Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξάνουν τις νοσηλείες και τους θανάτους από νευρολογικές παθήσεις.
Η κλιματική αλλαγή μπορεί να επιδεινώνει πολλές νευρολογικές ασθένειες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τα εγκεφαλικά επεισόδια και η νόσος Αλτσχάιμερ, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Βρετανία.
Εξετάζοντας στοιχεία από εκατοντάδες μελέτες που διεξήχθησαν από τη δεκαετία των ’60 και μετά, κατέληξαν στο συμπέρασμα πώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξάνουν τις νοσηλείες και τους θανάτους από πολλές νευρολογικές παθήσεις.
«Υπάρχουν σαφή στοιχεία για τις επιπτώσεις που έχει η κλιματική αλλαγή σε ορισμένες παθήσεις του εγκεφάλου, ιδίως στο εγκεφαλικό και τις λοιμώξεις του νευρικού συστήματος», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Sanjay Sisodiya, καθηγητής Νευρολογίας στο University College του Λονδίνου (UCL).
Οι επιστήμονες εξέτασαν τις δυνητικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή σε 19 νευρολογικές διαταραχές. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν:
- Τα εγκεφαλικά επεισόδια
- Η νόσος Αλτσχάιμερ
- Η μηνιγγίτιδα
- Η επιληψία
- Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ή πολλαπλή σκλήρυνση)
Εξέτασαν επίσης τις επιπτώσεις της σε συχνές ψυχικές παθήσεις, όπως:
- Οι αγχώδεις διαταραχές
- Η κατάθλιψη
- Η σχιζοφρένεια
Για τον σκοπό αυτό ανέλυσαν συνδυαστικά τα δεδομένα από 332 προγενέστερες μελέτες, οι οποίες δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1968 και 2023. Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet Neurology.
Τα ευρήματα
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι ακραίες θερμοκρασίες (τόσο οι θερμές, όσο και οι ψυχρές) και οι μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στη διάρκεια της ημέρας είχαν σημαντικές επιπτώσεις στις νευρολογικές ασθένειες.
Ειδικότερα, τα εγκεφαλικά επεισόδια αυξάνονται όταν έχει καύσωνα. Το ίδιο και ο κίνδυνος θανάτου από αυτά.
Αντίστοιχα, στους ασθενείς με άνοια παρατηρούνται αυξημένα ποσοστά υποθερμίας ή θερμοπληξίας. Οι ανοϊκοί ασθενείς είναι επίσης ευάλωτοι σε καιρικά φαινόμενα όπως οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές στα δάση.
Οι επιπτώσεις αυτές σχετίζονται με την μειωμένη ικανότητα των πασχόντων να ζητήσουν βοήθεια ή να φροντίσουν τον εαυτό τους. Έτσι, όταν έχει καύσωνα δεν πίνουν περισσότερο νερό ή δεν προσαρμόζουν κατάλληλα την ένδυσή τους, γράφουν οι ερευνητές. Το επακόλουθο είναι τις πιο θερμές και πιο ψυχρές ημέρες να αυξάνονται οι σχετιζόμενες με την άνοια νοσηλείες και θάνατοι.
Στους πάσχοντες από προβλήματα ψυχικής υγείας παρατηρούνται ανάλογα προβλήματα. Αυτά είναι συχνότερα τις μέρες με καύσωνα και τις μέρες με μεγάλες διαφορές της θερμοκρασίας μεταξύ μέρας και νύχτας. Τις μέρες με καύσωνα ή παγετό αυξάνεται και η θνησιμότητα από ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη. Καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία, εξ άλλου, αυξάνονται και οι νοσηλείες που σχετίζονται με:
- Την κατάθλιψη
- Την ημικρανία
- Την πολλαπλή σκλήρυνση
«Οι νυκτερινές θερμοκρασίες είναι εξαιρετικά σημαντικές. Όταν κάνει ζέστη το βράδυ, ο ύπνος διαταράσσεται. Η φτωχή ποιότητά του επιδεινώνει πολλές παθήσεις του εγκεφάλου», εξήγησε ο Dr. Sisodiya.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι απαιτούνται νέες μελέτες για τις συσχετίσεις που έχει η κλιματική αλλαγή με τις νευροψυχιατρικές διαταραχές. Και αυτό διότι οι επιπτώσεις της μόλις τα τελευταία χρόνια γίνονται εμφανείς.
Φωτογραφία: iStock
iatropedia.gr