Η σχέση μεταξύ της χρήσης κινητών τηλεφώνων και του καρκίνου του εγκεφάλου έχει αποτελέσει αντικείμενο μελετών και ανησυχίας για πολλές δεκαετίες. Ωστόσο, οι πιο πρόσφατες έρευνες και ανακοινώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), προσφέρουν περισσότερη σαφήνεια για το θέμα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν μια σαφή σύνδεση μεταξύ της χρήσης κινητών τηλεφώνων και της ανάπτυξης καρκίνου στον εγκέφαλο. Ο ΠΟΥ, μέσω της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), ταξινομεί την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα ως «ενδεχομένως καρκινογόνα για τον άνθρωπο» (κατηγορία 2B), που σημαίνει ότι υπάρχει κάποια ένδειξη κινδύνου, αλλά όχι αρκετά ισχυρή ώστε να υπάρξει τελική ετυμηγορία.
Οι έρευνες που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα δείχνουν μικρές, αν όχι αμελητέες, αυξήσεις σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου του εγκεφάλου, αλλά οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να οφείλονται σε άλλα παράγοντες ή ακόμα και στη φυσική μεταβλητότητα των δεδομένων. Συνολικά, η επιστημονική κοινότητα συνεχίζει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, με πολλές μακροχρόνιες μελέτες να βρίσκονται σε εξέλιξη για να αποσαφηνιστεί πλήρως η πιθανή επίδραση της μακροχρόνιας έκθεσης στην ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΠΟΥ συστήνει στους χρήστες κινητών τηλεφώνων να λαμβάνουν απλές προφυλάξεις, όπως η χρήση ακουστικών ή η ενεργοποίηση της ανοιχτής ακρόασης κατά τη διάρκεια των κλήσεων, ειδικά όταν χρησιμοποιούν το τηλέφωνο για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Επίσης, οι επιστήμονες τονίζουν τη σημασία της συνέχισης της έρευνας, ιδιαίτερα καθώς οι τεχνολογίες των κινητών τηλεφώνων εξελίσσονται και γίνονται πιο ισχυρές.
Εν κατακλείδι, η σχέση μεταξύ κινητών τηλεφώνων και καρκίνου του εγκεφάλου παραμένει ένα θέμα που απαιτεί περαιτέρω μελέτη, αλλά τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν παρέχουν αποδείξεις για έναν σημαντικό κίνδυνο. Οι τρέχουσες οδηγίες προτείνουν τη λήψη απλών μέτρων προφύλαξης για να περιοριστεί η έκθεση, έως ότου υπάρξουν πιο οριστικές απαντήσεις.
Τη μνήμη της Αγίας Ιερουσαλήμ και των τριών τέκνων αυτής Σεκένδου, Σεκενδίκου και Κηγόρου τίμησαν σήμερα 4 Σεπτεμβρίου στον σπηλαιώδη ναό που είναι αφιερωμένος στην Αγία, προσκυνητές από την ιστορική πόλη της Υπάτης. Όπως και κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, παραμονές της γιορτής άντρες και γυναίκες διανυκτέρευσαν στη σπηλιά και το πρωί ανέβηκε και ο ιερέας τελώντας την Θεία Λειτουργία.
Σημειωτέον οι περισσότεροι προσκυνητές ανεβαίνουν από το προηγούμενο απόγευμα και διανυκτερεύουν εκεί, όπως ορίζει η παράδοση.
Αγία Ιερουσαλήμ
Απέναντι από το Κάστρο της Υπάτης, κοιτάζοντας στην Οίτη, αντικρίζεις την σπηλιά της Αρσαλής. Εκεί πάνω στα ψηλώματα της ελατοσκέπαστης Οίτης, μια σπηλιά πελώρια ανάμεσα στα βράχια και στα έλατα, φαντάζει σαν μάτι Κύκλωπα, που αγρυπνάει για το βασίλειό του. Είναι η σπηλιά της Αρσαλής (Αγίας Ιερουσαλήμ) όπου οι Υπαταίοι, τιμώντας την μνήμη της διαμόρφωσαν ένα μέρος του εσωτερικού της, σε Εκκλησία και τη γιορτάζουν την κάθε χρόνο την Πέμπτη του Πάσχα, ενώ τιμούν και τη μνήμη της στις 4 Σεπτεμβρίου με χαρακτήρα πανηγυρικό, σύμφωνα με τα τοπικά έθιμα. Εκεί, μεταφέρθηκε από πιστούς η εικόνα της Αγίας, με σκοπό τη διαφύλαξη της από τους αλλόθρησκους. Μόνο άντρες ανεβαίνουν την Πέμπτη του Πάσχα στη σπηλιά ενώ στις 4 Σεπτεμβρίου και άνδρες και γυναίκες. Όταν τελειώσει η λειτουργία στην σπηλιά, δίνεται το σύνθημα της αναχώρησης.
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 2ο Sterea Stellar nights -Βραδιές αστροφυσικής και παρατήρησης στους Κήπους Αλιάρτου. Το Φεστιβάλ ήταν μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με τον δήμο Αλιάρτου-Θεσπιέων.
Οι δράσεις και οι διαλέξεις της πρώτης ημέρας, λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων, πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα συσκέψεων του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων. Η βραδιά ξεκίνησε με την διάλεξη του Δρ. Αντώνη Αντωνίου: ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ -ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ και συνεχίστηκε με την Διάλεξη του Τάκη Θεοδοσίου : ΜΕΤΕΩΡΙΤΕΣ ΟΙ ΑΓΓΕΛΙΑΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΉΜΑΤΟΣ . Στο τέλος, της βραδιάς ο Πρόεδρος του συλλόγου ερασιτεχνικής Αστρονομίας Βοιωτίας κ. Σταύρος Λέτης παρέθεσε ομιλία με τίτλο ΗΛΙΟΣ- ΤΟ ΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ. Παράλληλα, στον χώρο διεξαγωγής του δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε έκθεση Μετεωριτών από το Ελληνικό Μουσείο Μετεωριτών ενώ και το κινητό Πλανητάριο λειτούργησε κανονικά.
Η δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ έλαβε χώρα στους Κήπους Αλιάρτου. Πρώτος ομιλητής ήταν ο Φάνης Σμάνης :ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΙΑΚΗ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗ. Οι διαλέξεις συνεχίστηκαν από τον κ. Λάππα πρόεδρο του τμήματος Αεροδιαστημικής. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τον Παύλο Καστανά και το Astronio Bar Quiz. Μάλιστα, μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στα παιχνίδια ερωτωαπαντήσεων. Το κοινό είχε την ευκαιρία να παρατηρήσει τον ουρανό με τα τηλεσκόπια που τοποθετήθηκαν στον χώρο από τους συλλόγους ερασιτεχνικής Αστρονομίας Εύβοιας και Βοιωτίας. Στους Κήπους Αλιάρτου βρισκόταν και το κινητό πλανητάριο που υποδεχόταν μικρούς και μεγάλους.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Καινοτομίας, και Ψηφιακής διακυβέρνησης κ Κ. Βαρδακώστας δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την πραγματοποίηση του 2ο Sterea Stellar Nights. Ένα Φεστιβάλ που μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την Αστροφυσική και την Αστρονομία καθώς και πόλο έλξης για τις νεότερες γενιές προς τις θετικές επιστήμες και τις νέες τεχνολογίες του διαστήματος!».
Αθανασία Στιβακτή: «Η αλληλεγγύη και η αγάπη προς τον πλησίον ήταν το κίνητρο και ο ευγενής σκοπός του Φιλανθρωπικού Αγώνα Ποδοσφαίρου, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Γ.Σ. Αμφίκλειας “Παρνασσός” και της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου Ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων, στο Δημοτικό Γήπεδο Αμφίκλειας.
Ο αγώνας διοργανώθηκε από τον Δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και έληξε ισόπαλος με σκορ 2-2, αφήνοντας θεατές και ομάδες ικανοποιημένους, ενώ τα έσοδά του θα διατεθούν σε άπορες οικογένειες του Δήμου.
Με την παρουσία τους μας τίμησαν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος Πρωτοπρεσβύτερος π. Διομήδης Παναγιωτόπουλος, ο εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Ανθυποπλοίαρχος ΠΝ κ. Ευάγγελος Κόκκινος, εκλεκτοί αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι της Μονάδας Καυσίμων Μοδίου και της Ε.Σ.Δ.Ε. Αταλάντης, ο εκπρόσωπος της Ε.Π.Σ. Φθιώτιδας κ. Χρήστος Τσιάμης, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων της περιοχής και δημότες, που ήρθαν να ενισχύσουν τη συλλογική αυτή προσπάθεια. Τους ευχαριστούμε πολύ όλους.
Θερμές ευχαριστίες, όμως, οφείλουμε και στις δύο ομάδες, τους παίκτες και τους προπονητές τους, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και εκτός από μαθήματα ποδοσφαίρου, μας δίδαξαν μαθήματα ανιδιοτέλειας και προσφοράς. Προς ένδειξη ευγνωμοσύνης, μάλιστα, ανταλλάξαμε αναμνηστικές τιμητικές πλακέτες.
Ένα τελευταίο μεγάλο ευχαριστώ αξίζει στον Πρόεδρο του Γ.Σ. Αμφίκλειας “Παρνασσός” κ. Κωνσταντίνο Ζυγούρο, τα μέλη του Δ.Σ. και τους εθελοντές για την πολύτιμη βοήθειά τους στη διοργάνωση του φιλανθρωπικού αγώνα.
Η αξία της ανθρώπινης αλληλεγγύης είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Ας φροντίσουμε όλοι μας να τη διαφυλάξουμε!»
Ακολουθεί η σύνθεση της Εθνικής Ομάδας των Ενόπλων Δυνάμεων:
Ο ξακουστός Ταρζάν ήταν ο Φουρνιώτης Γιώργος Μπούργος, που δεν ζει πια, ένας ολιγαρκής μοναχικός άνθρωπος του βουνού που έμενε σ’ ένα σπιτάκι του δάσους. Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες για περιστατικά μεταξύ των οποίων και αυτή ενός βετεράνου έλληνα ραλίστα (στην περιοχή περνούσε το ράλλυ Ακρόπολης). Όταν στα 1978 πέρασε από κει ο παγκόσμιος πρωταθλητής Μάρκου Άλεν και τον ρώτησαν τι θα ήθελε να πάρει εκείνος ζήτησε στα αγγλικά ένα ουίσκι. Ο Ταρζάν κοίταξε απορημένα τον επιβλητικό, ψηλό Φινλανδό και του αποκρίθηκε σε άπταιστα ελληνικά, συλλαβιστά, όμως, για να καταλάβει: «Τι ουίσκι, ορέ ζαγάρ’; Εδώ δεν έχουμε λαδάκι για το καντήλι, ουίσκι μου ζητάς;».
Το Ράλι Ακρόπολις επιστρέφει και είναι έτοιμο να επιβεβαιώσει και να θυμίσει την πλούσια ιστορία του, κεφαλαιοποιώντας το όνομά του ως το «Ράλι των Θεών». Η αγαπημένη όμως των οδηγών και των θεατών είναι φυσικά η ειδική διαδρομή «Ταρζάν» στην Ευρυτανία. Αρχικά όμως δεν είχε αυτή την ονομασία, καθώς στα πρώτα της χρόνια το Ραλι Ακρόπολις αναφερόταν ως Φουρνά ή Ρεντίνα. Η διαδρομή συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στο πρόγραμμα του Ράλι Ακρόπολις το 1975, ενώ από το 1979 πήρε το όνομα Ταρζάν.
Η απόδοση του ονόματος «Ταρζάν» είναι τιμητική προς τον Γιώργο Μπούργο, ένα πολυαγαπημένο πρόσωπο στους οδηγούς, τους θεατές και διοργανωτές της εποχής. Η διαδρομή είχε μήκος 30,3 χλμ, ενώ το 2003 στην 50η επέτειο του Ράλι η διαδρομή Ταρζάν βρισκόταν στο πρόγραμμα του αγώνα με συνολικό μήκος 20,65 χλμ.
Ο Ντιντιέ Οριόλ το 1991 όντας πρωτοπόρος του Ράλι έσπασε τη ζάντα του στη συγκεκριμένη ειδική διαδρομή. Ως αποτέλεσμα έχασε τη νίκη, όμως αυτό δεν τον εμπόδισε να χαρακτηρίσει την «Ταρζάν» ως την αγαπημένη του ειδική διαδρομή.
Ο “Ταρζάν” στη θέση “Ζαχαράκη”, στη Φουρνά Ευρυτανίας, ήταν η 2η πιο γνωστή παγκοσμίως ειδική διαδρομή του ράλλυ Ακρόπολις μετά τις ειδικές διαδρομές Βωξίτες – Καρρούτες – Προσήλιο και ταυτόχρονα η πιο σκληρή και καταστρεπτική ειδική διαδρομή στην ιστορία του Ράλλυ Ακρόπολις.
Ο αστυφύλακας που έγινε Ταρζάν…
Το όνομα Ταρζάν προέκυψε από τον Γιώργο Μπούργο ο οποίος καταγόταν από τη Φουρνά της Ευρυτανίας, ζούσε στην Αθήνα και ήταν αστυφύλακας. Το ράλλυ Ακρόπολις περνούσε από την καλύβα του “Ταρζάν” από το 22ο ράλι του 1975. Τότε η ειδική διαδρομή ονομαζόταν «Φουρνά». Με την ονομασία “Ταρζάν” πρωτοεμφανίζεται στο 26ο ραλλυ το 1979.
Ο οποίος καταγόταν από τη Φουρνά της Ευρυτανίας, ζούσε στην Αθήνα και ήταν αστυφύλακας. Το ράλλυ Ακρόπολις περνούσε από την καλύβα του “Ταρζάν” από το 22ο ράλι του 1975. Τότε η ειδική διαδρομή ονομαζόταν «Φουρνά». Με την ονομασια “Ταρζάν” πρωτοεμφανίζεται στο 26ο ραλλυ το 1979.
Έτσι λοιπόν πήρε την μεγάλη απόφαση, παράτησε την πρωτεύουσα και επέστρεψε στον τόπο της καταγωγής του για να περάσει τις τελευταίες μέρες της ζωής του. Μιας ζωής που διήρκεσε κι άλλα 52 χρόνια γιατί το οξυγόνο του βουνού, η ηρεμία, η γαλήνη του τοπίου και της ψυχής γιάτρεψαν τον κυρ-Γιώργη κι ανέτρεψαν τις επιστημονικές προβλέψεις!
Η καλύβα του Ταρζάν βρίσκεται στην τοποθεσία «Ζαχαράκη» στα σύνορα των νομών Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Καρδίτσας. Απέχει μόλις 6 χλμ. από τη Ρεντίνα, 12 χλμ. από τα Φουρνά, 52 χλμ. από το Καρπενήσι και 80 χλμ. από τη Λαμία.
Η τοποθεσία πήρε το όνομά της από τον Ρεντινιώτη Κώστα Ζαχαράκη ο οποίος στα 36 του χρόνια, στα Τρίκαλα το 1822, έχασε τη ζωή του στην εξέγερση εναντίων των Τούρκων. Ο Κώστας Ζαχαράκης που ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας είχε χτίσει μια βρύση σ’ αυτόν τον τόπο κι έτσι το μέρος πήρε το όνομά του.
Το ράλλυ Ακρόπολις περνούσε από την καλύβα του Ταρζάν από το 22ο ράλι του 1975. Τότε η ειδική διαδρομή ονομαζόταν «Φουρνά».
Ειδική με αυτούσιο το όνομα Ταρζάν πρωτοεμφανίζεται στο 26ο του 1979 (σ’ εκείνον τον συγκλονιστικό αγώνα που μόνο στο 1ο σκέλος Αθήνα – Καλαμπάκα Ι εγκατέλειψαν 79 αυτοκίνητα) και στο επόμενο 27ο του 1980 μετονομάζεται σε νέος Ταρζάν.
Έξι χρόνια αργότερα στο 33ο του 1986 η ειδική εμφανίζεται ξανά στον αγώνα ως Ταρζάν στην κλασική της έκδοση των εφιαλτικών 30,3 χλμ ανάμεσα σε απίστευτης ομορφιάς βουνίσια τοπία.
Ξεκινούσε από την καλύβα του Ταρζάν και τερμάτιζε στο γήπεδο της Τσούκας πριν το μαγικό κατηφόρι. Η παρουσία της ειδικής στον εθνικό μας αγώνα είναι συνεχής μέχρι και το 42ο του 1995. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχε μετονομαστεί σε Ρεντίνα – Ταρζάν αφού χρησιμοποιούσε το 2ο μισό του κλασικού Ταρζάν (τερματισμός στην Τσούκα).
Το 2003 στην εορταστική 50ή διοργάνωση του εθνικού μας αγώνα, η ειδική που μάλιστα διεξήχθη δύο φορές, είχε απλώς το θρυλικό όνομα του Ταρζάν όχι όμως και τη γοητεία…
Ο Ταρζάν είχε τη δική του φιλοσοφία, τυπωμένα πάνω σε σανίδες, άλλα μέσα κι άλλα απ’ έξω με μεγάλα γράμματα να διαβάζονται από μακριά:
-Παραπονιόμουν που δεν είχα παπούτσια ως τη στιγμή που είδα κάποιον που του έλλειπαν τα πόδια. -Το σήμερα έφυγε, το αύριο δεν ήρθε ακόμα, μην το αφήσεις να πάει χαμένο. -Όστις την γλώσσαν της αληθείας ομιλεί, στερείται φίλων και εχθρών. -Γνώρισα ανθρώπους κι αγάπησα τα ζώα.
Ο αγαπημένος όλων των Ελλήνων αλλά και πολλών παγκόσμιων οδηγών, ο Ταρζάν, ο κυρ-Γιώργης Μπούργος, έφυγε από την ζωή τον χειμώνα του 1992 σε ηλικία 92 ετών!
Ο χειμώνας με τα χιόνια του ήταν πολύ βαρύς για την ήδη ταλαιπωρημένη υγεία του γέροντα. Εκεί στην καλύβα -κέντρο του κόσμου του εγκατέλειψε τα εγκόσμια ο ανένταχτος γέροντας όπως σκέφτηκε μισό αιώνα πριν… Κρατώ στην μνήμη μου τι έγραφαν οι 4Τροχοί στην Ειδική Έκδοση: «Οδηγός του Θεατή» για το 42ο Ακρόπολις του 1995: «Ο θρύλος πέθανε, η ειδική άλλαξε πορεία αλλά και φιλοσοφία»
Παρ’ ότι ο Ταρζάν ήταν μια πολύ ξεχωριστή ειδική, όλοι οι παγκόσμιοι οδηγοί του W.R.C. που την είχαν τρέξει την αγαπούσαν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Οριόλ που τον Ιούνιο του 1991 οδηγώντας την FINA – Integralle διάλυσε εκεί τροχό – ζάντα -ανάρτηση χάνοντας την αρχηγία και τη νίκη στον αγώνα! Παρ’ όλα αυτά δήλωνε πως ήταν η αγαπημένη του Ακροπολική Ειδική Διαδρομή.
Ο Κώστας Στεφανής σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Βασίλη Τσακίρογλου που δημοσιεύτηκε στο «Επτά Ημέρες» της «Καθημερινής» την Κυριακή 30 Μαίου 2004, με τον δικό του μοναδικό τρόπο, μιλάει για τον Ταρζάν και τη σχέση που είχαν:
«Ένας μοναχικός άνθρωπος στον Τυμφρηστό…» «Για εμένα το Ακρόπολις είναι ο «Ταρζάν», ένας μοναχικός άνθρωπος του βουνού που έμενε σ’ ένα σπιτάκι του δάσους στον Τυμφρηστό, μετά το χωριό Ζαχαράκη, πηγαίνοντας προς Φουρνά.
Εκεί γινόταν μια από τις χαρακτηριστικές και διάσημες ειδικές διαδρομές του Ακρόπολις και είχε πάρει το όνομά της ακριβώς από το καλύβι του μπάρμπα-Γιώργου, του Ταρζάν, του οποίου το επώνυμο δεν έμαθα ποτέ.
Ήταν ένας μοναχικός τύπος, κοντούλης, καραφλός, ο οποίος με αποκαλούσε «ανιψούδι». Κάθε φορά τον ρωτούσα:
–«Τι να σου φέρω, μπάρμπα, την άλλη εβδομάδα που θα έρθω για δοκιμές;» – «Καφέ, ζάχαρη και τσιγάρα», έλεγε εκείνος πάντοτε. – «Τι τσιγάρα;» – «Ότι να ‘ναι», επέμενε. – «Μα, δεν μπορεί. Για τη ζάχαρη και τον καφέ πες ότι δεν πειράζει, τι μάρκα είναι. Αλλά για το τσιγάρο που καπνίζεις, για το λαιμό σου, πρέπει να έχεις προτίμηση». – «Τι μου λες τώρα; Ξέρεις τι καπνίζω το χειμώνα, όταν είμαι αποκλεισμένος από τα χιόνια; ‘‘Καθημερινή’’ και πουρνάρι. Τρίβω πουρναρόφυλλα, κόβω εφημερίδα και στρίβω τσιγάρο. Τραβάω δυο τζούρες και πέφτω ξερός για ύπνο».
Ο Ταρζάν και το….ζαγάρ!
Κάνοντας δοκιμές για τον αγώνα του 1978, ο Ιαβέρης κι εγώ, ήμασταν στο σπιτάκι του Ταρζάν. Ξαφνικά, μέσα στην ησυχία του δάσους ακούσαμε το μουγκρητό ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου. Σε λίγο έξω από το καλύβι ήταν παρκαρισμένο ένα εργοστασιακό Φίατ Μιραφιόρι και ο οδηγός του, ο Μάρκου Άλλεν χτυπούσε την πόρτα.
Ο Ταρζάν τον κοίταζε απορημένος, έτσι ψηλός και επιβλητικός που ήταν ο Φιλανδός. Ο Ιαβέρης του έκλεισε το μάτι και τον ρώτησε επίτηδες:
«Γουάτ ντου γιου γουόντ του ντρίνκ;»
Ο Άλλεν, πιάνοντας το μήνυμα, είπε: «Ουίσκι».
Ο μπάρμπα-Γιώργος τον κοίταξε εμβρόντητος και ύστερα από κάποια δευτερόλεπτα περίσκεψης εξήγησε στον παγκόσμιο πρωταθλητή σε άπταιστα ελληνικά, συλλαβιστά όμως για να καταλάβει: «Τι ουίσκι, ορέ ζαγάρ; Εδώ δεν έχουμε λαδάκι για το καντήλι, ουίσκι μου ζητάς;».
Το τραγικό τέλος του Ταρζάν
Ο μπάρμπα-Γιώργος πέθανε με έναν τραγικό τρόπο, πέθανε από τη σύγχρονη Ελλάδα. Ένα βράδυ εισέβαλαν στο καλύβι του κάτι αλλοδαποί, τον ξυλοκόπησαν άγρια για να του πάρουν όσα χρήματα είχε-που δεν είχε.
Βρέθηκε στο νοσοκομείο στην Αθήνα σε πολύ κακή κατάσταση. Όταν συνήλθε, επέστρεψε στο καλύβι του, δεν άντεχε στην πόλη. Το δασαρχείο της Ρεντίνας του πήγαινε συχνά ξύλα, όμως εκείνος ο χειμώνας ήταν πολύ βαρύς και το χιόνι είχε καλύψει τα πάντα.
Έμεινε πολλές ημέρες αποκλεισμένος.
Όταν άνοιξαν τον δρόμο ως το καλύβι του, τον βρήκαν ξυλιασμένο, να πολεμάει με ένα τσεκούρι να σπάσει την πόρτα, προφανώς για να την κάψει στο τζάκι.
Αν μου ζητούσαν να φυλάξω μια εικόνα από το Ακρόπολις, θα κρατούσα τον κόσμο της επαρχίας, τους ανθρώπους που παρατάσσονταν επί χιλιόμετρα για να δουν τα αυτοκίνητα να περνούν.
Περνούσαμε από την Καρδίτσα για να πάμε στην Καλαμπάκα, τα σχολεία της περιοχής δεν άνοιγαν τις μέρες του Ακρόπολις. Και ήταν όλα τα παιδάκια με τις σημαίες στα χέρια και ζητωκραύγαζαν καθώς φτάναμε, πηγαίνοντας – επίτηδες για να τους ευχαριστήσουμε – με τις πάντες μέσα στις πλατείες. Κι εκείνοι ξεσηκώνονταν και φώναζαν. Ήταν γι’ αυτούς, αλλά και για μας, ένα πανηγύρι.»
ΠΗΓΕΣ 1) «Ιστορικές διαδρομές: «Ταρζάν » του Νίκου Σαρατσιώτη, Περιοδικό DRIVE, τεύχος Νο 51, Αθήνα Σεπτέμβριος 2001. 2) Εφημερίδα «Η Καθημερινή», «Επτά Ημέρες», «Η Ντόλυ, ο Πλαπούτας, ο Ταρζάν». Συνέντευξη του Κώστα Στεφανή στον δημοσιογράφο Βασίλη Τσακίρογλου. Αθήνα, Κυριακή 30 Μαΐου 2004. 3) Δημοσίευση: Εφημερίδα «Αχιλλέας» Μακρακώμης. 4) Έρευνα , φωτγραφίες, επιμέλεια: Φάνης Τσάκαλος. Δημοσιευση: xwmatinos.gr 5) Φωτογραφιες: Νικόλάος Γ. Διαμαντής
Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στην παραγωγή κελυφωτού φιστικιού και κατέχει την 5η θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Φέτος, τα Ελληνικά ΠΟΠ Κελυφωτά γιορτάζουν 30 χρόνια αναγνώρισης, ενώ το εμβληματικό μας brand, της Αίγινας, απειλείται με εξαφάνιση.
Στην Κοιλάδα του Σπερχειού π’ ανθίζουν τα κλαριά και βγάζει η γης χορτάρι
Η δημοσιογραφική ομάδα του Cantina έκανε το αποκλειστικό ρεπορτάζ στην Κοιλάδα του Σπερχειού, όπου καλλιεργείται και μεταποιείται το μεγαλύτερο ποσοστό της εγχώριας παραγωγής. Στόχος ήταν να αποτυπώσουμε τη σημερινή κατάσταση, έναν μήνα πριν ξεκινήσει η συγκομιδή. Εντοπίσαμε τις βασικές περιοχές, βάλαμε pin στον χάρτη και ταξιδέψαμε κατά μήκος του ποταμού. Σηκώσαμε drone στο Δέλτα του Σπερχειού, κάναμε τη στροφή στο πέταλο του Μαλιακού και μία στάση στη Λαμία, σε εργοστάσιο ΠΟΠ Φθιώτιδας. Ακολουθήσαμε τον ρου του ποταμού και φωτογραφίσαμε τις φιστικιές που μπερδεύονται με τους ορυζώνες και τις προστατευόμενης προέλευσης ελιές.
Από τον Μώλο και τις Θερμοπύλες, μέχρι τη Μαρκακώμη, από το Αμούρι μέχρι το Λιανοκλάδι, από την Υπάτη μέχρι τον Στίρφακα, ο τόπος εξακολουθεί να δίνει ηρωικές μάχες, παράγοντας τροφή που ίσως κάποτε χρειαστεί να σώσει και πάλι τον άνθρωπο από την πείνα.
Από τον Μώλο και τις Θερμοπύλες, μέχρι τη Μαρκακώμη, από το Αμούρι μέχρι το Λιανοκλάδι, από την Υπάτη μέχρι τον Στίρφακα, ο τόπος παράγει κελυφωτό φιστίκι
Ο «πράσινος χρυσός» δεν ζητάει νερό
Στη μεγάλη οικογένεια Pistacia, μόνο η Pistacia vera είναι βρώσιμη. Πρόκειται για υπερ-αιωνόβιο καρποφόρο δέντρο που ευδοκιμεί σε περιοχές με μεσογειακό κλίμα, με ξηρά καλοκαίρια και υψηλές θερμοκρασίες, χειμώνα με χαμηλές θερμοκρασίες και ελάχιστες βροχοπτώσεις, χωρίς υγρασία. Το μέγεθος του φιστικιού είναι μια σημαντική παράμετρος για την τιμή και καθορίζεται από παράγοντες όπως η ποικιλία, η επικονίαση, η άρδευση και το φορτίο της καλλιέργειας. Οι χαμηλές θερμοκρασίες κατά την περίοδο του χειμερινού ψύχους και οι υψηλές θερμοκρασίες κατά την ανάπτυξη του κελύφους καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα.
Διασημότερες ποικιλίες, με τυχαία σειρά, είναι οι: Uzun, Siirt, Kirmizi, Halebi, Kerman, Larnaka, Mateur, Golden Hills, Sirora, Fandoghi, Bronte, Aegina. Ενδεικτικό του εύρους των ποικιλιών είναι ότι μόνο στο Ιράν υπάρχουν περισσότερες από 60 ποικιλίες φιστικιών. Ωστόσο, κάθε χώρα έχει τις δικές της επιλογές, με τις διαφορές τους να καθορίζονται από τις κλιματικές συνθήκες και τις γεωργικές πρακτικές. Στην Ελλάδα, οι κυριότερες ποικιλίες φιστικιού είναι οι: Αιγίνης ή Κοιλαράτη, Νυχάτη, Φουντουκάτη και Ποντίκης. Η νέα ποικιλία Ποντίκης, η οποία έχει γεωπονικά πλεονεκτήματα, πήρε το όνομά της από τον καθηγητή Ποντίκη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών που τη δημιούργησε.
Συνήθως, τα δέντρα εμβολιάζονται με τα υποκείμενα Pistacia terebinthus cv. Tsikoudia. Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται η δημοτικότητα του αμερικάνικου υβριδίου UCB1, το οποίο είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στον μύκητα του εδάφους, παρέχοντας μεγαλύτερη ασφάλεια και αποδοτικότητα στην καλλιέργεια.
Το ελληνικό ΠΟΠ φιστίκι γιορτάζει φέτος τα 30 χρόνια
Το 2024 το ελληνικό φιστίκι κλείνει τα 30 χρόνια αναγνώρισης της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 1994 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 17&18 /14.01.94) η αναγνώριση των ΠΟΠ για τις 4 ελληνικές περιοχές: «ΦΥΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΑΣ», «ΚΕΛΥΦΩΤΌ ΦΥΣΤΙΚΙ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ», «ΚΕΛΥΦΩΤΟ ΦΥΣΤΙΚΙ ΜΕΓΑΡΩΝ» καθώς και το ΠΟΠ «ΚΕΛΥΦΩΤΟ ΦΥΣΤΙΚΙ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ», η τύχη του οποίου αγνοείται.
Ο Βασίλης Ζυγομήτρος, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φιστικιών Μώλου – Θερμοπύλες
Οι φιστικοπαραγωγοί της εταιρείας G.E.T, Μαίρη Καροπούλου, Βασίλης Αϊβάζογλου, μαζί με τον γιο τους
Η Φθιώτιδα παράγει το 50% του ελληνικού φιστικιού
«Η Φθιώτιδα, με την περιοχή του Μώλου και της Μακρακώμης, καλύπτει περίπου το 50% της ελληνικής παραγωγής με πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και μεγάλο εξαγωγικό ενδιαφέρον. Το ποσοστό αναμένεται να μειωθεί καθώς εισέρχεται δυναμικά στην αγορά η Λάρισα με νέες φυτεύσεις. Το φυτό έχει εγκλιματιστεί στην περιοχή, με τις ξηροθερμικές συνθήκες που υπήρχαν πριν από 50 χρόνια στην Αίγινα να μεταφέρονται τώρα εδώ. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κελυφωτό Φιστίκι Μώλου – Θερμοπύλες ιδρύθηκε το 2011, έχει 55 μέλη και διαχειρίζεται περίπου 200.00 – 250.000 τόνους. Οι ποσότητες είναι μικρές σε σύγκριση με τη διεθνή αγορά, αλλά επαρκούν για να τροφοδοτούν μεγάλα σουπερμάρκετ της Ελλάδας. Υπάρχουν επίσης πολλοί παραγωγοί ανεξάρτητοι που δεν συμμετέχουν στον συνεταιρισμό για δικούς τους λόγους», αναφέρει ο πρόεδρος, Δημήτρης Ζυγομήτρος.
Στη Μάκρη, η καλλιέργεια φιστικιών ξεκίνησε περίπου τη δεκαετία του ’60, χωρίς να είναι σαφές τότε πού θα οδηγούσε και τι εξέλιξη θα είχε. Όπως αναφέρει ο Δημήτρης Καμάρας, ιδιοκτήτης της εταιρείας Kamaras Nuts και καλλιεργητής περίπου 1.800 φιστικόδεντρων: «Ένας από τους πρωτοπόρους ήταν ο παππούς μου, Κουφιώτης Αθανάσιος, με μια ποικιλία που προέρχεται από τη Συρία. Τη δεκαετία του ’70, ο κόσμος άρχισε να στηρίζει περισσότερο την παραγωγή. Ο πατέρας μου, το 1990 προχώρησε στην καθετοποίηση της παραγωγής, από το δέντρο μέχρι το ράφι. Σήμερα, η καλλιέργεια προχωράει με πολύ καλές βάσεις και στο εξωτερικό το ελληνικό φιστίκι έχει καλή απήχηση».
Στην Στίρφακα, ο Δημήτρης Καρόπουλος, το 2009 αντικατέστησε 50 στρέμματα που είχαν καπνά, με 1.000 φιστικιές. Το 2014 που έδωσε τους πρώτους καρπούς, ο γαμπρός του Βασίλης Αϊβάζογλου ανέλαβε την τυποποίηση με το brand G.E.T. Φέτος πρόκειται να φυτέψουν 11 στρέμματα ποικιλία Ποντίκης. «Επιλέξαμε αυτή την ποικιλία γιατί είναι πιο νόστιμη και ανθεκτική στις ασθένειες, γεγονός που μεταφράζεται σε λιγότερα ψεκάσματα. Έτσι μπορούμε να δίνουμε καλύτερο προϊόν στον κόσμο και να τρώνε και τα παιδιά μας», αφηγείται η κόρη του, Μαίρη Καροπούλου.
Στο Αρχάνι, η 3η γενιά της οικογένειας Γόγια με το brand Nuchio αφηγείται στο Cantina: «Είναι η πρώτη χρονιά φέτος που μπαίνουμε στην επώνυμη τυποποίηση και προσπαθούμε να προωθήσουμε το ωμό φιστίκι. Εστιάζουμε στις αγορές του εξωτερικού γιατί είδαμε ότι η ελληνική αγορά δεν προτιμά την premium συσκευασία, έχει μάθει το σακουλάκι».
Ο Ηλίας Φέκας, φιστικοπαραγωγός, την ώρα του κλαδέματος
O Kωνσταντίνος Γόγιας, παραγωγός της εταιρείας Nuchio, μέσα στον φιστικεώνα του
Γιατί είναι ιδανικό το μικροκλίμα της Φθιώτιδας
Ο Ηλίας Φέκας, φυσικός PhD και δεύτερης γενιάς καλλιεργητής φιστικιού, περιγράφει στο Cantina το μικροκλίμα της περιοχής: «Είναι σημαντικό το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε κοιλάδα, καθώς το καλοκαίρι επεκτείνεται προς τους φθινοπωρινούς μήνες. Δεν έχουμε σημαντικές πτώσεις θερμοκρασίας και παγετούς, με αποτέλεσμα τα δέντρα να κατεβάζουν τους χυμούς τους πιο αργά και να έχουν ανακάμψει έως την άνοιξη, όταν θα βγουν από τον λήθαργο. Από την άλλη, την άνοιξη, λόγω της υγρασίας, δεν έχουμε ξηρούς αέρηδες αλλά ελαφρούς και δροσερούς, γεγονός που βοηθάει στη μεταφορά της γύρης και της γονιμοποίησης σε συνδυασμό με τις καλές θερμοκρασίες που είναι προς το ζεστό. Στο ενδιάμεσο, λόγω του ότι είμαστε περικυκλωμένοι από βουνά, ο χειμώνας μάς βάζει στην ”κατάψυξη” όταν πέσουν τα χιόνια στις κορυφές, με αποτέλεσμα να μαζεύουν τις απαραίτητες ώρες ψύχους».
Είμαστε η 5η παραγωγός χώρα στον κόσμο
Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για το 2023/2024, η παγκόσμια εκτιμώμενη κατανάλωση φιστικιού το 2023 ανήλθε σε 786.200 τόνους. Η διαφορά μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης καλύπτεται από αποθέματα προηγούμενων ετών, κυρίως στις ΗΠΑ (2021: 128.000 τόνοι, 2022: 160.000 τόνοι) και την Τουρκία (2021: 190.000 τόνοι, 2022: 136.000 τόνοι).
Την 1η θέση στον κόσμο κατέχουν οι ΗΠΑ με μεγάλη διαφορά. Παρά τα εξαιρετικά μεγάλα νούμερα, σημειώθηκε σημαντική πτώση 27% μεταξύ 2022 και 2023. Συγκεκριμένα, το 2022 κατείχαν το 68,3% της παγκόσμιας παραγωγής (528.000 τόνοι) και το 2023 κατέγραψαν το 52,1% (386.000 τόνοι).
Το Ιράν κατείχε τη 2η θέση το 2022 με ποσοστό 17,5% (135.000 τόνοι). Ωστόσο, η μείωση της παραγωγής κατά 15% το 2023 (115.000) την έριξε στην 3η θέση. Τα υψηλά ποσοστά αφλατοξινών οδήγησαν τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) να συνεργαστεί με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Ιράν για την ενίσχυση της παραγωγής και εξαγωγής φιστικιών, εστιάζοντας στη βελτίωση της ασφάλειας και της παραγωγικότητας μέσω εφαρμογής Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Καλλιεργειών (ICM).
Τη 2η θέση για το 2023 κατέκτησε θριαμβευτικά η Τουρκία, αυξάνοντας την παραγωγή της κατά 194%, μετατρέποντας το 8,8% (68.000 τόνοι) του 2022 σε 27% (200.000 τόνοι) το 2023. Στην Τουρκία λειτουργεί υπερσύγχρονο Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας για το Φιστίκι, με στόχο τη συνεχή αναβάθμιση της απόδοσης των καλλιεργειών και της ποιότητας των αισθητηριακών χαρακτηριστικών. Η Συρία κατέχει την 4η θέση, σημειώνοντας πτώση 11% στην παραγωγή της.
Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 5η θέση με ποσοστό 1,3% (10.000 τόνοι) της παγκόσμιας παραγωγής. Παρόλο που το ποσοστό αυτό είναι μικρό σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν μπορεί να θεωρηθεί ασήμαντο, καθώς το 2023 σημείωσε αύξηση της τάξης του 39%. Αναμένουμε τα αποτελέσματα του 2024 για να βγάλουμε συμπεράσματα σχετικά με την πορεία της παραγωγής.
Στον υπόλοιπο κόσμο, ακολουθεί η Αυστραλία, με σημαντική απόσταση από την Ελλάδα. Η Αυστραλία ανεβαίνει δυναμικά με αύξηση 68%, εστιάζοντας στην υπερεντατική φύτευση υβριδίων με γεωπονικά πλεονεκτήματα, που προσφέρουν παραγωγικότητα και ανθεκτικότητα.
Οι Ισπανοί αντικαθιστούν την ελιά με φιστίκι
Η Ισπανία εισέρχεται δυναμικά στον χάρτη της καλλιέργειας φιστικιών, σημειώνοντας αύξηση 11%. Η ξηρασία που απειλεί τα εδάφη της έχει οδηγήσει τη χώρα στη στρατηγική απόφαση να αντικαταστήσει τους ελαιώνες, τους σιτοβολώνες και τους αμπελώνες με υπερεντατική φύτευση φιστικόδενδρων. Αυτή η κίνηση στοχεύει στην εξασφάλιση μιας προσοδοφόρας και ανθεκτικής καλλιέργειας, που θα αντιμετωπίσει τις κλιματικές προκλήσεις και θα διασφαλίσει οικονομικά οφέλη.
Οι Ιταλοί δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση
Η Ιταλία με το εμβληματικό ΠΟΠ Bronte σημειώνει αύξηση 20% στο σύνολο της παγκόσμιας παραγωγής και επενδύει στην υπερεντατική μονοκαλλιέργεια, όχι μόνο στη Σικελία, αλλά στην ευρύτερη περιφέρεια του ιταλικού νότου. Παρ’ όλα αυτά, η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για το ιταλικό φιστίκι δεν μπορεί να καλυφθεί πλήρως από την εγχώρια παραγωγή, με αποτέλεσμα να αυξάνεται σημαντικά η τιμή του. Το κενό αυτό καλύπτει η ελληνική παραγωγή, η οποία προσφέρει μία πιο ισορροπημένη σχέση ποιότητας και τιμής.
Ο Αλέξανδρος Στεφανίδης, εισαγωγέας του Olicatessen, αναφέρει: «Η ιταλική σοκολατοβιομηχανία Barbero, της οποίας είμαι αποκλειστικός αντιπρόσωπος, κατά την ξενάγησή μας στους φουντουκεώνες της μάς ενημέρωσε πως για την παραγωγή των προϊόντων, όπου δεν χρησιμοποιεί ΠΟΠ Bronte, προμηθεύεται το κελυφωτό φιστίκι κατά βάση από τη Λάρισα, καθώς βρίσκει ικανοποιητική σχέση ποιότητας και τιμής».
cantina.protothema. gr – Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Σοφικίτης
Με κεντρικό και διαχρονικό σύνθημα ότι “Δεν είναι μόνο ένας αγώνας” για την πόλη μας, αλλά ούτε και για το δρομικό κίνημα όλης της Ελλάδας, ξεκίνησαν οι εγγραφές για το 10ο στη σειρά Lamia Night Run 2024, που περιλαμβάνει αγώνα 10.000μ., αγώνα δρόμου 5.000μ. και αγώνα δρόμου 500μ. για παιδιά ΑμεΑ.
Με μεγάλη και απροσδόκητη κίνηση, ξεκίνησαν οι εγγραφές στο link της διοργάνωσης https://event.athletopia.com/lamia-night-and-run-2024?step=1 και πολύ γρήγορα αναμένεται να κλείσουν οι έτσι κι αλλιώς περιορισμένες θέσεις, που υπάρχουν για τη συμμετοχή στη διοργάνωση.
Οι αγώνες θα διεξαχθούν το Σάββατο 05 Οκτωβρίου 2024, με αφετηρία και τερματισμό στη πλατεία Πάρκου και ώρα έναρξης 20:00.
Σε κάθε συμμετέχοντας θα δοθούν:
Αναμνηστικό μετάλλιο της διοργάνωσης
Τεχνικό T-Shirt
Αριθμός εγγραφής (Bib).
Chip χρονομέτρησης.
Δώρα χορηγών.
Νερό – Ισοτονικό υγρό στη διαδρομή ή κατά τη λήξη του αγώνα.
Η διοργάνωση αποτελεί μια γιορτή για την πόλη και σας καλούμε όλους να πάρετε μέρος είτε σαν αθλητές, είτε σαν εθελοντές και να ζήσετε αυτή τη μοναδική εμπειρία συμμετοχής.
Έχεις χορέψει ξέφρενα στους ρυθμούς του dj κάπου στο πουθενά, ανάμεσα στα πλατάνια ενός ορεινού χωριού;
Εχεις παραγγείλει σφηνάκια τεκίλας στους πρόποδες της Οίτης; Έχεις δει το ξημέρωμα τραγουδώντας με όση φωνή σου έχει απομείνει;
Το Καπνοχώρι της Υπάτης, με τους λιγοστούς μόνιμους κατοίκους, για μια βραδιά του φετινού καλοκαιριού, έζησε το πιο εκρηκτικό πάρτι που έγινε ποτέ σε ένα τόσο μικρό χωριό. Νεολαίοι -συν πλην τα καλοκαίρια λίγη σημασία έχει – συγκεντρώθηκαν όχι μόνο από όλα τα χωριά της περιοχής αλλά και από τη Λαμία και την Αθήνα για να απολαύσουν το αγαπημένο τους χωριό, σε ρυθμούς έντονου night life…
Και μπορεί στην αρχή να ακούγονταν κάπως παράτολμο, αφού η πρώτη σκέψη που έρχονταν στο μυαλό ήταν… “μα πάρτι νεολαίας στο χωριό; ποιος θα πάει;”, η πραγματικότητα όμως επιβράβευσε και δικαίωσε τους διοργανωτές.
Μπορεί να έχουμε συνηθίσει τα αδειανά από μόνιμους κατοίκους χωριά μας να γεμίζουν λίγες ημέρες το χρόνο, και να σφύζουν από ζωντάνια την βραδιά του καθιερωμένου παραδοσιακού πανηγυριού, φαίνεται όμως πως οι νεολαίοι αναζητούν τον δικό τους χώρο και ένα “πανηγύρι” που θα απολαμβάνουν στο όρθιο, με τον δικό τους τρόπο, τις δικές τους συνήθειες, τα δικά τους ποτά, τις δικές τους μουσικές…
Είναι οι πιτσιρικάδες, οι νεολαίοι αλλά και τα μεγαλύτερα… νιάτα, που όσο και αν έχουν απομακρυνθεί από τις ρίζες τους για να σπουδάσουν, να δουλέψουν, να χτίσουν σε μια πόλη τις δικές τους οικογένειες, πάντα θα θυμούνται το σπίτι των παππούδων, τα παιχνίδια με τα ξαδέρφια και τα γειτονόπουλα, το μαγαζάκι που κάποτε ήταν ανοιχτό και πρόθυμο να σερβίρει παγωμένη πορτοκαλάδα…
Και πάντα θα επιστρέφουν. Για να το ζήσουν ξανά. Έστω για λίγες μέρες, έστω για μια βραδιά…αλλά τι βραδιά!
Το πρώτο teaser για το “Alien: Earth” είναι εδώ, προκαλώντας ενθουσιασμό στους φανατικούς του θρυλικού franchise. Η σειρά, που αποτελεί prequel του γνωστού σύμπαντος του “Alien”, αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στο Disney Plus, φέρνοντας μια νέα δόση τρόμου και αγωνίας στους θεατές.
Το “Alien: Earth” θα μας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο, αποκαλύπτοντας τα γεγονότα που οδήγησαν στην πρώτη επαφή των ανθρώπων με τους φονικούς Xenomorphs. Το σενάριο επικεντρώνεται σε μια ομάδα επιστημόνων και στρατιωτικών που ανακαλύπτουν κάτι τρομακτικό σε έναν απομακρυσμένο πλανήτη, ενώ σταδιακά ξετυλίγεται η ιστορία της δημιουργίας και της εξάπλωσης των Xenomorphs.
Η Disney Plus ανακοίνωσε ότι η σειρά θα κάνει πρεμιέρα την επόμενη άνοιξη, συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2025, με την παραγωγή να βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Το teaser αποκαλύπτει σκοτεινές εικόνες και έναν υποβλητικό τόνο, υπαινισσόμενος την ένταση και τη φρίκη που θα ακολουθήσουν.
Με την “Alien: Earth”, το franchise επανέρχεται στις ρίζες του, προσφέροντας στους θεατές μια νέα οπτική γωνία και βαθύτερη κατανόηση του εφιαλτικού σύμπαντος που έχει καθηλώσει γενιές θεατών. Οι fans του “Alien” ανυπομονούν να δουν πώς θα αναπτυχθεί αυτή η νέα ιστορία και πώς θα συνδεθεί με τα κλασικά γεγονότα που γνωρίζουμε και αγαπάμε.
Το Android 15, η τελευταία έκδοση του δημοφιλούς λειτουργικού συστήματος της Google, μόλις κυκλοφόρησε, φέρνοντας μαζί του μια σειρά από βελτιώσεις και νέα χαρακτηριστικά. Ωστόσο, παρά την ανυπομονησία πολλών χρηστών, η νέα αυτή έκδοση δεν είναι ακόμα διαθέσιμη για όλους.
Η Google ακολουθεί τη συνηθισμένη της πρακτική, διαθέτοντας αρχικά το Android 15 μόνο σε συγκεκριμένες συσκευές, όπως τα Pixel smartphones της ίδιας της εταιρείας. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες που έχουν στην κατοχή τους κάποιο Pixel θα είναι από τους πρώτους που θα δοκιμάσουν το νέο λογισμικό, με τις υπόλοιπες συσκευές να ακολουθούν τους επόμενους μήνες.
Η διαθεσιμότητα του Android 15 εξαρτάται επίσης από τους κατασκευαστές συσκευών και τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, οι οποίοι θα πρέπει να προσαρμόσουν την έκδοση του λειτουργικού στις δικές τους συσκευές και να την εγκρίνουν πριν τη διαθέσουν στο κοινό. Αυτός ο χρόνος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την εταιρεία και το μοντέλο της συσκευής.
Παρόλο που δεν είναι ακόμα διαθέσιμο για όλους, το Android 15 υπόσχεται να προσφέρει βελτιωμένη απόδοση, αυξημένη ασφάλεια και νέες λειτουργίες που θα κάνουν την εμπειρία χρήσης πιο ομαλή και αποδοτική. Οι χρήστες που ανυπομονούν να αναβαθμίσουν τη συσκευή τους θα πρέπει να παρακολουθούν για ενημερώσεις από τον κατασκευαστή τους και να προετοιμάζονται για την πολυαναμενόμενη αναβάθμιση.