Breaking News :

Μάθαμε πόσες ώρες ξοδεύει ο μέσος χρήστης στο Netflix καθημερινά: Δεν πάει το μυαλό σου!

Το Netflix αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες...

Γ. Οικονόμου: Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι ανυποχώρητη σε θέματα εθνικής κυριαρχίας

Ο Βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας και πρώην Υπουργός, Γιάννης Οικονόμου,...

Λαμία: Σχολικά γεύματα μόνο στην τάξη – Δεν θα επιτρέπεται η μεταφορά στο σπίτι – Προβληματισμοί από εκπαιδευτικούς και γονείς

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς ξεκινά και η εφαρμογή του μέτρου των σχολικών γευμάτων που απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων που έχουν επιλεγεί από τα συναρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας…

Σχολικό γεύμα μόνο… στο σχολείο

Τα δεδομένα φέτος αλλάζουν στη Λαμία για την κατανάλωση των γευμάτων αφού όπως έχει γνωστοποιηθεί ήδη από όλους τους διευθυντές των σχολείων που μετέχουν στο πρόγραμμα η κατανάλωση θα γίνεται εντός του σχολείου. Το γεύμα δηλαδή θα μοιράζεται στους μαθητές και θα καταναλώνεται στο σχολείο καθώς δεν θα επιτρέπεται να το πάρουν μαζί τους στο σπίτι, όπως συνέβαινε μέχρι και πέρυσι.

Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ και μετά από την επικοινωνία μας με διευθυντές σχολείων της πόλης μας, που μετέχουν στο πρόγραμμα, έχουν αποσταλεί ήδη σχετικά ενημερωτικά σημειώματα στους γονείς.

Οπως αναγράφεται σε ενημερωτικό σημείωμα δημοτικού σχολείου προς τους γονείς ¨ όσα παιδιά θα μετέχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να καταναλώσουν το γεύμα ΑΥΣΤΗΡΑ στο χώρο του σχολείου έως τις 13:45. Κανένα γεύμα δε θα παραληφθεί στο σπίτι. ¨

Η ίδια απόφαση ισχύει και για τους μαθητές των ολοήμερων σχολείων.

Η κατανάλωση των γευμάτων θα πρέπει να γίνεται μετά το τέλος της εκπαιδευτικής διαδικασίας δηλαδή από τη 13:15 μέχρι 13:45.

“Οποιος καεί από το χυλό…”

Όπως μεταφέρεται από διευθυντές των σχολείων η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τα όσα κατεγράφησαν την περυσινή χρονιά με τα συμπτώματα γαστρεντερίτιδας σε δεκάδες μαθητές μετά από κατανάλωση σχολικού γεύματος στο σπίτι.

“Όποιος καεί στον χυλό φυσάει και το γιαούρτι” λένε οι εκπαιδευτικοί σημειώνοντας ότι πρόκειται για μία απόφαση η οποία συζητήθηκε και στην συνάντηση που είχαν οι διευθυντές με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την καλύτερη διεξαγωγή του προγράμματος…

Η απόφαση όμως φαίνεται να έχει οδηγήσει στην μείωση των μαθητών που μετέχουν στο πρόγραμμα αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ, η συμμετοχή φέτος έχει πέσει στο ήμισυ. Οι μαθητές που έχουν απαντήσει θετικά είναι σχεδόν οι μισοί από τους μαθητές που συμμετείχαν τις προηγούμενες χρονιές.

Τάξεις – εστιατόρια, θρανία – τραπεζαρίες

Η απόφαση κατανάλωσης των γευμάτων μέσα στο σχολείο μπορεί να είναι σύμφωνα με τους κανόνες και τους όρους που έχει θέσει το πρόγραμμα του υπουργείου αλλά έχει να αντιμετωπίσει προβλήματα τα οποία είχαν επισημάνει οι εκπαιδευτικοί από την έναρξη του προγράμματος.

Οι ενστάσεις και οι επιφυλάξεις που έχουν είναι σχετικά με τον χώρο που θα γίνεται η κατανάλωση αφού δεν υπάρχουν τραπεζαρίες στα σχολεία αλλά ούτε και διαμορφωμένοι χώροι για την κατανάλωση φαγητού .

Αναγκαστικά οι αίθουσες θα μετατραπούν σε εστιατόρια και τα θρανία σε τραπεζαρίες. Παράλληλα θα πρέπει να ρυθμιστεί το ωράριο των καθαριστριών ώστε να προλαβαίνουν να καθαρίζουν αμέσως μετά τις αίθουσες.

Το Υπουργείο έχει δηλώσει ότι τα μέτρα θα είναι πιο αυστηρά για την ασφάλεια των μαθητών και για την ποιότητα των γευμάτων .

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά τις 23 Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διανομή των σχολικών γευμάτων .

Το μενού των σχολικών γευμάτων

Με νεότερο ΦΕΚ καθορίζεται το εβδομαδιαίο μενού που θα λαμβάνουν οι μαθητές Δημοτικού.

Το μενού του προγράμματος αφορά και στις πέντε (5) εκπαιδευτικές ημέρες της εβδομάδας για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των μαθητών/τριών, στo πλαίσιο της υγιεινής μεσογειακής διατροφής.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σύμφωνα με το Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου (Π.Δ. 79/2017 – Α’ 109) ως ακολούθως: Οι μαθητές/τριες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» μεταβαίνουν στις οριζόμενες από τον Σύλλογο Διδασκόντων αίθουσες. Ο χρόνος υλοποίησης του προγράμματος ολοκληρώνεται το αργότερο 30 λεπτά μετά το πέρας της τελευταίας διδακτικής ώρας του υποχρεωτικού ωρολογίου προγράμματος για τους/τις μαθητές/τριες, που δεν παρακολουθούν Ολοήμερο Πρόγραμμα, οπότε και αποχωρούν από το σχολείο. Για τους/τις μαθητές/τριες που είναι εγγεγραμμένοι/ες στο Ολοήμερο Πρόγραμμα, το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» ολοκληρώνεται, όπως προβλέπεται από το ισχύον πρόγραμμα του Ολοημέρου, στις 14.00.

Οι Σύλλογοι Διδασκόντων/ουσών των σχολικών μονάδων που συμμετέχουν στο ανωτέρω πρόγραμμα, σε ειδική συνεδρίασή τους, κατά την έναρξη του προγράμματος, αποφασίζουν: α) για τον καθορισμό των απαραίτητων αιθουσών που κατά περίπτωση κρίνονται αναγκαίες για την υλοποίηση του προγράμματος και β) τις ειδικότερες λεπτομέρειες που αφορούν στην οργάνωση και υλοποίηση της όλης διαδικασίας και γενικότερα τη ρύθμιση τυχόν προβλημάτων που θα ανακύπτουν κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη ιδιαιτερότητες της σχολικής μονάδας και την κείμενη νομοθεσία.

Ποια σχολεία συμμετέχουν

Σε ό,τι αφορά τη Φθιώτιδα το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά σε 16 δημοτικά σχολεία του Δήμου Λαμιέων

Αναλυτικά τα σχολεία:

-10ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ
-11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ
-13ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ
-14ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ
-16ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ
-17ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ
-18ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ
-1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ
-1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ
-22ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ-ΡΟΔΙΤΣΑ
-23ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ-ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΥΣΗ
-2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ
-5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ
-7ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ
-9ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ
-ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΜΠΟΤΑΔΩΝ-ΜΕΞΙΑΤΩΝ

Nα σημειωθεί ότι για τα σχολικά γεύματα του Μουσικού Σχολείου για τα οποία είναι υπεύθυνος ο Δήμος Λαμιέων η απόφαση θα ληφθεί την ερχόμενη Τετάρτη 23 Οκτωβρίου καθώς αποτελεί θέμα στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Latest

Μάθαμε πόσες ώρες ξοδεύει ο μέσος χρήστης στο Netflix καθημερινά: Δεν πάει το μυαλό σου!

Το Netflix αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες...

Γ. Οικονόμου: Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι ανυποχώρητη σε θέματα εθνικής κυριαρχίας

Ο Βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας και πρώην Υπουργός, Γιάννης Οικονόμου,...

Λαμία: Με μεγάλη προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκε η «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα»

Με μεγάλη προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκε στη Λαμία η «Ευρωπαϊκή...

Το “Fight Club” έγινε 25 ετών: Η ταινία που έσπασε τους κανόνες & όσα δεν ήξερες μέχρι σήμερα

Το "Fight Club" δεν ήταν απλώς μια ταινία δράσης. Ήταν μια πρόκληση προς το κατεστημένο και ένα κάλεσμα προς την αυτογνωσία. Ακόμα και σήμερα,...

Μάθαμε πόσες ώρες ξοδεύει ο μέσος χρήστης στο Netflix καθημερινά: Δεν πάει το μυαλό σου!

Το Netflix αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες streaming στον κόσμο, και είναι γνωστό ότι οι χρήστες ξοδεύουν αρκετές ώρες καθημερινά παρακολουθώντας σειρές,...

Γ. Οικονόμου: Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι ανυποχώρητη σε θέματα εθνικής κυριαρχίας

Ο Βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας και πρώην Υπουργός, Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» με τους Χριστίνα Βίδου και Κώστα...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ