Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα είναι αναμφισβήτητα ένας από τους σπουδαιότερους κινηματογραφιστές όλων των εποχών, με μία καριέρα που μετρά πάνω από μισό αιώνα.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Κόπολα, μαζί με άλλους κινηματογραφιστές, όπως ο Μάρτιν Σκορσέζε, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και ο Τζορτζ Λούκας, εισήγαγαν το κύμα του Νέου Χόλιγουντ ή Αμερικανικό Νέο Κύμα, δημιουργώντας ταινίες που παρέκκλιναν έντονα από τους κλασικούς κανόνες του Χόλιγουντ, χρησιμοποιώντας πιο πειραματικές και ανορθόδοξες αφηγηματικές πρακτικές.
Ενώ ο Κόπολα μπορεί να είναι περισσότερο γνωστός για τον”Godfather”, μία ταινία που μετρά πάνω από 50 χρόνια και απέδειξε ότι το Νέο Χόλιγουντ ήρθε για να μείνει, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το βιογραφικό του εκτείνεται πολύ πιο πέρα από το κλασικό γκάνγκστερικο δράμα. Μπορεί μην έχει κάνει κάποια ταινία από το 2011, ωστόσο έχει επιδείξει τις σκηνοθετικές του ικανότητες σε ταινίες όπως το “The Conversation” και “Apocalypse Now”, για να αναφέρουμε μερικά.
Με αφορμή την αυτοχρηματοδοτούμενη ταινία του με τίτλο “Megalopolis”, η οποία έκανε πρεμιέρα στις Κάννες και έλαβε ανάμεικτες κριτικές, ας ρίξουμε μια ματιά σε άλλες επτά εξαιρετικές ταινίες (εκτός από το “Godfather”) του ταλαντούχου σκηνοθέτη.
The Rain People (1969)
Το “The Rain People” είναι ίσως η πιο υποτιμημένη ταινία του σκηνοθέτη, καθώς προηγείται του “Νονού”. Η ταινία, είναι ένα φεμινιστικό road movie με πρωταγωνίστρια τη Νάταλι (Σίρλεϊ Νάιτ), μια νοικοκυρά που αρχίζει να αναζητά την ελευθερία όταν ανακαλύπτει ότι είναι έγκυος. Στην πορεία της συναντά αρκετούς άντρες που προσπαθούν να κερδίσουν την αγάπη της. Μεταξύ των ανδρών είναι είναι ένας πρώην ποδοσφαιριστής με τραυματισμό στο κεφάλι, τον οποίο ο Τζέιμς Κάαν, και ένας στρατιώτης, τον οποίο υποδύεται ο Ρόμπερτ Ντιβάλ.
Πρόκειται για μία ταινία που αφορά πολύ περισσότερο το ταξίδι και όχι τον προορισμό, με τον Κόπολα να σκιαγραφεί μερικούς συναρπαστικούς χαρακτήρες.
One From the Heart (1981)
Όπως έχει συμβεί με όλες τις πραγματικά σπουδαίες δημιουργίες, το “One from the Heart” σήμερα είναι αναγνωρισμένο από ένα μεγάλο μέρος της σύγχρονης κριτικής ως ένα από τα αριστουργήματα του σκηνοθέτη. Παρά το γεγονός ότι δεν είχε έναν υπερβολικό προϋπολογισμό (26 εκατομμύρια δολάρια), το “One From the Heart” αναφέρεται συχνά ως η ταινία που χρεωκόπησε τον Κόπολα και τον έφερε σε projects που ούτε καν θα συζητούσε στο παρελθόν.
Το “One From the Heart” είναι ένα τολμηρό, εκτεταμένο μιούζικαλ που αφορά στην ιστορία ενός ζευγαριού που, μετά πέντε χρόνια συμβίωσης αποφασίζει να χωρίσει, αναζητώντας ο καθένας μια νέα αρχή στη ζωή του Λας Βέγκας.
Rumble Fish (1983)
Το “Rumble Fish” είναι μια εκπληκτικά εξπρεσιονιστική ταινία που βασίστηκε στις σελίδες του ομώνυμου μυθιστορήματος της Σούζαν Ελοῒζ Χίντον, και απέδειξε ότι ο Κόπολα μπορούσε ακόμα να ανοίγει νέους δρόμους έντεκα χρόνια μετά τον “Νονό”.
Όσον αφορά την υπόθεση, ένας σκληρός και ευαίσθητος ταραχοποιός (Ματ Ντίλον) έχει σαν μόνη φιλοδοξία του να μοιάσει στον αδελφό του, ο οποίος ήταν ένας ατίθασος συμμορίτης και ίνδαλμα της γειτονιάς. Όταν όμως ο αδελφός του που ονομάζεται “The Motorcycle Boy” (Μίκι Ρουρκ) επιστρέφει απογοητευμένος μετά από πολύχρονη απουσία, τον παροτρύνει να μην ακολουθήσει τα βήματά του. Ελεγειακός Κόπολα πάνω στο τέλος των ψευδαισθήσεων της αμερικανικής νεολαίας.
Peggy Sue Got Married (1986)
Μία ανάλαφρη κωμωδία από τον Κόπολα, ο οποίος στράφηκε σε ένα αναπτυσσόμενο είδος, αφού ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 με μερικές αποτυχίες στο box office που τον έκαναν να χρεωθεί.
Στην ταινία, η Κάθλιν Τέρνερ υποδύεται την Πέγκυ Σου, μία γυναίκα απογοητευμένη από τον έγγαμο βίο της με τον Τσάρλι, η οποία παρευρίσκεται στο reunion του Λυκείου της. Κι ενώ αναρωτιέται, αν πήρε τις σωστές αποφάσεις για τη ζωή της, της δίνεται η ευκαιρία να γυρίσει πίσω στο 1960, στην τελευταία τάξη του σχολείου, διατηρώντας ταυτόχρονα τη γνώση των όσων πρόκειται να συμβούν. Θα μπορέσει άραγε να ξαναφτιάξει την ζωή της;
The Outsiders (1983)
Η ταινία “The Outsiders” που γυρίστηκε το 1983, θεωρείται μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες των 80’s. Βασισμένη επίσης στο ομώνυμο βιβλίο της Σούζαν Ελοῒζ Χίντον, που εκδόθηκε το 1967, η ταινία ακολουθεί το ταξίδι ενηλικίωσης και τις περιπέτειες μιας παρέας εφήβων, που ζουν και μεγαλώνουν στην περιοχή Τούλσα της Οκλαχόμα. Πρωταγωνιστές της ταινίας, τα πιο ηχηρά ονόματα του Χόλιγουντ στα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα, δηλαδή οι Ματ Ντίλον, Ραλφ Μάτσιο, Τομ Κρουζ, Ρομπ Λόου, Εμίλιο Έστεβεζ, Τόμας Χάουελ και Πάτρικ Σουέιζι…
Εκεί που το “Rumble Fish” παίρνει πόντους για φιλοδοξίες, το “The Outsiders” λειτουργεί τέλεια ως μία προσαρμογή που αιχμαλωτίζει το πνεύμα του κλασικού μυθιστορήματος.
Apocalypse Now (1979)
Το 1976, ο Φράνσις Φορντ Κόπολα γυρίζει στις Φιλιππίνες το “Apocalypse Now”, την ταινία που έμελλε να αποτελέσει σταθμό στην ιστορία του κινηματογράφου, καθώς κατάφερε να δείξει τα όρια της κινηματογραφικής τέχνης.
Παρά τις τεράστιες δυσκολίες η ταινία ολοκληρώνεται τον Μάιο του 1979, προβάλλεται στις Κάννες, και αποσπά τον Χρυσό Φοίνικα, ενώ ήταν υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ταινίας και για Χρυσή Σφαίρα για καλύτερη ταινία – δράμα. 22 χρόνια αργότερα, τον Μάιο του 2001, η ταινία επαναπροβάλλεται στις Κάννες με νέο μοντάζ, κατά 53 λεπτά μεγαλύτερη. Διαρκεί τρεισήμισι ώρες και καθηλώνει και πάλι.
Η ταινία διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ και ακολουθεί τον κεντρικό χαρακτήρα, τον λοχαγό Μπέντζαμιν Λ. Γουίλαρντ (Μάρτιν Σιν), σε μια μυστική αποστολή για να δολοφονήσει τον αποστάτη και θεωρούμενο παράφρονα συνταγματάρχη Γουόλτερ Ε. Κουρτζ (Μάρλον Μπράντο).
The Conversation (1974)
Το “The Conversation” είναι ένα παρανοϊκό πολιτικό θρίλερ με πρωταγωνιστή τον Τζιν Χάκμαν σε μια από τις σπουδαιότερες ερμηνείες στην καριέρα του, και θεωρείται μία από τις καλύτερες ταινίες της δεκαετίας που “ξεχείλιζε” από υπέροχα θρίλερ. Ο Χάκμαν υποδύεται τον Χάρι Κολ, έναν μοναχικό άντρα, λάτρη της τζαζ και ειδικό στις παρακολουθήσεις, ο οποίος βιώνει ένα βαθύ υπαρξιακό σοκ που τον φέρνει αντιμέτωπο με τη δουλειά του, όταν συνειδητοποιεί πως το ζευγάρι που παρακολουθεί κινδυνεύει να δολοφονηθεί.
Ο Κόπολα κυκλοφόρησε αυτή την ταινία την ίδια χρονιά με το “The Godfather: Part II”.
perpetual.gr