Ήταν βραδινές ώρες στο Αλιβέρι της Εύβοιας και αυτό που είδαν στον δρόμο τούς έκανε μεγάλη εντύπωση. Άκουγαν τον θόρυβο από το τρακτέρ και στο βάθος έβλεπαν εκατοντάδες λαμπάκια σαν «κινούμενα» Χριστούγεννα.
Τα Χριστούγεννα ήρθαν στο Αλιβέρι της Εύβοιας για τον Δημήτρη Πάντζαλη που διατηρεί μάντρα αυτοκινήτων στην περιοχή και παρότρυνε τον φίλο του Κώστα Μπόκαρη να στολίσει το τρακτέρ του με πολύχρωμα λαμπιόνια.
Άλλοι στολίζουν σπίτια αλλά ο Δημήτρης αποφάσισε να στολίσει το εργαλείο της δουλειάς του φίλου του.
Κάτι τέτοιο σκέφτηκε και αποφάσισε να κάνει το όχημα… υπέρλαμπρο, με εκατοντάδες λαμπάκια.
Όπως είπε, πρόκειται για εκατοντάδες λαμπάκια, κάτι το οποίο χρειάστηκε αρκετές ώρες για να το κάνει πράξη.
Άλλοι στολίζουν σπίτια αλλά ο Κώστας αποφάσισε να στολίσει το τρακτέρ του…
Εκατοντάδες λαμπάκια έβαλε στο τρακτέρ του φίλου του και χρειάστηκε αρκετές ώρες για να το κάνει πράξη ο Δημήτρης Πάντζαλης στην μάντρα αυτοκινήτων που διατηρεί.
Για ακόμα μία χρονιά, οι «Άστεγοι για μία ημέρα», μας δίνουν ραντεβού στο παγκάκι της πλατείας Πάρκου προκειμένου όλοι μαζί να συγκεντρώσουμε είδη πρώτης ανάγκης, για συνανθρώπους μας.
Η διαδικασία γνωστή: ο καθένας μπορεί να προσφέρει τρόφιμα μακράς διάρκειας, χαρτικά και φάρμακα.
Την δράση υλοποιεί ο Διαδραστικός Σύλλογος Ραχιωτών “Αλόπη” και η Αντικαρκινική Εταιρεία Λαμίας το Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2024, με τους “άστεγους” να παραμένουν για 24 ώρες στην Πλατεία Πάρκου, εκπληρώνοντας έναν πολύ σημαντικό σκοπό. Την βοήθεια των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη.
Σε εορταστικούς ρυθμούς βρίσκεται η αγορά της Λαμίας, με τα εμπορικά καταστήματα να είναι ανοιχτά πρωί και απόγευμα, ενώ συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του Δήμου Λαμιέων.
Στα κρεοπωλεία της Λαμίας, ξεκίνησε η εορταστική κίνηση των καταναλωτών, με το χοιρινό κρέας να έχει την τιμητική του. Ο πρόεδρος των κρεοπωλών, Αλέξανδρος Αρβανίτης, τόνισε πως υπάρχει μεγάλη επάρκεια στην αγορά κρέατος, αλλά και εξαιρετική ποιότητα.
Αυτή την περίοδο, υπάρχουν αμνοερίφια ντόπια σε πολύ καλή ποιότητα, αλλά η επιφυλακτικότητα παραμένει λόγω της ευλογιάς. Συνιστά στους καταναλωτές να μην ανησυχούν, καθώς δεν υπάρχει κρούσμα στην περιοχή μας, ενώ γίνονται συνεχείς έλεγχοι. Οι τιμές κυμαίνονται από 11 έως 14 ευρώ το κιλό, ενώ οι τιμές για το χοιρινό κρέας παραμένουν στα περσινά επίπεδα, με το χοιρινό να έχει την τιμητική του.
Στις επόμενες ημέρες, τα κρεοπωλεία θα εφοδιαστούν και με παραδοσιακές γαλοπούλες, για τις οποίες η τιμή δεν έχει ακόμη καθοριστεί.
Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η κατοχή γάτας ως κατοικίδιου ζώου θα μπορούσε ενδεχομένως να διπλασιάσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να εμφανίσει διαταραχές που σχετίζονται με τη σχιζοφρένεια.
Αυστραλοί ερευνητές διεξήγαγαν αξιολόγηση 17 μελετών που δημοσιεύθηκαν τα τελευταία 44 χρόνια, από 11 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Βρήκαμε μια συσχέτιση μεταξύ της κατοχής γατιώνκαι των αυξημένων πιθανοτήτων εμφάνισης διαταραχών που σχετίζονται με τη σχιζοφρένεια», γράφει ο ψυχίατρος John McGrath και οι συνάδελφοί του από το Κέντρο Ερευνών Ψυχικής Υγείας του Κουίνσλαντ (Queensland Centre for Mental Health Research).
Αυτή η ιδέα ότι η ιδιοκτησία μιας γάτας μπορεί να συνδέεται με τον κίνδυνο σχιζοφρένειας προτάθηκε σε μια μελέτη του 1995, με την έκθεση σε ένα παράσιτο που ονομάζεται Toxoplasma gondiiνα προτείνεται ως αιτία. Όμως η έρευνα μέχρι στιγμής έχει καταλήγει σε διφορούμενα συμπεράσματα.
Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η συναναστροφή με γάτες κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες ένα άτομο να αναπτύξει σχιζοφρένεια – ωστόσο, δεν έχουν διαπιστώσει όλες οι μελέτες ότι υπάρχει συσχέτιση. Ορισμένες συνδέουν επίσης την έκθεση σε γάτες με υψηλότερες βαθμολογίες σε κλίμακες που μετρούν χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τη σχιζοφρένεια – η οποία επηρεάζει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές ενός ατόμου – και ψυχωσικές εμπειρίες, αλλά και πάλι, άλλες μελέτες δεν δείχνουν αυτή τη σύνδεση.
Για να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, ο McGrath και η ομάδα του λένε ότι υπάρχει ανάγκη για μια ενδελεχή ανασκόπηση και ανάλυση όλων των ερευνών σχετικά με αυτά τα ζητήματα.
Το T. gondii είναι ένα ως επί το πλείστον αβλαβές παράσιτο που μπορεί να μεταδοθεί μέσω κακοψημένου κρέατος ή μολυσμένου νερού. Το δάγκωμα από μολυσμένη γάτα ή τα περιττώματα μολυσμένης γάτας μπορούν επίσης να μεταδώσουν το T. gondii. Υπολογίζεται ότι περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ μπορεί να έχουν μολυνθεί, συνήθως χωρίς συμπτώματα. Εν τω μεταξύ, οι ερευνητές συνεχίζουν να βρίσκουν όλο και πιο περίεργα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσουν οι λοιμώξεις.
Μόλις εισέλθει στο σώμα μας, το T. gondii μπορεί να διεισδύσει στο κεντρικό νευρικό σύστημα και να επηρεάσει τους νευροδιαβιβαστές. Το παράσιτο έχει συνδεθεί με αλλαγές στην προσωπικότητα, την εμφάνιση ψυχωτικών συμπτωμάτων και ορισμένες νευρολογικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της σχιζοφρένειας. Ωστόσο, μια σύνδεση δεν αποδεικνύει ότι το T. gondii προκαλεί αυτές τις αλλαγές ή ότι το παράσιτο μεταδόθηκε σε έναν άνθρωπο από μια γάτα.
Η νέα ανάλυση 17 ερευνών διαπίστωσε “σημαντική θετική συσχέτιση μεταξύ της ευρείας ιδιοκτησίας γάτας και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης διαταραχών που σχετίζονται με τη σχιζοφρένεια”.
«Μετά την προσαρμογή για μεταβλητές, διαπιστώσαμε ότι τα άτομα που εκτέθηκαν σε γάτες είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν σχιζοφρένεια», γράφει η ομάδα.
Υπάρχουν μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβουμε υπόψη εδώ, όπως το γεγονός ότι 15 από τις 17 μελέτες ήταν μελέτες ελέγχου περιπτώσεων. Αυτού του είδους οι έρευνες δεν μπορούν να αποδείξουν αιτία και αποτέλεσμα και συχνά δεν εξετάζουν παράγοντες που μπορεί να επηρέασαν τόσο την έκθεση όσο και το αποτέλεσμα.
Ορισμένες από τις μελέτες που εξετάστηκαν ήταν κακής ποιότητας, κάτι που επισημαίνουν και οι ίδιοι οι συγγραφείς.
Τα ευρήματα ήταν αντιφατικά μεταξύ των μελετών, αλλά οι μελέτες υψηλότερης ποιότητας υπέδειξαν ότι οι συσχετίσεις στα μη προσαρμοσμένα μοντέλα μπορεί να οφείλονται σε παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα.
Μια μελέτη δεν εντόπισε κάποια σοβαρή συσχέτιση μεταξύ της κατοχής γάτας πριν από την ηλικία των 13 ετών και της μεταγενέστερης εμφάνισης σχιζοφρένειας, αλλά βρήκε μια σημαντική σχέση όταν περιόρισε την κατοχή γάτας σε μια συγκεκριμένη περίοδο (ηλικίες 9 έως 12 ετών). Αυτή η ασυνέπεια υποδηλώνει ότι το κρίσιμο χρονικό πλαίσιο για την έκθεση στη γάτα δεν είναι σαφώς καθορισμένο. Μια άλλη μελέτη στις ΗΠΑ, στην οποία συμμετείχαν 354 φοιτητές ψυχολογίας, δεν βρήκε σχέση μεταξύ της κατοχής γάτας και των αποτελεσμάτων σχιζοφρένειας. Ωστόσο, όσοι είχαν δεχτεί δάγκωμα γάτας είχαν υψηλότερες βαθμολογίες σε σύγκριση με όσους δεν είχαν δεχτεί δάγκωμα γάτας.
Μια ακόμη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν άτομα με και χωρίς ψυχικές διαταραχές, διαπίστωσε σύνδεση μεταξύ δαγκωμάτων γάτας και υψηλότερων βαθμολογιών σε τεστ που μετρούσαν συγκεκριμένες ψυχολογικές εμπειρίες. Όμως, προτείνουν ότι αντί γι’ αυτό μπορεί να ευθύνονται άλλα παθογόνα, όπως η Pasteurella multocida. Οι ερευνητές συμφωνούν ότι χρειάζονται καλύτερες και εκτενέστερες έρευνες προτού μπορέσουμε να προβούμε σε ασφαλείς ερμηνείες.
«Συμπερασματικά, η ανασκόπησή μας υποστηρίζει μια συσχέτιση μεταξύ της ιδιοκτησίας γάτας και των διαταραχών που σχετίζονται με τη σχιζοφρένεια», γράφουν οι συγγραφείς.
«Υπάρχει ανάγκη για περισσότερες μελέτες υψηλής ποιότητας, βασισμένες σε μεγάλα, αντιπροσωπευτικά δείγματα, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα την ιδιοκτησία γάτας ως υποψήφιο παράγοντα τροποποίησης κινδύνου για ψυχικές διαταραχές».
Κόπηκε σήμερα το νήμα της ζωής του Θανάση Αρβανίτη, του σπουδαίου τεχνικού ήχου που έβαλε τη σφραγίδα του σε αμέτρητες ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου, από τις αγαπημένες ασπρόμαυρες της Φίνος Φίλμς μέχρι και τις διεθνείς επιτυχίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Αδερφός του, ο πολυβραβευμένος Δ/ντης Φωτογραφίας Γιώργος Αρβανίτης. Πριν δύο χρόνια μάλιστα στο Δίλοφο βρέθηκε συνεργείο της ΕΡΤ, προκειμένου η ζωή των δύο αδελφών, να γίνει ντοκιμαντέρ…
Τα τελευταία χρόνια ο Θανάσης Αρβανίτης μοίραζε τη ζωή του ανάμεσα στην Αθήνα και το Δίλοφο Δυτικής Φθιώτιδας. Το αγαπημένο του χωριό, που αποτελούσε τη “φωλιά” και το καταφύγιο του. Με συντροφιά τους λιγοστούς κατοίκους και τον πιστό του σκύλο τον “Λουκά” που “πέταξε” νωρίτερα για άλλους ουρανούς.
Προέρχονταν από οικογένεια αγροτών. Η μάνα και ο πατέρας του είχανε στάνες με πρόβατα. Η οικογένεια διαλύθηκε στον εμφύλιο. Ο πατέρας σκοτώθηκε. Η μάνα φυλακίστηκε. Εμειναν τα 4 παιδιά, τα δύο αγόρια και δύο κορίτσια μόνα τους. Τα ανέλαβε ο αδελφός της μητέρας τους και τα πήρε στην Αθήνα. Δούλευαν από μικρά παιδιά στην ταβέρνα και το γαλακτοπωλείο των θείων τους. Το πρωί μοίραζαν γάλα, το απόγευμα πήγαιναν σχολείο…
Εκεί βρίσκονταν και ένα θερινό σινεμά. Ο έρωτας με τον κινηματογράφο ξεκίνησε όταν σκαρφάλωσαν για πρώτη φορά το τοιχάκι και μαγεύτηκαν από τις εικόνες στο λευκό πανί της οθόνης. Ακολούθησε δουλειά, σπουδές και και όταν η τύχη χαμογέλασε, άνοιξε η πόρτα ενός στούντιο που ζητούσε τεχνικούς.
Από το παιδί που φέρνει τον καφέ και μαζεύει τα καλώδια ξεκίνησαν όλα…
Ξεκίνησε σήμερα 9:00 το πρωί στην Πλατεία Πάρκου για 20ή συνεχόμενη χρονιά η φιλανθρωπική αγορά “Συν στον Άνθρωπο“ με πλήθος κόσμου να την καλωσορίζει.
Με ζεστά χαμόγελα,κέφι και καλοσυνάτη διάθεση οι κυρίες πίσω από τους γεμάτους πάγκους υποδέχτηκαν τον κόσμο που για ακόμη μια χρονιά τίμησε την αγορά στην πρώτη ημέρα λειτουργίας της.Την τιμητική τους στους πάγκους της κεντρικής πλατείας είχαν γούρια,γλυκίσματα,κεριά και χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά σε προσιτές τιμές για όλους.
Ιδιαίτερη θέση είχε και η τόμπολα όπου μπορούσε όποιος επιθυμούσε να προμηθευτεί λαχνούς αξίας 2 ευρώ και να κερδίσει μεγαλύτερα δώρα.
Να υπενθυμίσουμε πως η αγοράθα διαρκέσει μέχρι και 23 Δεκεμβρίου ενώ θα υπάρχουν παράλληλες εκδηλώσεις …
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/12/24 Ώρα 7μμ-8.30μμ Οι σπουδάστριες της Σ.Α.Ε.Κ (πρώην Ι.Ε.Κ) της Δ.ΥΠ.Α ΛΑΜΙΑΣ του τμήματος Αισθητικής και Τέχνης του μακιγιάζ και οι εκπαιδευτριές τους κ. Μπέσσα Γεωργία και Λαγού Κατερίνα, θα μεταμορφώσουν τα προσωπάκια των παιδιών με την τεχνική του face painting στολίζοντάς τα με χριστουγεννιάτικα σχέδια!
ΣΑΒΒΑΤΟ 20/12 / 2024 Ώρα: 11πμ-1μμ Οι σπουδαστές του ΙΕΚ LE GOURMET θα ετοιμάσουν και θα προσφέρουν γλυκίσματα για μικρούς και μεγάλους!
ΚΥΡΙΑΚΗ 21/12/2024 Ώρα: 6.30μμ-7.30μμ Οι σπουδάστριες της Σ.Α.Ε.Κ της Δ.ΥΠ.Α. ΛΑΜΙΑΣ του τμήματος Βοηθών Παιδαγωγών Πρώιμης Παιδικης Ηλικίας και η εκπαιδευτριά τους κα Μυλωνά Δέσποινα, MSc Παιδαγωγός Πρώιμης Παιδικής Ηλικίας, θα ζωντανέψουν για τους μικρούς μας φίλους μέσω της αφήγησης μαγικές Χριστουγεννιάτικες ιστορίες!
Σας περιμένουμε να γιορτάσουμε όλοι μαζί!
Επίσης σήμερα το παρόν έδωσαν ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών,ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός,ο Αντιπερειφεριάρχης Φθιώτιδος Ηλίας Σανίδας και η Πρόεδρος Συλλόγου Μάιρη Δούμα που προχώρησαν σε δηλώσεις με μηνύματα αγάπης και ευγνωμοσύνης για την βοήθεια του κόσμου.
Δείτε φωτογραφίες από την Πλατεία Πάρκου και τους στολισμένους πάγκους:
Στην πιο απλή μορφή του ένας “πράκτορας τεχνητής νοημοσύνης” (AI agent) περιγράφεται ως ένα λογισμικό που τροφοδοτείται από Τεχνητή Νοημοσύνη και αναλαμβάνει μια σειρά από εργασίες που στο παρελθόν θα έκανε ένας υπάλληλος εξυπηρέτησης πελατών ή ένας υπάλληλος τεχνικής υποστήριξης. Σιγά σιγά όμως αυτός ο πράκτορας θα μπορεί να αναλάβει οποιοδήποτε είδος εργασίας. Του ζητάτε να κάνει πράγματα και αυτός τα εκτελεί για εσάς διαχειριζόμενος πολλαπλά συστήματα και πηγαίνοντας πολύ πιο πέρα από την απλή παροχή απαντήσεων.
Για παράδειγμα, η εταιρεία Perplexity κυκλοφόρησε πρόσφατα έναν πράκτορα Τεχνητής Νοημοσύνης που βοηθάει τους χρήστες στις αγορές για τις γιορτές. Η Google επίσης ανακοίνωσε πρόσφατα τον πρώτο της πράκτορα Τεχνητής Νοημοσύνης που ονομάζεται Mariner. Ο Mariner μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εύρεση πτήσεων και ξενοδοχείων, την αγορά προϊόντων οικιακής χρήσης, την αναζήτηση συνταγών και άλλες εργασίες. Φαίνεται αρκετά απλό, σωστά;
Κι όμως το ζήτημα περιπλέκεται λόγω της έλλειψης σαφήνειας. Ακόμα και οι τεχνολογικοί κολοσσοί δεν έχουν καταλήξει σε μια κοινή προσέγγιση. Η Google βλέπει τους πράκτορες ως βοηθούς που βασίζονται σε συγκεκριμένες εργασίες ανάλογα με τις ανάγκες: βοήθεια στον προγραμματισμό για προγραμματιστές, υποστήριξη στους επαγγελματίες του μάρκετινγκ στη δημιουργία χρωματικών σχεδίων ή βοήθεια σε επαγγελματίες IT να εντοπίσουν προβλήματα μέσω ερωτήσεων σε αρχεία καταγραφής.
Για την Asana ένας πράκτορας μπορεί να λειτουργήσει σαν ένας επιπλέον συνάδελφος, αναλαμβάνοντας καθορισμένα καθήκοντα όπως ένας καλός συνεργάτης. Από την άλλη, η Sierra, μια startup που ιδρύθηκε από τον πρώην συν-CEO της Salesforce, Bret Taylo, και τον ειδικό της Google, Clay Bavor βλέπουν τους πράκτορες ως εργαλεία βελτίωσης της εμπειρίας πελατών, βοηθώντας τους χρήστες να επιλύσουν πιο σύνθετα προβλήματα από αυτά που μπορούσαν οι παλαιότερες εφαρμογές chatbot.
Αυτή η έλλειψη ταύτισης σχετικά με τον ακριβή ορισμό του “πράκτορα” αφήνει περιθώρια για σύγχυση σχετικά με το τι ακριβώς είναι και τι μπορούν να κάνουν αυτοί οι πράκτορες. Είναι ξεκάθαρος πως ο σκοπός τους είναι να ολοκληρώνουν εργασίες με αυτοματοποιημένο τρόπο μειώνοντας στο ελάχιστο την ανθρώπινη παρέμβαση.
Η Rudina Seseri, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος στην Glasswing Ventures επισημαίνει πως «δεν υπάρχει ένας μοναδικός ορισμός για το τι είναι ένας “πράκτορας τεχνητής νοημοσύνης”, καθώς βρισκόμαστε ακόμα σε εξαιρετικά πρώιμο στάδιο. Οι περισσότεροι κλείνουν πως πρόκειται για ένα ευφυές σύστημα λογισμικού που έχει σχεδιαστεί για να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του, να το αναλύει, να παίρνει αποφάσεις και να αναλαμβάνει δράση για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων αυτόνομα. Αυτά τα συστήματα ενσωματώνουν διάφορες τεχνικές AI/ML όπως επεξεργασία φυσικής γλώσσας, μηχανική μάθηση και υπολογιστική όραση, για να λειτουργούν σε δυναμικούς τομείς, είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με άλλους πράκτορες και ανθρώπινους χρήστες».
Ο Aaron Levie από τη μεριά του (συνιδρυτής και CEO της Box) πιστεύει ότι με την πάροδο του χρόνου, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται πιο ικανή οι πράκτορες θα μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα για λογαριασμό των ανθρώπων. «Με τους πράκτορες AI, υπάρχουν πολλαπλά στοιχεία σε έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο που θα βελτιώσει δραματικά το τι μπορούν να πετύχουν οι πράκτορες στο κοντινό και μακροπρόθεσμο μέλλον».
Ο Rodney Brooks, πρωτοπόρος στη ρομποτική, επεσήμανε σε συνέντευξή του στο TechCrunch ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη αντιμετωπίζει πολύ πιο δύσκολα προβλήματα από ό,τι άλλες τεχνολογίες και δεν θα αναπτυχθεί απαραίτητα με τον ίδιο ρυθμό όπως τα chips με βάση τον Νόμο του Moore. «Όταν ένας άνθρωπος βλέπει ένα σύστημα AI να εκτελεί μια εργασία τείνει να γενικεύει υπερβολικά τις δυνατότητές του. Αυτό οδηγεί σε υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις για το τι μπορεί να κάνει το σύστημα AI».
Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο δεδομένου ότι κάποια παλαιότερα συστήματα στερούνται βασικών APIs, ενώ η πρόσβαση και συνεργασία μεταξύ πολλαπλών συστημάτων είναι δύσκολη. Εφόσον επιβεβαιώνεται στην πράξη αυτό, τότε ίσως υπερεκτιμάται το τι μπορούν να επιτύχουν οι πράκτορες AI.
Ο David Cushman, ηγέτης έρευνας στο HFS Research, βλέπει τους σημερινούς πράκτορες περισσότερο σαν βοηθούς που διευκολύνουν τους ανθρώπους να ολοκληρώνουν συγκεκριμένες εργασίες για την επίτευξη κάποιου στρατηγικού στόχου. «Νομίζω ότι το επόμενο βήμα είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη να λειτουργεί ανεξάρτητα και αποτελεσματικά σε μεγάλη κλίμακα. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι θέτουν τις κατευθυντήριες γραμμές και το AI αναλαμβάνει πλήρως την αυτοματοποίηση».
Ο Jon Turow, συνεργάτης στη Madrona Ventures αναφέρει ότι για να γίνει αυτό θα χρειαστεί να δημιουργηθεί μια ειδική υποδομή για πράκτορες AI, δηλαδή ένα τεχνολογικό σύστημα ειδικά σχεδιασμένο για την ανάπτυξή τους. Σύμφωνα με την άποψη του Turow η αυξανόμενη διάδοση των πρακτόρων Τεχνητής Νοημοσύνης απαιτεί μια τεχνολογική υποδομή όπως κάθε άλλη τεχνολογία.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι πιθανότατα θα χρειαστούν πολλαπλά μοντέλα αντί για ένα και μόνο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM), ώστε οι πράκτορες να λειτουργούν αποτελεσματικά. «Δεν πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή οποιοδήποτε μεμονωμένο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο είναι ικανό να διαχειριστεί καθήκοντα πρακτόρων. Δεν νομίζω ότι μπορούν ακόμη να κάνουν την πολυσύνθετη λογική προσέγγιση που θα με ενθουσίαζε πραγματικά. Νομίζω ότι πλησιάζουμε, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί», δήλωσε ο Fred Havemeyer, επικεφαλής ερευνών τεχνητής νοημοσύνης και λογισμικού στις ΗΠΑ για τη Macquarie US Equity Research.
«Πιστεύω ότι οι πιο αποτελεσματικοί πράκτορες θα είναι πιθανότατα μια συλλογή από διαφορετικά μοντέλα με ένα ενδιάμεσο επίπεδο δρομολόγησης που θα στέλνει αιτήματα ή προτροπές στον πιο κατάλληλο πράκτορα και μοντέλο». Ο Havemeyer επισημαίνει η βιομηχανία εργάζεται προς τον στόχο να λειτουργούν οι πράκτορες αυτόνομα. «Όταν σκέφτομαι το μέλλον των πρακτόρων, θα ήθελα να δω πράκτορες που είναι πραγματικά αυτόνομοι και ικανοί να αναλαμβάνουν δύσκολες αποστολές και να αναλύουν όλα τα επιμέρους βήματα μέχρι το τελικό αποτέλεσμα εντελώς ανεξάρτητα».
Ο βραβευμένος ηθοποιός Δημήτρης Ήμελλος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 57 ετών έπειτα από μάχη με τον καρκίνο, αφήνοντας πίσω του μια σπουδαία κληρονομιά στον χώρο της υποκριτικής. Ήταν ένας από τους πιο ταλαντούχους και πολυδιάστατους καλλιτέχνες της σύγχρονης ελληνικής θεατρικής, τηλεοπτικής και κινηματογραφικής σκηνής.
Γεννημένος στις 12 Ιουνίου 1967 στην Κυψέλη της Αθήνας, με καταγωγή από τη Νάξο και από τους δύο γονείς του, ο Δημήτρης Ήμελλος μεγάλωσε σε μια πολύτεκνη οικογένεια με έναν αδελφό και δύο αδελφές. Mάλιστα, κατά τα παιδικά του χρόνια είχε περάσει χρόνο εσώκλειστος σε οικοτροφείο, για το οποίο είχε πει: «Πέρασα τρία χρόνια εσώκλειστος σε οικοτροφείο. Ήταν πολύ ιδιαίτερη συνθήκη για εμένα, όντας σε πολύτεκνη οικογένεια. Βέβαια, από μικρός μου άρεσε να φεύγω από το στενό πλαίσιο του σπιτιού. Ήταν σπουδαστικό οικοτροφείο».
Τον Σεπτέμβριο του 2022 στην παράσταση «Αίας Σοφοκλή» στο Θέατρο Βράχων
Ο ίδιος απέκτησε έναν γιο, τον Φοίβο, τον οποίο πάντα ανέφερε ως κίνητρο για τη δημιουργικότητά του και ο οποίος βρισκόταν στο πλευρό του τις τελευταίες στιγμές του.
Ο Φοίβος είναι επίσης ηθοποιός και σκηνοθέτης και είχε κάνει μάλιστα και ένα πέρασμα από τον Σασμό. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Κινηματογραφικών Σπουδών του Greenwich University, με μεταπτυχιακό στη Σκηνοθεσία στο πανεπιστήμιο Bolton και έχει δουλέψει σε πολλές ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους.
Σε συνέντευξη που είχε δώσει το 2022, ο ηθοποιός είχε μιλήσει για τον γιο του και για το γεγονός ότι είχε ακολουθήσει τα βήματά του στον χώρο του θεάματος: «Ο γιος μου ασχολείται με τη σκηνοθεσία στον κινηματογράφο. Δεν τον συμβουλεύω, γιατί δεν είμαι δάσκαλός του, πατέρας του είμαι».
«Η οικογένεια ήρθε μαζί με όλα τα άλλα στη ζωή μου. Πήγα στη Μόσχα, επέστρεψα και έκανα κατευθείαν παιδί. Έγινα μπαμπάς 30 χρονών. Η δουλειά η δικιά μας έχει κάτι πολύ βάρβαρο για τα παιδιά. Όλα τα παιδιά είναι σαββατοκύριακο με τους γονείς του. Εμάς σαββατοκύριακο είναι η δουλειά μας. Όταν πάνε τα παιδιά στα πάρτι με τους γονείς τους, το δικό σου παιδί δεν σε έχει και νομίζω ότι έλειψα πολύ στον γιο μου. Κι εκείνος μου έλειψε πολύ και προσπαθήσαμε αργότερα να καλύψουμε το κενό με έναν τρόπο», είχε δηλώσει.
Η προσωπική ζωή
Ο ίδιος είχε διηγηθεί σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις πώς βλέπει τις σχέσεις. «Δε μου αρέσουν οι δεσμεύσεις. Υπήρξα παντρεμένος και χώρισα πριν πολλά χρόνια. Ήταν μία δέσμευση για όσο κράτησε. Δε μπορώ τις υπογραφές. Παρόλο που χώρισα, όταν ο γιος μου ο Φοίβος ήταν 8 ετών, ήταν μία δέσμευση που κρατάει μέχρι σήμερα. Μπορεί με την πρώην γυναίκα μου να διαφωνούμε, αλλά μιλάμε στο τηλέφωνο. Δεν έγινε ξαφνικά ξένος άνθρωπος. Από τη στιγμή που αποφάσισα να κάνω ένα παιδί με την πρώην γυναίκα μου, έχω δεσμευτεί και αυτό είναι δέσμευση ζωής. Δεν είναι το χαρτί του γάμου. Οι δεσμεύσεις δεν υπάρχουν για μένα. Υπάρχουν επιλογές. Ήταν μία επιλογή να κάνω παιδί. Αν σου γίνει δέσμευση αυτό…».
Η αγάπη για την υποκριτική
Η αγάπη του για την υποκριτική ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Νομική Σχολή Αθηνών, όπου εντάχθηκε στο Θεατρικό Εργαστήρι του Βασίλη Διαμαντόπουλου. Αργότερα, αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Διομήδη Φωτιάδη και συνέχισε την εκπαίδευσή του στην Ακαδημία Θεατρικής Τέχνης της Μόσχας, δίπλα στον σκηνοθέτη Λεονίντ Χέιφιτς.
Όταν άφησε τη Νομική για την υποκριτική, ο πατέρας του αντέδρασε σε αυτή του την απόφαση. «Ο πατέρας μου δεν το πίστευε και μου έλεγε πως αυτό που κάνω είναι μάταιο. Με την υποκριτική ήταν κάτι ακαριαίο, όπως ένας κεραυνοβόλος έρωτας. Δεν σε νοιάζει το πρακτικό του κομμάτι», είχε πει σε συνέντευξή του.
Ο Δημήτρης Ήμελλος συνεργάστηκε με κορυφαίους σκηνοθέτες και συμμετείχε σε κορυφαίες θεατρικές παραστάσεις, όπως η «Ιφιγένεια στη Χώρα των Ταύρων», ο «Οιδίπους επί Κολωνώ», οι «Πέρσες», και ο «Ταρτούφος». Σημαντικό κεφάλαιο της καριέρας του αποτέλεσε η θητεία του στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου (2001-2007) υπό τη διεύθυνση του Στάθη Λιβαθινού, με τον οποίο είχε μια στενή καλλιτεχνική συνεργασία.
Το 2017, στην Επίδαυρο στο έργο «Οιδίπους επί Κολωνώ»
Το 2001, ο Ήμελλος έγινε ο πρώτος ηθοποιός που τιμήθηκε με το βραβείο Χορν για την ερμηνεία του στη «Φρεναπάτη», ενώ το 2005 απέσπασε το βραβείο ανδρικής ερμηνείας από τους αναγνώστες του περιοδικού «Αθηνόραμα» για τον ρόλο του στο έργο «Μολιέρος».
Το 2022 σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει, ο Δημήτρης Ήμελλος είχε σχολιάσει για το βραβείο Χορν: «Συνέπεσε να είμαι ο πρώτος που πήρα το Βραβείο Χορν. Με βοήθησε γιατί ο πατέρας μου ήταν αντίθετος με αυτή τη δουλειά. Ο πατέρας μου κοντά στο τέλος της ζωής του μου είπε ”καλά έκανες”».
Τον Δεκέμβριο του 2021 στην παράσταση «Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου» στο Θέατρο Πορεία
Η πορεία του στην τηλεόραση περιλαμβάνει συμμετοχές σε δημοφιλείς σειρές, όπως «Το 10», «Καρυωτάκης», «Σασμός» και «Άγιος Παΐσιος». Στον κινηματογράφο, συμμετείχε σε ταινίες όπως το «Αλιόσα» του Θανάση Σκρούμπελου (1999), «Beautiful people» του Νίκου Παναγιωτόπουλου (2001), «Παρά λίγο, παρά πόντο, παρά τρίχα» της Στέλλας Θεοδωράκη (2002), «Delivery» του Ν.Παναγιωτόπουλου (2004), «Γλυκιά μνήμη» του Κυριάκου Κατζουράκη (2005), «Bank Bang» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου (2008), «Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένα του Σωτήρη Γκορίτσα» (2011), «Χρόνια Πολλά του Χρήστου Γεωργίου» (2017), «Η δουλειά της του Νίκου Labot» (2018), «Ράφτης της Σόνια Λίζα Κέντετμαν» (2020).
Στον «Σασμό»Στην απονομή των βραβείων Χορν το 2010 με την Ηρώ και τη Στεφανία Γουλιώτη
Η καλλιτεχνική του προσφορά άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον πολιτισμό, με το έργο του να αποτελεί σημείο αναφοράς για το ελληνικό θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.
Έχουν περάσει 10 μήνες από τότε που η 15χρονη Αγγελίνα από τη Λαμία παλεύει» από το Λέμφωμα Hodgkin. Αν και έχει ακολουθήσει το πρωτόκολλο 6 χημειοθεραπειών το κορίτσι δεν τα κατάφερε, με αποτέλεσμα να χρειάζεται επιπλέον θεραπείες, μεταμόσχευση, πιθανότατα και χειρουργεί. Έτσι, το σωματείο Παιδική Χαρά απευθύνει έκκληση στήριξης στην έφηβη που προσπαθεί να νικήσει αυτήν τη μορφή του καρκίνου.
Πριν νοσηλευτεί και μάθει τα κακά νέα, η Αγγελίνα παρατηρούσε διογκωμένους λεμφαδένες στον λαιμό όμως όλοι το απέδωσαν σε κάποιο κρύωμα. Μέχρι που ο πόνος που είχε στο πόδι ξαφνικά έγινε αβάσταχτος, παρά τις επισκέψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές, και έτσι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
Το κλίμα που επικρατεί στην οικογένεια είναι δύσκολο καθώς δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα αυξημένα οικονομικά έξοδα που έχουν προκύψει λόγω της ασθενείας και της μετακόμισης στην Αθήνα. Δεδομένου ότι η Αγγελίνα θα πρέπει να μείνει για πολύ καιρό ακόμη στην Αθήνα για τις θεραπείες, η αβεβαιότητα εντείνει το άγχος της οικογένειας.
Έτσι, η οικογένεια ζητά, μέσω του σωματείου Παιδική Χαρά, τη στήριξη του κόσμου, καθώς ακόμα και η πιο μικρή δωρεά μπορεί να κάνει τη διαφορά για να καταφέρει η Αγγελίνα να ξεπεράσει το Λέμφωμα Hodgkin.
Όποιος/α μπορεί και επιθυμεί να βοηθήσει, μπορεί να χρησιμοποιήσει τον παρακάτω λογαριασμό, που δημιουργήθηκε για αυτόν τον σκοπό.
Σημειώνεται πως, όταν προβείτε στην κατάθεση, καλείστε να γράψετε ως αιτιολογία τη λέξη «ΔΩΡΕΑ ΑΠΟ…» και το ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΣΑΣ, καθώς το καταθετήριο αποτελεί την απόδειξη της δωρεάς σας και είναι αυτό που χρειάζεται για να δηλώσετε τη δωρεά σας στην εφορία με την εκκαθαριστική σας δήλωση, γι’ αυτό απαιτείται να υπάρχει το όνομα σας στην αιτιολογία κατάθεσης.
Ποια είναι η πρώτη εικόνα που σας έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε ένα κινητό τηλέφωνο; Οι περισσότεροι θα απαντήσετε: «το Instagram», «το TikTok», «το Facebook». Και δικαίως, καθώς η πλειονότητα εκείνων που χρησιμοποιούν τα social media περνούν ώρες – πολλές ώρες – να χαζεύουν βιντεάκια στο TikTok, να αναζητούν events στο facebook, να βλέπουν αναρτήσεις άλλων χρηστών στο Instagram ή να παρακολουθούν τις «επιδόσεις» των δικών τους ποστ και να αφιερώνουν υπερβολικά πολύ χρόνο σκρολάροντας ανάμεσα σε τίτλους δημοσιευμάτων ή άλλων αναρτήσεων που τους κάνουν να αισθάνονται λύπη, θυμό ή τους προκαλούν άγχος, το λεγόμενο doom-scrolling.
Στους περισσότερους δεν περνάει καν από το μυαλό να μην χρησιμοποιήσουν social media, παρά το γεγονός ότι πολλοί υποφέρουν από «αυχενικό σύνδρομο του κινητού» και αναγνωρίζουν ότι το ασταμάτητο σκρολάρισμα στις οθόνες είναι ένα βαρέλι δίχως πάτο.
Μάλιστα, η απουσία κάποιου από τα κοινωνικά μέσα μπορεί να ακουστεί περίεργη και τα άτομα που απέχουν από αυτά να αντιμετωπίζονται μέχρι και με καχυποψία.
Αρκετά κινητά ενημερώνουν τους χρήστες τους σε εβδομαδιαία βάση για τον χρόνο που πέρασαν μπροστά στην οθόνη τους. Όταν, λοιπόν, το κινητό με ενημερώνει ότι το χρησιμοποίησα λίγο λιγότερο από την προηγούμενη εβδομάδα, σκέφτομαι: «Λες γι’ αυτό να κατάφερα να τελειώσω επιτέλους το βιβλίο που είχα ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα; Περπάτησα μήπως περισσότερο; Κέρδισα λίγο παραπάνω χρόνο ύπνου;».
Και όσο εγώ αναρωτιέμαι αν τελικά υπάρχει ζωή χωρίς social, κάποιοι όντως ζουν χωρίς αυτά.
Το CNN Greece μίλησε με τρεις ανθρώπους που απέχουν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μας εξήγησαν τους λόγους που επέλεξαν να το κάνουν.
«Ζωή πραγματική, όχι εικονική»
«Δεν έφτιαξα ποτέ προφίλ. Δεν μου φάνηκε ποτέ ελκυστικό ούτε σκέφτηκα ότι θα διευκόλυνε με κάποιον τρόπο την επικοινωνία με τους φίλους μου. Επιπλέον ήμουν αρκετά επιφυλακτικός ότι αν είχα προφίλ θα παραβιαζόταν η ιδιωτικότητά μου και ότι ίσως η ενασχόληση με τα social θα μου έτρωγε πολύ χρόνο από άλλες δραστηριότητες, επομένως δεν πήρα ποτέ την απόφαση να το κάνω. Ακόμη και όταν ο περίγυρός μου άρχισε να φτιάχνει προφίλ, εγώ το απέφυγα», μας λέει ο 38χρονος Σ., που εργάζεται στον χώρο των μέσων ενημέρωσης.
«Η αλήθεια είναι ότι έκανα σκέψεις να φτιάξω προφίλ στο Facebook, καθαρά για επαγγελματικούς λόγους. Για να παρακολουθώ τον σχολιασμό της επικαιρότητας ή τοποθετήσεις πολιτικών αλλά εφόσον τα δημόσια πρόσωπα έχουν ανοιχτά προφίλ, δεν χρειάστηκε. Μόνο στο X διατηρώ προφίλ, αλλά το βλέπω περισσότερο σαν μέσο κοινωνικής ενημέρωσης και όχι δικτύωσης. Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή το χρησιμοποίησα και σαν μέσο δικτύωσης αλλά με τον χρόνο ενισχυόταν το σκέλος της ενημέρωσης και υποχωρούσε εκείνο της δικτύωσης. Ειδικά μετά την καραντίνα το χρησιμοποιώ όλο και λιγότερο. Και αναφέρω την καραντίνα, διότι ήταν από μόνη της μία τεταμένη περίοδος και όντας μόνος μέσα σε ένα σπίτι και παρακολουθώντας όλη την τοξικότητα των social, με επηρέασε αρνητικά και επιβεβαίωσε την προϋπάρχουσα απόφασή μου να μην κάνω προφίλ σε κανένα μέσο», προσθέτει.
Στην ερώτηση πώς αντιδρά ο κόσμος όταν μαθαίνει ότι δεν έχει προφίλ απαντά:
«Σίγουρα με έκπληξη. Και απορία». Και στην ερώτηση «τι κάνεις στον χρόνο που δεν σπαταλάς στα social» απαντά: «Επιχειρώ να έχω διά ζώσης επικοινωνία με φίλους, ακούω μουσική, βλέπω ταινίες, διαβάζω βιβλία, πάω βόλτες, ξεκουράζομαι. Καταλαβαίνεις. Άνθρωπος των σπηλαίων!», μας λέει με διάθεση αυτοσαρκασμού.
Εφαρμογές γνωστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε οθόνη κινητού.
Unsplash / Photo by Nathan Dumlao
Και η 40χρονη Μαρία, που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, λέει ότι δεν έτυχε ποτέ να ασχοληθεί με τα social media.
«Δεν μπορώ να σου πω ότι δεν θα φτιάξω προφίλ στο μέλλον. Αλλάζουμε απόψεις. Απλά νιώθω ότι αν είχα προφίλ και ανέβαζα προσωπικές στιγμές, μπορεί αργότερα να το μετάνιωνα. Χαίρομαι που δεν είχα προφίλ σε νεαρότερη ηλικία γιατί σίγουρα θα μετάνιωνα για τυχόν αναρτήσεις μου!», μας λέει γελώντας.
Όσο για την αντίδραση των υπολοίπων στο άκουσμα ότι δεν έχει social media, λέει ότι γελάνε, ότι δεν την πιστεύουν και πως όταν συνειδητοποιούν ότι δεν αστειεύεται, την κοιτάζουν «λες και είμαι εξωγήινος».
Από την πλευρά του ο 45χρονος Κ. που εργάζεται στον χώρο της ψυχαγωγίας, έχει μια πολύ αποκρυσταλλωμένη άποψη για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από τα οποία απέχει πλήρως. «Ζωή πραγματική και όχι εικονική. Όχι μπανιστήρι στις ζωές των άλλων. Είναι τόσο βαρετά όλα τους. Θα μπορούσε να είναι αλλιώς αλλά δεν είναι. Ξέρω τι ρούχα θέλω να πάρω και τι ειδήσεις να διαβάσω. Δεν χρειάζεται να μου το πει το Instagram», μας λέει.
Πολλαπλά τα οφέλη για την ψυχική υγεία
Η Ουρανία Γιακουμάκη, συμβουλευτική ψυχολόγος, εξηγεί στο CNN Greece τα οφέλη που αποκομίζουν όσοι και όσες επιλέγουν να απέχουν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η Ουρανία Γιακουμάκη, συμβουλευτική ψυχολόγος
Ουρανία Γιακουμάκη
«Τα social media εξυπηρετούν τον σκοπό της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και σύνδεσης ατόμων η ομάδων, όμως τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια ραγδαία αύξηση στα ποσοστά του αισθήματος της μοναξιάς και της αποξένωσης. Για τον λόγο αυτό, το τελευταίο διάστημα, μια μερίδα ανθρώπων προσπαθεί μια ολική η μερική απομάκρυνση ή αποτοξίνωση, όπως αναφέρεται, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σαν ένα τρόπο βελτίωσης της καθημερινότητας», μας λέει και εξηγεί:
«Οι προσπάθειες αυτές έχουν δείξει να έχουν θετικά οφέλη στην ποιότητα ζωής των ατόμων και στην βελτίωση της ψυχικής τους υγείας. Συγκεκριμένα, η ποιότητα ζωής και η ψυχική υγεία βελτιώνεται με την αναζήτηση επαφών δια ζώσης, αφού αφιερώνεται χρόνος σε φίλους και στην οικογένεια, κάτι που επιτρέπει το μοίρασμα και την εμβάθυνση των σχέσεων. Ο προσωπικός χρόνος με την αποφυγή της συνεχούς περιήγησης στα κοινωνικά μέσα γίνεται περισσότερο παραγωγικός και δημιουργικός. Μπορούμε να ανακαλύψουμε νέες δημιουργικές δραστηριότητες και ασχολίες και να εστιάσουμε στην αυτοφροντίδα μας
Το να μπορούμε να εστιάσουμε στο παρόν ενσυνείδητα μάς βοηθά στο να απολαμβάνουμε την καθημερινότητα και νοηματοδοτεί τις απλές στιγμές στη ζωή μας που συχνά μας φαίνονται δεδομένες. Επιπλέον, η αποφυγή συγκρίσεων με τις ζωές των άλλων και η απόσταση από τον συνεχή βομβαρδισμό καθημερινών αρνητικών ειδήσεων μειώνει τα επίπεδα άγχους, τον φόβο για το μέλλον και τις αρνητικές σκέψεις. Συμπερασματικά, παρόλο που η τεχνολογία ήρθε για να μείνει στην ζωή μας γιατί μάς παρέχει διευκολύνσεις, ο περιορισμός του χρόνου παραμονής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι περίοδοι αποσύνδεσης από αυτά μόνο θετικά οφέλη μπορούν να μας προσφέρουν».
Όσα και αν γραφτούν για τη τοξικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και για το πώς σπαταλάμε πολύ πολύτιμο χρόνο σε αυτά, ελάχιστοι είναι εκείνοι που δεν τα χρησιμοποιούν.
Και εμείς που τα χρησιμοποιούμε – άλλοι πολύ, άλλοι λιγότερο – επιβεβαιώνουμε τον κανόνα, δίνοντας καθημερινά το «παρών» σε αυτά.