Τους Ληστές και Λήσταρχους που έδρασαν στη Λοκρική γη από το 1840 έως το 1942, μας “σύστησε” εχθές ο συγγραφέας και απόστρατος της Ελληνικής Αστυνομίας – με τον βαθμό του Αντιστράτηγου – κ. Νικόλαος Τασιόπουλος, στην παρουσίαση του τελευταίου πονήματός του, η οποία διοργανώθηκε από τον Δήμο Αμφίκλειας Ελάτειας. Του ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο!
Η εύστοχη και εμπεριστατωμένη ανάλυση του βιβλίου, από τον ίδιο τον συγγραφέα αλλά και τον εξαίρετο, επίσης,
συγγραφέα και φιλόλογο κ. Κλεομένη Κατσούλα, φώτισε μαύρες, ομολογουμένως, σελίδες της ιστορίας της νεότερης Ελλάδας. Η ιστορία ενός τόπου ή ενός έθνους έχει πάντοτε δύο όψεις, μία φωτεινή και μία σκοτεινή. Οφείλουμε να τις γνωρίζουμε όλες, ως παραδείγματα προς μίμηση ή αποφυγή αντίστοιχα.
Στη διάρκεια της παρουσίασης, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Τιθορέας, έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος με παρεμβάσεις και ερωτήσεις από το κοινό, που βρήκε το θέμανιδιαίτερα ενδιαφέρον.
Με την παρουσία τους μας τίμησαν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος, Διευθυντής του Ιερού Επισκοπίου Ταλαντίου & Λοκρίδος και Αρχιερατικός Επίτροπος Αταλάντης, Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Ζελιαναίος, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αμφίκλειας Πρωτοπρεσβύτερος π. Διομήδης Παναγιωτόπουλος, εκλεκτοί αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Διευθυντής Δασών Βοιωτίας κ. Ιωάννης Γρίβας, ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Αμφίκλειας κ. Ανδρέας Ζιάκος, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων του Δήμου μας και πολίτες που ήρθαν να μας συνοδεύσουν σε αυτό το λογοτεχνικό ταξίδι. Τους ευχαριστούμε όλους από καρδιάς.
Ελπίζουμε να υπάρχουν πάντοτε τόσο άνθρωποι ανήσυχοι, που θα ερευνούν και θα αναδεικνύουν άγνωστες ή ξεχασμένες πτυχές της ιστορίας μας όσο και φιλομαθείς, που θα επιδιώκουν να τις γνωρίσουν.