσφατη.
Πρόσφατες έρευνες και αναλύσεις από δείγματα που συλλέχθηκαν από αποστολές της NASA και της κινεζικής αποστολής Chang’e-5 αποκάλυψαν ίχνη ηφαιστειακής λάβας ηλικίας μόλις 2 δισεκατομμυρίων ετών. Αυτό σημαίνει ότι η Σελήνη παρέμεινε γεωλογικά ενεργή για πολύ μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν. Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα στον φυσικό μας δορυφόρο είχε σταματήσει πριν από 3 έως 4 δισεκατομμύρια χρόνια.
Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει νέα ερωτήματα για τη θερμική και γεωλογική εξέλιξη της Σελήνης. Καθώς η Σελήνη θεωρείται γεωλογικά “νεκρή” εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια, το γεγονός ότι υπήρχε ενεργή ηφαιστειακή δραστηριότητα σε τόσο πρόσφατη χρονική περίοδο αναγκάζει τους επιστήμονες να επανεξετάσουν τη θεωρία τους για το πώς η Σελήνη απώλεσε τη θερμότητά της.
Οι ειδικοί αναρωτιούνται πώς κατάφερε η Σελήνη να διατηρήσει θερμότητα αρκετή για να τροφοδοτεί ηφαιστειακή δραστηριότητα για τόσο μεγάλο διάστημα. Η έλλειψη σημαντικής ατμόσφαιρας και η σχετικά μικρή της μάζα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν διαθέτει πια ενεργό μαγνητικό πεδίο, έκαναν τους επιστήμονες να θεωρούν ότι η θερμική της ενέργεια θα είχε χαθεί πολύ νωρίτερα.
Η ανακάλυψη προσθέτει νέα δεδομένα και κίνητρα για περαιτέρω έρευνες στο πλαίσιο των μελλοντικών αποστολών στη Σελήνη. Η Artemis της NASA και άλλες αποστολές σχεδιάζουν να συνεχίσουν την εξερεύνηση της επιφάνειας, αναζητώντας περισσότερα στοιχεία για την ηφαιστειακή δραστηριότητα και την εσωτερική δομή της Σελήνης.
Αυτές οι νέες πληροφορίες δείχνουν ότι η Σελήνη κρύβει ακόμα πολλά μυστικά που περιμένουν να ανακαλυφθούν. Κάθε νέα ανακάλυψη αλλάζει την κατανόησή μας για το ηλιακό μας σύστημα και την ιστορία του, και μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην πλήρη αποκωδικοποίηση του παρελθόντος της Σελήνης, του φυσικού μας δορυφόρου.