Ο Βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας και πρώην Υπουργός, Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» με τους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι ανυποχώρητη σε θέματα εθνικής κυριαρχίας.
«Ένα πράγμα που πρέπει μετά βεβαιότητας να αποφύγουμε σε ό,τι αφορά στα ελληνοτουρκικά είναι οι ελληνοτουρκικές διαφορές να γίνουν ζήτημα εσωτερικών διαφορών, εννοώ και στη χώρα, πολύ περισσότερο στις παρατάξεις και τα κόμματα.
Προσωπικά είμαι απολύτως βέβαιος ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει Κυβέρνηση -και σε καμία περίπτωση η δική μας Κυβέρνηση- να πέσει σε παγίδα εθνικών υποχωρήσεων. Είναι αδιανόητο να το πιστεύει κάποιος αυτό.
Πιστεύω ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη -έχοντας και την εμπειρία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στην πρώτη θητεία- όπου και όταν χρειάστηκε με αποτελεσματικότητα και επάρκεια αντιμετώπισε και τις προκλήσεις της Τουρκίας, και ανέστειλε και τις οποιεδήποτε τις οποιεσδήποτε παγίδες.
Δεν νομίζω ότι υπάρχει Έλληνας που μπορεί να λησμονήσει το «Μητσοτάκης γιοκ» του κ. Ερντογάν, ούτε τις υποδείξεις του κ. Ερντογάν στο ελληνικό εκλογικό σώμα «αλλάξτε Πρωθυπουργό για να μπορέσουμε να έχουμε πιο ήρεμα νερά και να τα βρούμε».
Από εκεί και πέρα, πρόκειται για ζητήματα στα οποία οι εθνικές γραμμές είναι ξεκάθαρες, ανεξαρτήτως του τι λέγεται και τι γράφεται. Κανείς μας δεν θα έχει την αφέλεια να ρισκάρει την υποχώρηση πίσω από αυτές τις εθνικές γραμμές. Η Ελλάδα είναι δυνατή, έχει αυτοπεποίθηση, έχει συμμάχους. Η Ελλάδα, για να είναι δυνατή, πρέπει να πετυχαίνει στόχους σε πολλά επίπεδα και αυτό είναι μια απάντηση σε ορισμένους που αποτελούν την «καρικατούρα του πατριωτισμού». Αναφέρομαι σε κάποια υπερδεξιά ή λαϊκίστικα δεξιά κόμματα, που απλοποιούν τα πράγματα και με ένα καταγγελτικό λόγο νομίζουν ότι μπορούν να εξαντλούνται στο πόσο περισσότερους ψηφοφόρους θα προσελκύσουν»
Για την κρίση στην Αντιπολίτευση: «Οι κρίσεις στα κόμματα έρχονται όταν υπάρχει κρίση στο πολιτικό αφήγημα. Όλα τα υπόλοιπα, τα πρόσωπα, τα προσωπικά, οι πικρίες έρχονται για να ενισχύσουν τη μεγάλη εικόνα.
Αν το αφήγημα της Αντιπολίτευσης ήταν τέτοιο που κέρδιζε μια επιρροή, που εξασφάλιζε στα πρόσωπα την εσωτερική τους ασυλία και επιβίωση, δεν θα είχαμε τέτοιες καταστάσεις. Χρειάζεται το πολιτικό σύστημα να επανέλθει σε μία ισορροπία, η οποία κατά την άποψή μου, είναι πάντοτε ωφέλιμη και για τη Δημοκρατία.
Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη, στις δημόσιες συζητήσεις, να υπάρξει μία προβολή των κρίσεων που υπάρχουν σε κάποια κόμματα, και σε κάποια άλλα. Στη ΝΔ η κατάσταση δεν είναι έτσι: Πρώτον γιατί η όποια συζήτηση είναι παρότρυνση προς την Κυβέρνηση να τρέξει με πιο γρήγορους ρυθμούς, όπως και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε στη Θεσσαλονίκη ότι είναι ο στόχος αυτής της τετραετίας. Δεύτερον, διότι, σε καμία περίπτωση αυτό δεν φρενάρει, ούτε σταματά το κυβερνητικό έργο.
Την ίδια στιγμή που στην Αντιπολίτευση, όλο το προηγούμενο διάστημα γίνονταν οι διαδικασίες αυτές, η Κυβέρνηση, εφαρμόζοντας το πρόγραμμά της, περνούσε μια σειρά από κρίσιμα και ουσιαστικά νομοσχέδια που επηρεάζουν τη ζωή του πολίτη.
Την Τρίτη ψηφίζουμε ένα νομοσχέδιο που επιταχύνει και απλοποιεί τις διαδικασίες στον ΑΣΕΠ. Έχει σημασία να δούμε τη στάση της Αντιπολίτευσης σε αυτό.
Το ζήτημα και το στοίχημα της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας στη Δημόσια Διοίκηση είναι κάτι που τέμνει οριζόντια τις απαιτήσεις και της κοινωνίας και των πολιτικών κομμμάτων.
Έρχεται το Υπουργείο Εσωτερικών, αύριο, να κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις και σε ό,τι αφορά στο ΑΣΕΠ -μεγάλη γάγγραινα η δυσλειτουργία, για όποιον έχει ασκήσει διοίκηση είναι προφανές πόσο αναγκαίος είναι ο ρόλος του, αλλά και πόσο μεγάλες είναι οι καθυστερήσεις- για τα μπόνους στους δημοσίους υπαλλήλους που πιάνουν τους στόχους. Να φύγουμε, δηλαδή, από αυτή την ισοπέδωση προς τα κάτω, που και αυτή είναι πρόβλημα. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε μια νομοθετική παρέμβαση που αφορά στην Αυτοδιοίκηση.
Έχουμε τη συνεχή μάχη με τα μέτωπα της καθημερινότητας μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Πάντα υπάρχουν οι απαιτήσεις του κόσμου να ζήσει καλύτερα και πάντα υπάρχουν πάγιες και διαχρονικές στρεβλώσεις, που οφείλεις δυναμικά να προσαρμόζεσαι».