Breaking News :

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας την Πέμπτη 01 Αυγούστου 2024

Σας προσκαλούμε σε τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, η...

Καλοκαιρινός και χωρίς εξάρσεις ο καιρός στη Φθιώτιδα: “Ανάσα δροσιάς” τις νυχτερινές ώρες

Ήπιος, καλοκαιρινός και χωρίς εξάρσεις θα είναι ο καιρός...

Λαμία – Πλατεία Πάρκου: Ένα “γκέτο” που θα πρέπει να διαλυθεί! “Η έλλειψη απαιτούμενης αστυνόμευσης” και οι κινήσεις του δημάρχου…

Γράφει ο Πάνος Κατσώνης για το lamianow.gr

Είναι φορές που αναρωτιέσαι αν κάποια πράγματα μπορούν να αλλάξουν από τη μία στιγμή στην άλλη ή αν στην τελική μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Θα σημειώσω πως ολα μπορούν να συμβούν αρκεί να υπάρχει σχέδιο, πλάνο και ενέργειες.

Σε κάθε περίπτωση όμως το να αλλάξει μία χρονίζουσα παθογενής κατάσταση από τη μία στιγμή στην άλλη, δεν το λες εύκολο ειδικά αν περιμένουμε “θαύματα” μέσα σε λίγους μήνες.

Παθογενής κατάσταση τουλάχιστον 20 ετών

Η παραπάνω παθογενής κατάσταση στην οποία αναφέρομαι έχει διαμορφωθεί εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια στο κέντρο της Λαμίας και συγκεκριμένα στο κεντρικότερο σημείο της, στην Πλατεία Πάρκου.

Είναι μία κατάσταση η οποία δεν περιποιεί τιμή για κανέναν, δεν περιποιεί τιμή για τους ίδιους τους πολίτες πρώτα απο όλα.

Δεν θα σταθώ μόνο σε μία μερίδα παραβατικών ρομά οι οποίοι δημιουργούν σχεδόν σε καθημερινή βάση ζητήματα που απασχολούν τις αρχές υπάρχουν και άλλοι παραβατικοι οι οποίοι κρύβονται ενδεχομένως πίσω από τους ρομά για να κάνουν τη “δουλειά” τους.

Μέσα σε όλα τα άλλα έχουμε δει κατά καιρούς διακίνηση ναρκωτικών, κλοπές, τσακωμούς, επεισόδια ακόμη ακόμη και ηλικιωμένους να αναζητούν και να βρίσκουν αγοραίο έρωτα σε ένα -ακομη και- γκετοποιημενο περιβάλλον θα μπορουσες να το χαρακτηρίσεις.

Έχουμε ακούσει ουκ ολίγες φορές να μιλούν για “ελλειψη της απαιτούμενης αστυνόμευσης” και πως ανά πάσα στιγμή μπορούν να συμβούν τα πάντα.

Όπως καταλαβαίνετε μία κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί εδώ και δεκαετίες δεν αλλάζει στο πιτς φυτίλι. Μπορεί όμως να αλλάξει. Επιμένω!

Τις προηγούμενες ημέρες ένας 15χρονος ρομά έδωσε σε έναν 14χρονο ένα τσιγάρο εμποτισμένο με “τη χημική ουσία “σάλβια” και κάποιες άλλες χημικές ουσίες με αποτέλεσμα ο 2ος να καταρρευσει και να οδηγηθεί ο δεύτερος στο Νοσοκομείο Λαμίας.

Και αν συνελήφθη ο πρώτος έχει κάποια ουσία; Παραδειγματισμός; Δε νομίζω… Θα δειξει. Όσοι βρίσκονται και αν βρίσκονται πίσω από το 15χρονο “βαπορακι” θα συνεχίσουν να κάνουν τις δουλειές τους είτε με αυτόν είτε με κάποιους άλλους “πρόθυμους”, εκτός και αν υπάρξει καλύτερη αστυνόμευση; Πιθανά…

Το προλαμβάνειν όπως ξέρουμε από αρχαιοτάτων χρόνων είναι απολύτως ουσιαστικότερο του θεραπεύειν και αποτελεί την ουσία μιας καλά δομημένης κοινωνίας και δημοκρατίας.

Θα πρέπει λοιπόν σε κάθε περίπτωση να προλαμβάνουμε τέτοιου είδους φαινόμενα. Τέτοιου είδους φαινόμενα τα οποία εξελίσσονται μπροστά σε μάτια ανυποψίαστων περαστικών αλλά και μικρών παιδιών.

Το μπαλάκι των ευθυνών

Σε ότι έχει να κάνει με το θέμα της μεριδας των παραβατικών ρομά και λοιπών στο κέντρο της Λαμίας διαχρονικά θυμόμαστε ένα μπαλάκι ευθυνών το οποίο πετάγεται από το επιτελικό κράτος στην τοπική αυτοδιοίκηση και από την τοπική αυτοδιοίκηση στο επιτελικό κράτος από την αστυνομία στις δικαστικές αρχές και τούμπαλιν. Οποίος και να έχει την ουσιαστικότερη μερίδα ευθύνης για τη διαχείριση τέτοιων ζήτημάτων οφείλει να συνεργαστεί και άπαντες να βάλουν πλάτη για να διευθυτηθεί.

Η λύση

Κατά την άποψή μου ξέρετε ποιο είναι το ζήτημα που υφίσταται;

Το επαναλαμβάνω. Εδώ και τουλάχιστον 2 δεκαετίες ποτέ δεν κάθισαν επί της ουσίας όλοι οι αρμοδιοι φορείς, Τοπική αυτοδιοίκηση, αστυνομία, δικαστικές αρχές, επιτελικό κράτοςκοινωνικές δομές σε ενα “τραπέζι” για να δουν πώς μπορούν να διευθετήσουν ένα θέμα το οποίο απασχολεί μια ολόκληρη κοινωνία.

Μια κοινωνία η οποία είναι εδώ και πολύ καιρό στα κάγκελα.

Οι κινήσεις του δημάρχου

Απο την προεκλογική περίοδο κιόλας ο νέος δήμαρχος Λαμιέων Πανουργιάς Παπαϊωάννου είχε τοποθετήσει το χρονίζον θέμα της παραβατικότητας (στο κέντρο της πόλης) στις πρώτες θέσεις της ατζέντας αξιολόγησης αναφορικά με τα θέματα που χριζουν άμεσης επίλυσης.

Εκεί ψηλά παραμένει και μάλιστα έχει ανέβει ακόμη πιο ψηλά. Μάλιστα σε καθημερινή βάση τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του βρίσκονται στο κέντρο της πόλης ώστε να έχουν οι ίδιοι προσωπική αποψη για τα όσα εκτυλίσσονται μιλώντας με επαγγελματίες και πολίτες οι οποίοι τους επισημαίνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Πληροφορίες του lamianow.gr αναφέρουν πως ο δήμαρχος Λαμιέων έχει πραγματοποιήσει σειρά επαφών το τελευταίο διάστημα αναφορικά με την επίλυση των συγκεκριμένων ζητημάτων παραβατικότητας. Επαφές που κατά τις ίδιες πηγές θα γίνουν ενέργειες το προσεχές διάστημα και που θα οδηγήσουν σε μια ουσιαστική λύση για το πιο πολύπαθο σημείο των τελευταίων ετών στην πόλη.

Επί της ουσίας ο Πανουργιάς Παπαϊωάννου ως δήμαρχος της πόλης θα αποτελέσει την συγκολλητική ουσία ανάμεσα σε όλες τις πλευρές (φορεις-κρατος) και δρομολογεί ενέργειες ώστε να δοθεί η λύση που θα επαναφέρει το αίσθημα ασφάλειας που όλοι ζητούν στο κέντρο της Λαμίας. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη όπως αντιλαμβάνεστε αλλά τουλάχιστον πρώτη φορά μαθαίνουμε και άκου ότι υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο που θα ωθήσει προς την κατεύθυνση της επίλυσης του σημαντικού αυτού ζητήματος στο κέντρο της πόλης.

Το τελευταίο συμβάν

Για μια ακόμη φορά χθες το βράδυ (Σαββατο-γυρω στις 21.30) ο Πανουργιάς Παπαϊωάννου μαζί με τον Γιώργο Ποντίκα έπεσαν πάνω σε ένα ακόμη παραβατικό συμβάν με έναν όπου ένας οδηγός κατέβηκε από Ι.Χ και κυνηγούσε έναν άλλο οδηγό με τον οποίο είχε διαπληκτιστει με μαχαίρι. Όλα αυτά μπροστά στα μάτια όσων βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο κέντρο της πόλης. Ο δήμαρχος μάλιστα έξω φρενών με τα όσα συνεβαιναν πήρε άμεσα τηλέφωνο υψηλά ιστάμενο αξιωματικό της ελληνικής αστυνομίας και σε έντονο τόνο ζήτησε να παύσει αυτή η κατάσταση και να υπάρχει καλύτερη αστυνόμευση στο κέντρο της πόλης.

“…δεν μπορεί να συνεχίστει αυτή η κατάσταση. Δεν γίνεται να μην μπορείτε να επιβάλλεται την αστυνόμευση στην πολη. Αν είναι δυνατόν” ειπώθηκε μεταξύ άλλων στην στιχομυθία που είχαν οι δύο άνδρες.

Εν κατακλείδι θα μείνουμε στην θέληση που υπάρχει από την πλευρά της δημοτικής αρχής να δοθεί επιτέλους μια λύση. Θέληση η οποία δεν περιχαρακώνεται σε ευχολόγια αλλά σε πράξεις, δράσεις και ενέργειες (όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ). Ας ελπίσουμε ότι το συντομότερο δυνατόν θα έχουμε και αποτέλεσμα για να μην φοβόμαστε να μετακινηθούμε μέσα στο κέντρο της ίδιας μας της πόλης.

lamianow.gr

Latest

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας την Πέμπτη 01 Αυγούστου 2024

Σας προσκαλούμε σε τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, η...

Καλοκαιρινός και χωρίς εξάρσεις ο καιρός στη Φθιώτιδα: “Ανάσα δροσιάς” τις νυχτερινές ώρες

Ήπιος, καλοκαιρινός και χωρίς εξάρσεις θα είναι ο καιρός...

Οριστικό! Από Τρίτη 30/07 ξεκινούν τα δρομολόγια Άγιος Κωνσταντίνος – Σποράδες!

Από την ερχόμενη Τρίτη 30 Ιουλίου θα ξεκινήσουν και πάλι τα...

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Τα minions “έκλεψαν” τη Μόνα Λίζα και ο Assassin’s Creed έφερε την Pop Culture στο σήμερα!

Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι έφερε κάτι το εντελώς απρόσμενο και μοναδικό, καταφέρνοντας να συνδυάσει τον αθλητισμό με τη...

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας την Πέμπτη 01 Αυγούστου 2024

Σας προσκαλούμε σε τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, η οποία, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 167 του ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε και...

Καλοκαιρινός και χωρίς εξάρσεις ο καιρός στη Φθιώτιδα: “Ανάσα δροσιάς” τις νυχτερινές ώρες

Ήπιος, καλοκαιρινός και χωρίς εξάρσεις θα είναι ο καιρός για την Φθιώτιδα μέχρι και τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Ο υδράργυρος θα φτάνει μέχρι τους...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ