Οι επιστήμονες πρόσφατα ανακάλυψαν ότι τα μεταλλικά κομμάτια στον σκοτεινό βυθό της θάλασσας παράγουν οξυγόνο. Έτσι λοιπόν, ανακοίνωσαν σχέδια ώστε να κατανοήσουν το παράξενο φαινόμενο, καθώς ισχυρίζονται πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να «αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε την πιθανότητα ζωής και σε άλλους πλανήτες».
Μέχρι πρότινος ήταν γνωστό και επιστημονικά τεκμηριωμένο πως το οξυγόνο μπορούσε να παραχθεί μόνο στο ηλιακό φως από τα φυτά, σε μια διαδικασία που ονομάζεται φωτοσύνθεση. Εάν όμως το οξυγόνο, αυτό το ζωτικό συστατικό, μπορεί να παραχθεί στο σκοτάδι από μεταλλικά αντικείμενα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η διαδικασία μπορεί να συμβαίνει και σε άλλους πλανήτες, δημιουργώντας περιβάλλοντα ικανά για να ευδοκιμήσει η ζωή.
Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Άντριου Σουίτμαν εξήγησε: «Είμαστε ήδη σε συζητήσεις με ειδικούς στη NASA που πιστεύουν ότι το οξυγόνο που παράγεται σε σκοτεινό περιβάλλον θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει την αντίληψή μας για το πώς μπορεί να διατηρηθεί η ζωή σε άλλους πλανήτες χωρίς άμεσο ηλιακό φως.
Η αρχική ανακάλυψη πυροδότησε μια παγκόσμια επιστημονική διαμάχη. Εάν παράγεται οξυγόνο σε αυτά τα ακραία βάθη, στο απόλυτο σκοτάδι, αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση ποια ζωή θα μπορούσε να επιβιώσει και να ευδοκιμήσει στον πυθμένα της θάλασσας και τι αντίκτυπο θα μπορούσαν να έχουν οι εξορυκτικές δραστηριότητες στη θαλάσσια ζωή.
Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες εξόρυξης βυθού και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις θα παρακολουθούν στενά αυτήν την νέα έρευνα.
Το σχέδιο είναι οι ερευνητές να εργαστούν σε τοποθεσίες όπου ο βυθός έχει βάθος μεγαλύτερο από 10 χιλιόμετρα, χρησιμοποιώντας τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο εξοπλισμό. «Έχουμε όργανα που μπορούν να πάνε στα βαθύτερα μέρη του ωκεανού», εξήγησε ο καθηγητής Σουίτμαν. «Είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα το βρούμε να συμβαίνει και αλλού, οπότε θα αρχίσουμε να διερευνούμε τι το προκαλεί».
Μερικά από αυτά τα πειράματα, σε συνεργασία με επιστήμονες της NASA, θα έχουν ως στόχο να κατανοήσουν εάν η ίδια διαδικασία θα μπορούσε να επιτρέψει στη μικροσκοπική ζωή να ευδοκιμήσει κάτω από ωκεανούς που βρίσκονται σε άλλους πλανήτες και φεγγάρια.
Πολυμεταλλικά οζίδια παράγουν οξυγόνο σε πολλά σημεία του πυθμένα του ωκεανού
Ένας από τους επικριτές, ο Μάικλ Κλαρκ από την Metals Company, μια καναδική εταιρεία εξόρυξης βαθέων υδάτων, είπε στο BBC News ότι η κριτική επικεντρώθηκε στην «έλλειψη επιστημονικής αυστηρότητας στον πειραματικό σχεδιασμό και τη συλλογή δεδομένων». Βασικά, ο ίδιος και άλλοι επικριτές ισχυρίστηκαν ότι δεν υπήρχε παραγωγή οξυγόνου – απλώς φυσαλίδες που παρήγαγε ο εξοπλισμός κατά τη συλλογή δειγμάτων.
«Αποκλείσαμε αυτό το ενδεχόμενο», απάντησε ο καθηγητής Σουίτμαν. «Αυτά τα -νέα- πειράματα θα δώσουν την απόδειξη».
Την ίδια ώρα, ο αγώνας για την εξόρυξη αυτών των πόρων έχει προκαλέσει ανησυχία σε περιβαλλοντικές ομάδες και ερευνητές. Περισσότεροι από 900 επιστήμονες της θάλασσας από 44 χώρες έχουν υπογράψει μια αναφορά που υπογραμμίζει τους περιβαλλοντικούς κινδύνους και ζητούν την παύση της εξορυκτικής δραστηριότητας.
*Με πληροφορίες από BBC, newsbomb.gr