Μια εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στον LAMIA POLIS 87.7 και το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, Ανδρέας Κολοκυθάς. Αναμφίβολα οι δυσκολίες της καθημερινότητας στο μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της Στερεάς Ελλάδος είναι δεδομένες. Μέσα σε όλα τα υπόλοιπα είχαμε και την μεταφορά του Τμήματος Επειγόντων Περαστικών στο Πέτρινο αφού πλέον πραγματοποιείται αναβάθμιση του κτιρίου στο οποίο βρίσκονται μέχρι και τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.
Ακολουθούν αποσπάσματα της συνέντευξης του διοικητή του Γ.Ν Λαμίας
“Θα θυμίσω ότι κατά το παρελθόν υπήρξαν ανάλογες αντιδράσεις όταν μετακινήσαμε τον ογκολογικό τμήμα. Υπήρξαν αντιδράσεις και τότε όταν αποφασίστηκε η συνεργασία με τον Μητροπολίτη μας για την ανακατασκευή του Ναού του Αγίου Νεκταρίου και υπήρξαν και ανάλογες αντιδράσεις το όταν ανακαινίσαμε τρεις κλινικές. Την παθολογική, την πνευμονολογική και την χειρουργική κλινική” είπε αρχικά ο κ. Κολοκυθάς αναφορικά με την μετακίνηση του ΤΕΠ και συνέχισε:
” Όταν αποφασίστηκε η μετακίνηση του Τμήματος Επιγόνων Περιστατικών είπαμε, επειδή υπήρχαν ανάλογα αιτήματα κατά το παρελθόν σε σχέση με την παιδιατρική και με την μαιευτική κλινική να εξαιρεθούν αυτά τα τμήματα και να δημιουργηθεί χώρος Επειγόντων Περιστατικών εντός των κλινικών. Ούτως ώστε να μην χρειάζεται να μετακινούνται οι γιατροί αυτών των ειδικοτήτων στο Πέτρινο. Αφουγκραζόμενοι ίσως και την ταλαιπωρία το ευαίσθητο της ηλικιακής ομάδας τόσο των παιδιών αλλά και της κατάστασης μιας εγκυμονούσας γυναίκας.
Η απάντηση είναι που αποδεικνύει ακριβώς ότι το Πέτρινο είναι πιο κατάλληλο ήταν ότι οι ίδιοι οι διευθυντές έκαναν αίτημα και τα δικά τους τα επείγοντα να είναι στο Πέτρινο κτίριο. Οπότε πήραμε μια νεότερη απόφαση ότι με βάση τα αιτήματα των γιατρών αυτών των δύο κλινικών να συμπεριληφθούν και αυτά τα τμήματα τα επείγοντα τους να είναι στο Πέτρινο κτίριο”.
Σε ότι έχει να κάνει με το προσωπικό στα ΤΕΠ ο κ. Κολοκυθάς είπε: “Συγκεκριμένα θα μιλήσω. Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών μέχρι τον Μάιο αποτελούνταν από τέσσερις γιατρούς ΕΣΥ. Από τον Μάιο μέχρι και τώρα που μιλάμε έχει υπογραφεί μια σύμβαση με έναν γενικό γιατρό και έχουμε και επιπλέον τρεις ειδικευόμενες παθολογίας οι οποίοι ανήκουν και υπηρετούν την υπηρεσία τους αποκλειστικά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Οι δύο ειδικευόμενοι της παθολογίας είναι οι ειδικευόμενοι παλαιοί οι οποίοι αναμένεται να πάρουν τον τίτλο της ειδικότητας μέσα στους ερχόμενες δύο-τρεις μήνες.
Οπότε δεν είναι άπειροι οι γιατροί. Θέλω να καταλήξω. Είναι εκπαιδευμένοι παθολόγοι οι οποίοι μπορούν και να λαμβάνουν περιστατικά, βέβαια πάντα με την παρουσία όπως ο νόμος ορίζει και του ειδικευμένου γιατρού TEΠ. Άρα η στελέχωση αυτή στο ιατρικό προσωπικό του TEΠ είναι η μέγιστη καλή που υπάρχει τα τελευταία χρόνια”.
Το ζήτημα της μετακίνησης των ΤΕΠ
“Εκεί που υπάρχει πρόβλημα είναι οι τραυματιοφορείς γιατί οι αποστάσεις μεγαλώσανε. Καταλαβαίνουμε ότι η ηλικία δεν βοηθάει σε ένα χώρο ο οποίος έχει πιο έντονες κλίσεις. Γι’ αυτό υποβοηθήσαμε και προμηθευτήκαμε τρία φορεία ηλεκτροκίνητα εκ των οποίων το ένα έχει παραδοθεί από πριν γίνει η μετακίνηση δηλαδή ένα από τα πράγματα που περιμέναμε για το τμήμα επειγόντων περιστατικών είναι να έρθει τουλάχιστον το ένα το φορείο. Ένα παραδόθηκε και μέσα στις ερχόμενες δύο εβδομάδες θα παραδοθούν και τα υπόλοιπα δύο.
Όπως και ενισχύθηκε ήδη κατά ένα άτομο το πλήθος των τραυματιοφορείων αυτή τη στιγμή που μιλάμε και με το που θα κλείσει η εφαρμογή των επικούρικων που είναι μέχρι την Παρασκευή ανοιχτή η πρόσκληση για μεταξύ άλλων και τραυματιοφορείς έχουμε πάρει ήδη έγκριση από το Υπουργείο Υγείας όπως μας είπε και ο Υπουργός μαζί με τον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Γεωργιάδη στο νοσοκομείο μας την επόμενη εβδομάδα αναμένουμε να βγάλουμε στην διάυγεια απόφαση και για επιπλέον δύο τραυματιοφορείς.
Όπως καταλαβαίνετε όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η διοίκηση ακούει και τις ανησυχίες του προσωπικού και των οργάνων των οποίων τα εκπροσωπεί. Οι αποφάσεις δεν έφτασαν μόνο απ’ το Διοικητή του Νοσοκομείου ως θεσμό αλλά απ’ το Διοικητικό Συμβούλιο γιατί ο νόμος ορίζει ότι ο Διοικητής εισηγείται στο Διοικητικό Συμβούλιο την ανακατανομή των χώρων.
Είναι στις αρμοδιότητες του και το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει μέσα στον Διοικητικό Συμβούλιο όπως θα δείτε στις αποφάσεις της διαύγειας υπάρχει εκπρόσωπος των γιατρών, ο οποίος αν είχε την παραμικρή ένσταση εννοείται ότι θα αποτυπώνονταν είτε στην απόφαση είτε δεν θα παίρνονταν η απόφαση μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημα του εκπροσώπου των γιατρών. Οπότε από τη στιγμή που είναι ομόφωνες οι αποφάσεις θεσμικά όπως βλέπετε ότι ήταν, ήταν η κατάλληλη στιγμή να γίνει η μετακίνηση και στο συγκεκριμένο μέρος γιατί πραγματικά δεν υπήρχε άλλο μέρος που θα μπορούσε να γίνει η μετακίνηση του ΤΕΠ”.
Έτοιμο σε 4 μήνες το ΤΕΠ
“Θεωρούμε σε σχέση τώρα με την εταιρεία ότι σε τέσσερις μήνες θα είναι έτοιμο το αναικαινισμένο πλέον τμήμα επείγοντων περιστατικών μέσα στο μεσοδιάστημα αυτό το οποίο πραγματικά και με τις προσπάθειες του προσωπικού και οφείλω να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό, ιατρικό, νοσηλευτικό διοικητικό και τεχνικό γιατί έπρεπε να γίνουν πάρα πολλές τεχνικές παρεμβάσεις προκειμένου να είναι σωστός ο χώρος προκειμένου να υποδεχτεί επείγοντα περιστατικά”.
Τι συμβαίνει με το προσωπικό Ιατρικό και Νοσηλευτικό
“Νομίζω ότι το Νοσοκομείο Λαμίας παρέχει τα κίνητρα και σε ποιοτικά χαρακτηριστικά αλλά και σε πλήθος γιατί θα επαναλάβω ότι η στελέχωση της νοσηλευτικής υπηρεσίας βρίσκεται πάνω από το 92% σε απόλυτους αριθμούς αν θέλετε να μιλήσουμε από τις 500 μία θέσεις είναι καλυμμένες οι 470 οπότε δεν μπορούμε να μιλάμε για υποστελέχωση του νοσηλευτικού προσωπικού κάτι ανάλογο γίνεται και στη διοικητική υπηρεσία (είναι στο 100% η στελέχωση το πρόβλημα το οποίο είναι είναι στην ιατρική υπηρεσία και όπως έχετε δει και από τη θέση σας ως δημοσιογράφος ότι είναι ένα επίπεδο ένα πρόβλημα το οποίο είναι σε επίπεδο αν όχι πανευρωπαϊκό γιατί οι ανεπτυγμένες χώρες αγνοούν από την νοτιοανατολική Ευρώπη ιατρικό προσωπικό λόγο καλύτερων μισθολογικών απολαβών αλλά να σας πω κιόλας έτσι ένα αξιοσημείωτο.
Προχθές όρκισα έναν ειδικευόμενο της ψυχιατρικής ο οποίος πήρε πτυχίο στην Κολωνία της Γερμανίας και τον ρώτησα, (δεν είναι Λαμιώτης) τον ρώτησα γιατί επέλεξες το νοσοκομείο της Λαμίας και γιατί δεν συνέχισες στην Γερμανία. Καταρχήν μου είπε ότι στην Γερμανία είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα μπορεί η μισθοί να είναι ικανοποιητικοί αλλά είναι πολύ εξαντλητική η εργασία για τους γιατρούς και το δεύτερο είναι ότι από όλα τα νοσοκομεία καθότι ο συγκεκριμένος γιατρός έλκει την καταγωγή του από την Κύπρο γιατί επέλεξε το νοσοκομείο της Λαμίας. Μου είπε λόγω του ότι είδε πως υπάρχει καλή εκπαίδευση στο ψυχιατρικό τμήμα αλλά και τις εγκαταστάσεις τις οποίες έχει γενικότερα από το νοσοκομείο της Λαμίας άρα βλέπουμε ότι λίγο λίγο λίγο αποκαθίσταται μια εικόνα και στο ιατρικό προσωπικό η οποία δημιουργεί κίνητρο στο να κάνουν είτε την εκπαίδευση τους είτε ευελπιστούμε τώρα στην επόμενη προκήρυξη να αποτυπωθεί μαζί με τα κίνητρα του Υπουργείου Υγείας και ένα θετικό ρεύμα στις μόνιμες θέσεις”.