Εδώ και 20 χρόνια, το Facebook έχει καταφέρει να κερδίσει το διαδικτυακό κοινό και να αλλάξει μια για πάντα τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Εκεί που μιλούσαμε ο ένας κοιτώντας τον άλλον, πλέον με ένα enter η επικοινωνία γίνετια διαφορετική. Με μία βιντεοκλήση “ταξιδεύεις” πολύ μακριά και με ένα κλικ σχολιάζεις ή θαυμάζεις κάτι που συνέβη στους φίλους σου.
Το Facebook έκλεισε φέτος 20 χρόνια λειτουργίας. Ήταν 2004 όταν ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία ενός ιστότοπου που θα έφερνε κοντά τους συμφοιτητές του στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Αυτό όμως που δεν περίμενε ήταν ότι σιγά σιγά η συγκεκριμένη ιστοσελίδα θα είχε συνδέσει ολόκληρο τον πλανήτη.
Το δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο στον πλανήτη κοστίζει σήμερα 1,23 τρισ. δολάρια και κάθε μήνα το χρησιμοποιούν πάνω από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι.
Το όνομα προέκυψε από τα λεγόμενα Face Books, βιβλία σε φυσική μορφή στα οποία έβρισκε κανείς το όνομα και μια φωτογραφία οποιουδήποτε έμενε στις φοιτητικές εστίες.
Μια φοιτήτρια του Χάρβαρντ που έφτιαξε λογαριασμό στο Facebook έγραψε ένα άρθρο στον Guardian περιέγραψε τις πρώτες μέρες της πλατφόρμας: “Ακόμα θυμάμαι τον ενθουσιασμό μου και την περιέργεια για το νέο σάιτ που μας υποσχόταν ότι θα γίνει ο ψηφιακός τρόπος αντικαταστάτης των έντυπων βιβλίων που έδινε το Harvard στους πρωτοετείς του κάθε χρόνο. Συνηθίζαμε να βυθιζόμαστε για ώρες μέσα στο σάιτ προσπαθώντας να βρούμε το όνομα εκείνου του τύπου από την τάξη ή εκείνης της κοπέλας που είδαμε το σαββατόβραδο αξιολογώντας τους με βάση την εμφάνισή τους”.
Από τον Σεπτέμβριο του 2006, όποιος είχε email μπορούσε να φτιάξει προφίλ και μάλιστα δωρεάν.
Το 2019, είχε περίπου 2,50 δισεκατομμύρια χρήστες, ενώ σήμερα ελάχιστοι είναι εκείνοι που άφησαν στην “άκρη” το Facebook για κάποιο άλλο κοινωνικό δίκτυο ή έκλεισαν το profile τους γιατί δεν ήθελαν άλλη την “έκθεση” στο διαδίκτυο.