Breaking News :

Τελικά γιατί δεν σταματήσαμε να αλλάζουμε την ώρα δυο φορές το χρόνο;

Η αλλαγή της ώρας αποτελεί μια καθιερωμένη πρακτική στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, η οποία πραγματοποιείται δύο φορές τον χρόνο. Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, περνάμε από τη θερινή στη χειμερινή ώρα, ενώ την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου επιστρέφουμε στη θερινή ώρα. Η αλλαγή αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας και τη βέλτιστη αξιοποίηση του φυσικού φωτός, αλλά παραμένει αντικείμενο διαφωνιών και συζητήσεων.

Η επόμενη αλλαγή ώρας στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 29 Οκτωβρίου 2023, στις 04:00 τα ξημερώματα. Τότε, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να γυρίσουν μία ώρα πίσω, δηλαδή στις 03:00, και όλοι μας θα κερδίσουμε μία επιπλέον ώρα ύπνου. Αντίστοιχα, την Κυριακή, 31 Μαρτίου 2024, θα περάσουμε και πάλι στη θερινή ώρα, με τα ρολόγια να πηγαίνουν μία ώρα μπροστά.

Ωστόσο, το 2018, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να θέσει τέλος στην υποχρεωτική αλλαγή της ώρας. Μετά από διαβουλεύσεις και ψηφοφορίες, αποφασίστηκε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα έπρεπε να επιλέξουν μέχρι το 2021 αν θα παραμείνουν μόνιμα στη θερινή ή τη χειμερινή ώρα. Αυτή η απόφαση προκάλεσε έντονες συζητήσεις και προβληματισμούς σχετικά με τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στην καθημερινότητα των πολιτών και την οικονομία.

Παρά τη λήψη αυτής της απόφασης, η εφαρμογή της καθυστέρησε και τελικά δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Οι λόγοι είναι πολλοί και ποικίλοι. Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των κρατών-μελών, καθώς και οι δυσκολίες που θα προκαλούσε η διαφορά ωρών ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, αποτέλεσαν εμπόδια για την εφαρμογή της αλλαγής. Άλλοι υποστηρίζουν ότι η πανδημία του COVID-19 και τα οικονομικά προβλήματα που προέκυψαν ανάγκασαν την ΕΕ να εστιάσει σε άλλα, πιο επείγοντα ζητήματα.

Για την Ελλάδα, η απόφαση σχετικά με τη διατήρηση της θερινής ή της χειμερινής ώρας παραμένει σε εκκρεμότητα. Οι πολίτες συνεχίζουν να προσαρμόζονται στις αλλαγές της ώρας κάθε χρόνο, αναμένοντας να δουν αν και πότε θα εφαρμοστεί τελικά η απόφαση της ΕΕ.

Παρά το γεγονός ότι η αλλαγή της ώρας συχνά προκαλεί συζητήσεις και αντιδράσεις, πολλοί την αντιμετωπίζουν ως μια ευκαιρία να κερδίσουν μια επιπλέον ώρα ύπνου ή να απολαύσουν το φως της ημέρας για λίγο περισσότερο. Μέχρι να ληφθεί μια οριστική απόφαση, οι αλλαγές ώρας θα συνεχίσουν να αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας.

Latest

Υπάτη: Έπεσαν βράχια στην είσοδο της πόλης στο σημείο ο δήμαρχος Λαμιέων (Φωτό)

Η πρόσφατη κακοκαιρία στην Υπάτη είχε ως αποτέλεσμα και...

Μέχρι και 80 πόντους χιόνι στα ορεινά της Δυτικής Φθιώτιδας (συνέντευξη – Πάνος Κοντογεώργος) – Audio, Video

Κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας προκλήθηκαν σημαντικά προβλήματα σε...

Υπάτη: Έπεσαν βράχια στην είσοδο της πόλης στο σημείο ο δήμαρχος Λαμιέων (Φωτό)

Η πρόσφατη κακοκαιρία στην Υπάτη είχε ως αποτέλεσμα και κατολίσθηση -για μια ακόμη φορά - στην είσοδο της τοπικής κοινότητας του δήμου Λαμιέων. Ευτυχώς...

Λαμία : Αποχή και διαμαρτυρία των μαθητών του 5ου Λυκείου για επικίνδυνα κτιριακά ζητήματα – (Φώτο, Βίντεο, Ηχητικό)

Οι μαθητές του 5ου Λυκείου Λαμίας προχώρησαν σε αποχή από τα μαθήματά τους, διαμαρτυρόμενοι για τα κτιριακά προβλήματα και τις ανεπαρκείς υποδομές του σχολείου...

Κουμαρίτσι: Χιόνι κοντά στο 1 μέτρο! Επιχείρηση με ερπυστριοφόρο για κτηνοτρόφο που έπρεπε να ταϊσει τα ζώα του (Φώτο, Βίντεο)

Με χιόνι που ξεπερνά τους 80 πόντους έχουν καλυφθεί αρκετές κοινότητες του Δήμου Λαμιέων, χωρίς ωστόσο να παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα. Οι ανάγκες που προκύπτουν...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ