Breaking News :

Λαμία: Θωράκισαν τον Ξηριά με ζώνη πυρασφάλειας 1.300μ.

Τα μέτρα του ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου λαμβάνει ο...

Πανελλήνιες 2024: 10 χρήσιμες συμβουλές για τους υποψήφιους – Τι να προσέξετε

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις πανελλήνιες εξετάσεις 2024,...

Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Φθιώτιδας – Ξανακλείνουν την Ε.Ο!

Τις επόμενες κινήσεις των αγροτών αναμένει η κυβέρνηση, μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με συνδικαλιστές στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Τρίτης (13.02.2024).

Οι εκπρόσωποι των αγροτών, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου δεν φάνηκαν ικανοποιημένοι, με τον Ρίζο Μαρούδα, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, να δηλώνει πως δεν ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματα.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι όσοι ήταν στην συνάντηση είπαν πως τις αποφάσεις για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων θα τις πάρουν τα μπλόκα, όταν οι ίδιοι ενημερώσουν το τι ακριβώς ειπώθηκε.

Φωνές πάντως κάνουν λόγο για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και για κάθοδο ακόμα και στην Αθήνα.

Κυβερνητικές πηγές από τη μεριά τους σχολίαζαν πως η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των αγροτών έγινε σε καλό κλίμα και πως υπήρξε κατανόηση των δεδομένων από την πλευρά των αγροτών, κατανοήθηκε ότι ουσιαστικά εξαντλήθηκαν τα περιθώρια διαπραγμάτευσης και το πακέτο μέτρων είναι το τελικό, σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι ανοιχτή στο διάλογο για θεσμικά θέματα των παραγωγών και το αγροτικό πετρέλαιο, όμως διαμηνύει ότι το κλείσιμο των δρόμων και η παρεμπόδιση της κυκλοφορίας δεν θα γίνουν αποδεκτά και θα αντιμετωπιστούν.

Τι θα κάνουν οι Φθιωτοί αγρότες

Οι Φθιωτοί αγρότες αναμένεται να πάρουν την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου τις οριστικές αποφάσεις τους. Αυτό που φαίνεται πάντως μέχρι στιγμής είναι πως θα παραμείνουν στα μπλόκα και θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Μάλιστα αυτή την στιγμή οι πληροφορίες από το ρεπορτάζ του lamianow.gr αναφέρουν πως θα πραγματοποιήσουν κλείσιμο της Εθνικής Οδο΄ύ τόσο στην Αταλάντη όσο και στην Ανθήλη (στις 12.00) αλλά και στην Βόρεια πλευρά της Φθιώτιδας στον Δομοκό.

Στο μεταξύ την Πέμπτη στην Λάρισα θα αποφασιστεί από τη νέα συνάντηση των εκπροσώπων όλων των μπλόκων ο τρόπος της κλιμάκωσης των κινητοπο΄ιήσεων και η “κάθοδος” στην Αθήνα με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα.

Τα κυβερνητικά μέτρα

1. Με έναρξη τιμολόγησης από την 1η Απριλίου ξεκινά πρόγραμμα χαμηλών τιμών για το αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων. Το πρόγραμμα δύνανται να προσφέρουν όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος και σ’ αυτό δύνανται να συμμετέχουν όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, άρα το σύνολο του αγροτικού κόσμου.

Οι όροι του προγράμματος έχουν ως εξής:

Εκτιμώμενες Τιμές: Για τα πρώτα δύο χρόνια με έναρξη τιμολόγησης την 1.4.2024 οι τιμές είναι σταθερές και διαμορφώνονται (κατά μέγιστο) ως εξής:

1.Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα

2. Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές:  9,8 λεπτά την κιλοβατώρα

3. Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα

4. Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα

Οι τιμές αυτές αφορούν το σύνολο της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών.

Για τα υπόλοιπα 8 έτη για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.

Για την υπόλοιπη κατανάλωση (τα 2/3) οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και δύνανται να την προμηθεύονται ελεύθερα από την αγορά (ελευθέρως από τον ίδιο η άλλο πάροχο). Τα σχετικά συμβόλαια είναι σταθερά με τις σχετικές ρήτρες αποχώρησης.

Οι πάροχοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα λάβουν όρους σύνδεσης για τα συγκεκριμένα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα υποστηρίζουν το πρόγραμμα κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Το πρόγραμμα αυτό αντικαθιστά το πρόγραμμα μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων για τα συνεργατικά σχήματα και την συμβολαιακή γεωργία που είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

2. Οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε μια δεκαετία και μηδενικό επιτόκιο. Το σχετικό χρηματοοικονομικό κόστος αναλαμβάνει η πολιτεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου. Η σχετική διάταξη κατατίθεται στη Βουλή άμεσα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανοίξει διάλογο για ένα πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ από το 2025 και μετά, με στοιχεία μόνιμης αντιμετώπισης, σχετικά με το πως κατανέμεται το ποσό επιστροφής, ποιοι και πότε θα το λαμβάνουν.

Latest

Λαμία: Θωράκισαν τον Ξηριά με ζώνη πυρασφάλειας 1.300μ.

Τα μέτρα του ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου λαμβάνει ο...

Πανελλήνιες 2024: 10 χρήσιμες συμβουλές για τους υποψήφιους – Τι να προσέξετε

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις πανελλήνιες εξετάσεις 2024,...

Αυτά είναι τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο για το 2024: Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα;

Ανατροπή με τα πιο ισχυρά διαβατήρια σημειώθηκε στην φετινή...

“Γέμισε” με τον Δημήτρη Κουτσούμπα το Instagram των Λαμιωτών: Οι Selfies στο κέντρο της Λαμίας πριν τις Ευρωεκλογές

Στη Λαμία βρέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της περιοδείας του για τις Ευρωεκλογές 2024. Πρώτη του...

Λαμία: Θωράκισαν τον Ξηριά με ζώνη πυρασφάλειας 1.300μ.

Τα μέτρα του ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου λαμβάνει ο δήμος Λαμιέων στο πλαίσιο της θωράκισης της περιοχής για πυρκαγιές. Σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση...

Πανελλήνιες 2024: 10 χρήσιμες συμβουλές για τους υποψήφιους – Τι να προσέξετε

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις πανελλήνιες εξετάσεις 2024, αφού σύμφωνα με το πρόγραμμα την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024 οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ