Breaking News :

Φθιώτιδα: Νέος κύκλος δράσης για 10.000 ανέργους στο ΚΔΒΜ Europrogress

Οι αιτήσεις ανοίγουν ξανά – Δηλώστε τώρα συμμετοχή! Δήλωσε ενδιαφέρον...

Νέα κινηματογραφική εβδομάδα: Εδώ θα βρεις τις ταινίες που κάνουν πρεμιέρα σήμερα στις αίθουσες

Η 29η Φεβρουαρίου 2024 αποτελεί μια σπάνια ημερομηνία που...

Flashback: Όταν το “Όσα Παίρνει ο Άνεμος” κέρδισε 8 Oscars και 2 τιμητικά βραβεία

Η ταινία "Όσα Παίρνει ο Άνεμος", βασισμένη στο ομώνυμο...

Συνεργασία με παιδιά της Αφρικής και τρίτη συνεχόμενη πρωτιά για την Ελλάδα στον μαθητικό διαγωνισμό καινοτομίας Fοοdathon του JA

Στο Foodathon 2023 διαγωνίσθηκαν 742 έφηβοι από 31 χώρεςτης Ευρώπης και της Αφρικής.

Μεγάλη επιτυχία σημειώνει το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το JA Greece(Junior Achievement Greece) κατακτώντας την πρώτη θέση και τα τρία χρόνια στα οποία διοργανώνεται ο διαγωνισμός καινοτομίας Foodathon από το JA Europe, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό EIT Food – European Institute of Innovation and Technology και το Junior Achievement Africa.  Από το 2021 έως σήμερα, το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού, το κερδίζει η ομάδα του συγκεκριμένου ελληνικού σχολείου σε συνεργασία με μαθητική ομάδα από την Αφρική. 

Φέτος, στο Foodathon 2023, η μαθητική ομάδα «Vefiber» του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, συνεργάστηκε με τρεις μαθητές/τριες από το Λύκειο Tamale Islamic Science Senior από το JA Ghana και κέρδισε το «χρυσό μετάλλιο» με την ιδέα κατασκευής οικολογικών υφασμάτων από κατακάθια καφέ. 

Η ομάδα, αποτελούμενη από τους/τις μαθητές/τριες της Β΄ Λυκείου Μιχαήλ ΚαρυπίδηΑπόστολο ΚουλτούκηΔήμητρα Αχτσαλωτίδου και την μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου Λωίδα Μαραντίδου – με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς την  Άννα Ματσιώρη, τον Νίκο Τερψιάδη και την Κυριακή Βασιλού- συνεργάστηκε με τρεις μαθητές/τριες από το Λύκειο Tamale Islamic Science Senior από το JA Ghana.  Στόχος του διαγωνισμού είναι η ευαισθητοποίηση και η ενδυνάμωση των νέων της Ευρώπης και της Αφρικής, ώστε να συνεργαστούν και να αντιμετωπίσουν τις σημαντικές αγροδιατροφικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις του μέλλοντος.  

Ο διαγωνισμός Foodathon 2023, διεξήχθη διαδικτυακά στο διάστημα 16/10/23 – 10/11/23 με τη συμμετοχή 742 συνολικά μαθητών/τριών από 31 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Ευρώπης και της Αφρικής που σχημάτισαν συνολικά 220 ομάδες. Σε όλη τη διαδικασία, οι μαθητές/τριες υποστηρίχθηκαν από μέντορες οι οποίοι συνεργάστηκαν μαζί τους, για να αναπτύξουν τις ιδέες τους σε βιώσιμες «επιχειρήσεις».  

Οι μαθητικές ομάδες υπέβαλαν τις λύσεις τους σε μια κριτική επιτροπή ειδικών στον αγροδιατροφικό τομέα και την καινοτομία και στον τελικό διαγωνισμό που διαγωνίστηκαν οι 10 καλύτερες ομάδες. Είναι εντυπωσιακό και ελπιδοφόρο ότι από τις δέκα ομάδες που έφτασαν στον τελικό, οι τέσσερις ήταν από την Ελλάδα.

Το έπαθλο για την νικήτρια ομάδα «Vefiber» από το JA Greece και το JA Ghana, είναι ταξίδι στην Ιταλία και συμμετοχή στο Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ Νεανικής Επιχειρηματικότητας Gen-E 2024 του JA Europe στην Κατάνια, όπου και θα παραλάβει το βραβείο της.  Eκεί θα συναντηθούν και από κοντά τα παιδιά των δύο ομάδων από την Ελλάδα και την Γκάνα που συνεργάστηκαν διαδικτυακά για τον διαγωνισμό. 

Η ιδέα της Vefiber που κατέκτησε το πρώτο βραβείο

Όπως εξηγούν τα παιδιά «o καφές είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ροφήματα στον κόσμο, αλλά το 99,8% της βιομάζας του δεν μπορεί να καταναλωθεί. Από την άλλη, η κλωστοϋφαντουργία είναι η δεύτερη πιο ρυπογόνα βιομηχανία παγκοσμίως. Aναλύσαμε επιχειρηματικά μια πολλά υποσχόμενη λύση στις προκλήσεις βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κλωστοϋφαντουργία προτείνοντας την παραγωγή ενός επαναστατικού και πρωτοποριακού υφάσματος από πεταμένα κατακάθια καφέ που παρέχονται από καφετέριες, επιχειρήσεις παρασκευής καφέ και εγκαταστάσεις ανακύκλωσης καφέ που, διαφορετικά, θα κατέληγαν σε χωματερές. Αυτό το ύφασμα είναι φιλικό προς το περιβάλλον, αποσμητικό και στεγνώνει γρήγορα, ανθεκτικό στην υπεριώδη ακτινοβολία και έχει πολλές διαφορετικές εφαρμογές», τόνισε η μαθητική ομάδα. 

Δείτε το βίντεο της νικήτριας ομάδας «Vefiber»:

Σημειώνεται ότι από το ίδιο σχολείο, το Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας, προέρχεται και η μαθητική «επιχείρηση» Isometricks που αναδείχθηκε «Καλύτερη Μαθητική «Start Up» της Ευρώπης 2023 – JA Europe Company of The Year 2023» και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Τελικό του JA Worldwide τον Φεβρουάριο του 2024. 

Latest

Φθιώτιδα: Νέος κύκλος δράσης για 10.000 ανέργους στο ΚΔΒΜ Europrogress

Οι αιτήσεις ανοίγουν ξανά – Δηλώστε τώρα συμμετοχή! Δήλωσε ενδιαφέρον...

Flashback: Όταν το “Όσα Παίρνει ο Άνεμος” κέρδισε 8 Oscars και 2 τιμητικά βραβεία

Η ταινία "Όσα Παίρνει ο Άνεμος", βασισμένη στο ομώνυμο...

Ο ελληνικός κινηματογράφος χωρίς τον Ηλία Λογοθέτη: Το συγκινητικό “αντίο” της Φίνος Φιλμ

Ο Ηλίας Λογοθέτης ήταν ένα από τα λαμπρότερα αστέρια...

Φθιώτιδα: Νέος κύκλος δράσης για 10.000 ανέργους στο ΚΔΒΜ Europrogress

Οι αιτήσεις ανοίγουν ξανά – Δηλώστε τώρα συμμετοχή! Δήλωσε ενδιαφέρον συμμετοχής ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ. Έργο “Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές και...

Νέα κινηματογραφική εβδομάδα: Εδώ θα βρεις τις ταινίες που κάνουν πρεμιέρα σήμερα στις αίθουσες

Η 29η Φεβρουαρίου 2024 αποτελεί μια σπάνια ημερομηνία που εμφανίζεται μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια λόγω της παράξενης φύσης του έτους. Και αυτή η...

Flashback: Όταν το “Όσα Παίρνει ο Άνεμος” κέρδισε 8 Oscars και 2 τιμητικά βραβεία

Η ταινία "Όσα Παίρνει ο Άνεμος", βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Μάργκαρετ Μίτσελ, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα της κινηματογραφικής ιστορίας. Κυκλοφόρησε το...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ