Μετά την ετυμηγορία του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, που έκρινε ενόχους και τους 13 κατηγορούμενους για την υπόθεση παράνομων επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Φθιώτιδα, με ποινές από 6 έως 40 μήνες φυλάκιση (ανασταλτικές στην έφεση), οι συζητήσεις συνεχίζονται.
Δύο από τους συνηγόρους υπεράσπισης, ο γνωστός ποινικολόγος Γιώργος Δούμας και ο νομικός Δημήτρης Κατσούρας, μίλησαν στον Lamia Polis 87.7 και τον δημοσιογράφο Πάνο Κατσώνη, καταθέτοντας τη δική τους εκδοχή για τη δικαστική εξέλιξη, αλλά και τη συνολική διαχείριση της υπόθεσης.
Γιώργος Δούμας: «Δεν μπαίνουν όλοι στο ίδιο τσουβάλι – Προσφεύγουμε μέχρι τέλους»

Ο έμπειρος ποινικολόγος Γιώργος Δούμας, που εκπροσώπησε την πλειοψηφία των κατηγορούμενων, εμφανίστηκε αιχμηρός απέναντι στη δικαστική κρίση αλλά και στην κοινωνική προσέγγιση της υπόθεσης. Κατήγγειλε την επίδραση των “τηλεοπτικών εισαγγελέων” και της «χειραγώγησης της κοινής γνώμης», σημειώνοντας πως η υπόθεση είχε ήδη καταδικαστεί επικοινωνιακά προτού φτάσει στο ακροατήριο.
Ο κ. Δούμας τόνισε πως δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν παράνομη δράση από τους εντολείς του και χαρακτήρισε το κατηγορητήριο ως προϊόν προκατάληψης και ιδεοληψίας. «Δεν μπορούμε να βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η υπεράσπιση δεν θα αρκεστεί στην αναστολή της ποινής αλλά θα διεκδικήσει αθώωση σε δεύτερο βαθμό και, αν χρειαστεί, και στον Άρειο Πάγο.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη σεβασμού του τεκμηρίου αθωότητας και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης από εξωτερικές πιέσεις. «Δεν είναι όλοι κλέφτες επειδή το λένε τα δελτία ειδήσεων», σχολίασε με νόημα, καλώντας την κοινωνία να είναι φειδωλή στις κρίσεις της και το κράτος να προσφύγει κατά του προστίμου που επιβλήθηκε από την Ε.Ε. στην Ελλάδα.
Δημήτρης Κατσούρας: «Δεν δόθηκε χρόνος ούτε να αναγνωστούν τα έγγραφα»

Ο νομικός Δημήτρης Κατσούρας, που εκπροσώπησε τον πρόεδρο τοπικού συνεταιρισμού, υπερασπίστηκε ένθερμα την αθωότητα του πελάτη του, υποστηρίζοντας πως δεν εισέπραξε καμία επιδότηση και πως η όποια δραστηριότητά του βασίστηκε σε καθ’ όλα νόμιμη μίσθωση έκτασης.
Ο κ. Κατσούρας ανέδειξε ένα κρίσιμο –και πρακτικό– πρόβλημα της δίκης: τον όγκο των εγγράφων και το περιορισμένο χρονικό πλαίσιο του δικαστηρίου. «Μόνο εγώ κατέθεσα πάνω από 1.500 έγγραφα», ανέφερε, τονίζοντας πως η αποδεικτική διαδικασία δεν ήταν επαρκής. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο Εφετείο ο πελάτης του θα δικαιωθεί πλήρως.
Εκτίμησε δε ότι η υπόθεση επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τη δημοσιότητα και τις πολιτικές πιέσεις, και εξέφρασε απογοήτευση για το γεγονός ότι «άνθρωποι με διαφορετικά δεδομένα και πράξεις αντιμετωπίστηκαν με τον ίδιο τρόπο από το δικαστήριο»