Από την Κυριακή, ο ουρανός θα φιλοξενεί έναν ιδιαίτερο επισκέπτη, καθώς ένας μικρός αστεροειδής αναμένεται να αιχμαλωτιστεί από τη βαρυτική έλξη της Γης, μετατρεπόμενος προσωρινά σε «μίνι σελήνη». Το ουράνιο αυτό σώμα, με διάμετρο λίγων μέτρων, θα ακολουθήσει μια ελλειπτική τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας, αποτελώντας ένα σπάνιο φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί ελάχιστες φορές στο παρελθόν.
Η εμφάνιση αυτού του «μίνι φεγγαριού» είναι αποτέλεσμα των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή κοντά στη Γη. Η βαρυτική έλξη του πλανήτη μας έχει τη δυνατότητα να αιχμαλωτίσει προσωρινά μικρούς αστεροειδείς που περνούν κοντά του, μετατρέποντάς τους σε προσωρινούς δορυφόρους. Αυτή η διαδικασία, αν και συχνή σε θεωρητικό επίπεδο, σπάνια γίνεται ορατή και καταγραφεί από τους επιστήμονες.
Οι ειδικοί παρακολουθούν στενά το φαινόμενο, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει μερικούς μήνες, πριν ο αστεροειδής απελευθερωθεί από τη βαρυτική έλξη της Γης και συνεχίσει το ταξίδι του στο ηλιακό μας σύστημα. Το μέγεθός του είναι μικρό σε σύγκριση με τη μόνιμη σελήνη μας και δεν παρουσιάζει κανέναν κίνδυνο για τον πλανήτη μας.
Το φαινόμενο της «μίνι σελήνης» είναι μια υπενθύμιση της δυναμικής φύσης του ηλιακού μας συστήματος και της αλληλεπίδρασης των ουράνιων σωμάτων. Προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στους αστρονόμους να μελετήσουν τη συμπεριφορά των αστεροειδών και τις λεπτομέρειες της τροχιάς τους, ενώ για τους λάτρεις της αστρονομίας αποτελεί ένα συναρπαστικό θέαμα, που προσθέτει μια ξεχωριστή πινελιά στον νυχτερινό ουρανό.