Ο Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι (αυτό ήταν ολόκληρο το όνομά του), ήταν ένας από τους μεγαλύτερους πολιτικούς και πνευματικούς ηγέτες του 20ού αιώνα. Η επιρροή ξεπέρασε τα όρια της χώρας του και στην Ινδία τιμάται ως πατέρας του έθνους.
Ο Γκάντι υπήρξε πρωτοπόρος στην αντίσταση της τυραννίας, με τη μαζική και μη βίαιη ανυπακοή των πολιτών.
Φυλακίστηκε συχνά για τη δράση του, αλλά όλα είχαν αποτέλεσμα, αφού κέρδισε το 1947 την ανεξαρτησία της Ινδίας από τη Βρετανία.
Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και ο Νέλσον Μαντέλα, κατονόμασαν τον Γκάντι ως πηγή έμπνευσης των αγώνων τους για την επίτευξη ίσων δικαιωμάτων για τον λαό τους.
Οι φράσεις του έχουν μείνει μέχρι και σήμερα στην ιστορία και ίσως μπορούν να σου δώσουν το απόλυτο motivation για ένα καλύτερο αύριο, ή έστω μία άλλη οπτική απέναντι στις δυσκολίες.
“Τα εφτά που δεν πρέπει να έχεις: Πλούτο χωρίς μόχθο, Γνώση χωρίς χαρακτήρα, Πολιτική χωρίς αρχές, Απόλαυση χωρίς συναίσθημα, Εμπόριο χωρίς ήθος, Επιστήμη χωρίς ανθρωπιά, Αγάπη χωρίς θυσία.”
“Πρέπει να ζούμε σαν να πρόκειται να πεθάνουμε αύριο και να μελετάμε σαν να πρόκειται να ζήσουμε για πάντα.”
“Όταν απογοητεύομαι, θυμάμαι ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας η αλήθεια και η αγάπη πάντοτε νικούσαν. Υπήρξαν τύραννοι και δολοφόνοι που για κάποιο διάστημα φαίνονταν ανίκητοι, αλλά στο τέλος, πάντοτε, όλοι γκρεμίζονται. Σκεφθείτε το, πάντοτε.”
“Είναι καλύτερα να στέκεσαι όρθιος με σπασμένο και μπανταρισμένο κεφάλι, από το να σέρνεσαι με την κοιλιά για να γλιτώσεις το κεφάλι σου.”
“Ο ελεύθερος άνθρωπος μπορεί να είναι ελεύθερος και στο κλουβί της φυλακής του.”
“Η ικανότητα να συγχωρείς είναι προσόν του δυνατού. Οι αδύναμοι ποτέ δεν συγχωρούν.”
“Η ελευθερία δεν αξίζει τίποτα αν δεν συμπεριλαμβάνει την ελευθερία να κάνεις λάθη.”
“Να χάνεις την υπομονή σου σημαίνει να χάνεις τη μάχη.”
“Ο φόβος έχει κάποια χρησιμότητα, η δειλία όμως δεν έχει καμία.”
“Η χειρότερη μορφή βίας είναι η φτώχεια.”