Η κοιλάδα του Σπερχειού γέμισε χρώματα, γεύσεις και… βιταμίνη C!
Η εκπομπή «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση» στον Alpha βρέθηκε στο Καστρί Φθιώτιδας όπου φέτος πραγματοποιείται η 1η Γιορτή Ακτινιδίου.

Στο ρεπορτάζ του LAMIANOW και του ALPHA, ο γεωπόνος – παραγωγός Βασίλης Μουστερής εξηγεί τα μυστικά της συγκομιδής και τα στοιχεία που κάνουν το ελληνικό ακτινίδιο να ξεχωρίζει διεθνώς.

Από την Κίνα στη Φθιώτιδα – Ένα φρούτο με “ρίζες” και βιταμίνη C
Όπως σημειώθηκε στο ρεπορτάζ, το ακτινίδιο, αν και έχει καταγωγή από την Κίνα, καλλιεργείται σήμερα σε πολλές περιοχές του κόσμου και έχει βρει και στη Φθιώτιδα στην κοιλάδα του Σπερχειού το ιδανικό περιβάλλον για παραγωγή υψηλής ποιότητας. Περιέχει τρεις φορές περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι, ενώ ξεχωρίζει για τη μαλακή σάρκα, τη γλυκιά του γεύση και τη μεγάλη διατηρησιμότητα.

Η γιορτή του ακτινιδίου στο Καστρί
Η Γιορτή Ακτινιδίου Σπερχειού πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά φέτος, στις 10 και 11 Οκτωβρίου, στην κεντρική πλατεία Καστρίου του Δήμου Μακρακώμης.



Πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Καστριωτών Φθιώτιδας, του Δήμου Μακρακώμης, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, των παραγωγών και των εθελοντών της περιοχής.

«Ήταν ένα όραμα χρόνων που φέτος καταφέραμε να υλοποιήσουμε», δήλωσε ο Βασίλης Μουστερής, προσθέτοντας πως «όλοι οι κάτοικοι και οι φορείς συμμετείχαν, θέλοντας να αναδείξουν ένα προϊόν που τιμά τον τόπο μας».
4 εκατομμύρια κιλά παραγωγής – Εξαγωγές σε όλο τον κόσμο

Στην περιοχή του Σπερχειού καλλιεργούνται πλέον περίπου 1.200 στρέμματα ακτινιδίων, με ετήσια παραγωγή που φτάνει τα 4 εκατομμύρια κιλά. Το μεγαλύτερο ποσοστό εξάγεται, καθώς –όπως εξήγησε ο κ. Μουστερής– «το ακτινίδιο έχει μεγάλη αντοχή στη συντήρηση και μπορεί να ταξιδεύει εύκολα σε κάθε γωνιά του κόσμου».

Η συγκομιδή ξεκινά κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου, ημερομηνία που καθορίζεται θεσμικά, καθώς πρόκειται για το μοναδικό φρούτο στην Ελλάδα που έχει επίσημη ημερομηνία συλλογής, λόγω της ανάγκης να έχει συμπληρωθεί συγκεκριμένο ποσοστό σακχάρων.

Από το χωράφι στο ράφι – Πού κυμαίνονται οι τιμές
Η τιμή του ακτινιδίου για τον παραγωγό ανέρχεται περίπου σε 0,95 ευρώ με 1 ευρώ το κιλό, ενώ στο ράφι φτάνει τα 4 ευρώ, και σε κάποιες αγορές του εξωτερικού αγγίζει ακόμα και τα 7 ευρώ.


«Η καλύτερη δουλειά είναι να είσαι μεσάζοντας», σχολίασε με χιούμορ και προβληματισμό ο παρουσιαστής Νίκος Μάνεσης, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη διαφορά μεταξύ παραγωγικής και καταναλωτικής τιμής.

🎥 Δες το βίντεο από το ρεπορτάζ του Lamianow.gr που προβλήθηκε στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση» στον Alpha.