Το όνομά του ήταν συνώνυμο της εισπρακτικής επιτυχίας. Ο γοητευτικός Νίκος Κούρκουλος ήταν ο απόλυτος σταρ τη χρυσή δεκαετία του ’60 και ο απόλυτος ζεν πρεμιέρ του ελληνικού σινεμά.
Ήταν το αγαπημένο “παιδί” του Φιλοποίμενα Φίνου και κέρδισε αμέσως την αγάπη του κόσμου, ξεχωρίζοντας για την υποκριτική του ικανότητα, αλλά και τον σπάνιο χαρακτήρα του. Ο Νίκος Κούρκουλος έλαμψε με τους ρόλους του στη μεγάλη οθόνη.
Τον είχαν χαρακτηρίσει ως το απόλυτο αρσενικό και όχι αδικα. Ήταν ο Έλληνας Μάρλον Μπράντο. “Γόης, μάγκας και ωραίος”. Αυτό έλεγαν όλοι για τον Κούρκουλο, αλλά πάνω από όλα ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος και παθιασμένος με το θέατρο.
Το πάθος του για την ηθοποιία θα διακόψει την πορεία του προς το ποδόσφαιρο και την αγάπη του για μπάλα. Θα μπει στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, όπου θα αποφοιτήσει το 1958.
Ήταν 1960 όταν ο Δαλιανίδης τον ήθελε απεγνωσμένα στον “Κατήφορο”, παρά την άρνηση του Φίνου, ενώ λίγο αργότερα θα παίξει στην “Οργή”. Ένα αισθηματικό δράμα σε σκηνοθεσία του Βασίλη Γεωργιάδη.
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως ο Νίκος Κούρκουλος στη σκηνή της ταινίας “Ορατότης Μηδέν” ήταν συγκλονιστικός. Το “Βρέχει φωτιά στη στράτα μου” των Μίμη Πλέσσα και Λευτέρη Παπαδόπουλου που ακούστηκε για πρώτη φορά στην ταινία του Νίκου Φώσκολου από τον Στράτο Διονυσίου, έκτοτε τραγουδήθηκε από μεγάλες φωνές και λατρεύτηκε στην Ελλάδα.
Το 1965 θα κερδίσει και το πρώτο του βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, για την ερμηνεία του στο σκληρό κοινωνικό δράμα του Ντίνου Κατσουρίδη “Αδίστακτοι”.
Λίγα χρόνια αργότερα θα αναλάβει τα ηνία του Εθνικού Θεάτρου, στο οποίο θα αφιερωθεί και θα αναλάβει πρωτοβουλίες, ιδρύοντας την Πειραματική Σκηνή, το Εργαστήρι Ηθοποιών και την Παιδική Σκηνή.
Το 1986 θα γνωρίσει την Μαριάννα Λάτση, με την οποία θα ερωτευτούν κεραυνοβόλα και θα παντρευτούν τελικά το 2003. Ο Κούρκουλος θα αποκτήσει τέσσερα παιδιά, δύο με την πρώτη του σύζυγο Μελίτα, τον Άλκη και τη Μελίτα και δυο με την Μαριάνα Λάτση, την Εριέττα και τον Φίλιππο.
Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Φίνος Φιλμ